Агенцията по бежанци: Няма вълна от Афганистан

Лицата, търсили закрила у нас са пребивавали в други държави
16 сеп 2021 11:15, Петя Славова
12
Агенцията по бежанци: Няма вълна от Афганистан
Снимка: БГНЕС

"Четири са териториалните поделения, в които се настаняват лица, потърсили международна закрила в нашата държава. За тях отговаря Агенцията за бежанците и се намират в София, Харманли, село Баня и Пъстрогор. "Заетостта на всичките центрове е 30% и не може да се каже, че има нещо, което да ни притесни в момента", каза пред БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова в отговор на въпрос има ли проблем с нова бежанска вълна.

Още по темата

По думите й, 1560 са чужденците в производство за международна закрила, настанени в центровете. Основно те са от Афганистан, Сирия, Ирак и по няколко човека от други държави.

Вълна от Афганистан след последните събития там няма. Лицата, които търсят закрила в България, са такива, които се намират в съседните държави или такива, които са пребивавали в други държави и сега успяват да стигнат до страната ни, за да потърсят закрила.

По думите ѝ компетентни органи за охрана на границата са Гранична полиция и органите на МВР. Когато лице пресече нелегално границата и това се установи, то се задържа, обясни Първанова. Лица, подали молба за международна закрила, биват настанявани в центровете у нас.

През последните две години търсещи закрила у нас основно са мъже, обясни Петя Първанова. Жените са 5 или 6%, децата до 18 г. - придружени или непридружени, са между 35 и 40%, като тази година няма разлика, отбеляза председателят на Държавната агенция за бежанците.

  "57 деца посещават училища, те са заявили желание да се обучават у нас, като те до два-три месеца проговарят български", допълни тя.

Относно издръжката на мигрантите, Петя Първанова обясни, че България получава средства под формата на солидарност от ЕС.

  "50:50 се осигурява финансиране от държавния бюджет и от Фонда "Убежище, миграция и интеграция". За храна, за 30% заетост бюджетът е около 200 000 лева месечно", каза Петя Първанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да няма като постоянно ги ловят ,вече минали границата ,и то ромовете нямат деца и жени ,бягали от войната ,и ако им вярвате сте много наивни че брадати багали от войната
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибанчетата искат да избягат от казармата като Жамбаски. Само жените могат да искат да бягат от Афганистан заради бурките против коронавируса. Жените не бягат от талибаните. Бягат талибанчетата от казармата. Талибанчетата не защитиха държавата си от талибаните.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните спряха вълната бежанци. Вълната бежанци я правеха САЩ, Западна Европа.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо търсят у нас след като са били в друга страна (и ние знаем че е Турция)?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А туй то. МВРО-то остана без тема за лаене. Джендърите не са ли спретнали некой парад, та да не тънат в забрава "мъжагите" в потури? Особено оня, пропусналия казарма.
4
0
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
От Афганистан трудно ще има вълна, това не е Сирия или Либия. Това са три граници, три пъти по-голямо разстояние, планини, които нямат минаване през зимата.
3
0
 
2
 
! Отговори
Р. Овч. преди 2 години
Няма вълнА или няма вЪлна от Афганистан???
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бежанската политика това е политика на хазарските роми целта е замяна на коренното население на европа със друго
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма вълна или ви е наредено да казвате, че няма? Все повече се завръщаме в 1945-та, "другари".