Всяко пето дете под 6 години у нас живее в крайна бедност

Имало спешна нужда от промяна в политиките
16 сеп 2021 13:24, Ния Христова
44
Всяко пето дете под 6 години у нас живее в крайна бедност
Снимка: Pixabay
Над 16% от децата под 6-годишна възраст у нас живеят при тежки условия. 
 
"Всяко пето дете под 6-годишна възраст в България живее в крайна бедност. Това означава, че ние имаме спешна нужда от промяна в нашите политики",  каза пред БНР Росица Милкова от Тръста за социална алтернатива, ръководител на кампанията „Първите години - първи приоритет”.
 
Според нея е необходима повече гласност за проблемите на ранното детско развитие, защото няма фокус върху периода от 0 до 3 години, а именно тогава се развива 80% от детския мозък.
 
"Страната ни е на челна позиция по детска смъртност в ЕС, има тревожни тенденции на национално ниво", поясни Милкова. 
 
Тя постави и въпроса за приемащата среда и индивидуалната подкрепа за децата със специални потребности в детските градини и образователната система. 
 
"Сериозни са наблюденията на организацията и за пропуски в т.нар. услуги в общността и достъпа до тях. Те  са базирани в областните градове. Няма и държавно регламентирана услуга, която да формира родителски умения", отбеляза още Милкова. 
 
"Проектно базираните услуги обхващат по-малък брой уязвими лица. Има добре работещи пилотни практики, но следващата стъпка е въвеждането им като държавна политика и конкретни дейности", уточни Росица Милкова и допълни, че координация между институциите липсва.
 
"Детето не е парче и не може само една институция на парче да планира. Ако казваме, че децата са бъдещето на България, нека го докажем през конкретни дейности", апелира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за децата са отговорни родителите им. Колкото и бройки институции да направите, те деца не отглеждат и възпитават.Могат да помагат донякъде, да контролират и толкова. Ако искате още службички за хора нищоправещи, щото определени хора смятат раждането за начин за съществуване без да се работи, е национална политика, ще има само бедни и ще са все повече в невъзможност за отглеждане.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак някой нещо иска да усвоява. Ако изключим децата-майки на деца и сичко от маалата, ще излезе, че всъщност много млако деца живеят в бедност. А за шв едит е требва да се спрат помощите и децата ще спрат, а като вкарат и невръстните бащи да почукат малко тухли, хептен ще намалеят.
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашето поколение беше най облагодетелстваното. Децата ни израснаха безгрижно без лишения. С 1 ст. можеха да си купят бонбона. Сега с 1 ст. може да се купи една голема банкянска Тиква.. Сега парите са едни цветни хартиики без цена на които са нарисувани някакви грозотилища. Онези банкноти от нашето време бяха обезпечени със злато от нарадната банка. Днешните банкноти са едни хартиики за тоалетната. Държавата доколкото я има се управлява отвън каквото кажата евро.гейците това правят сеяндурите
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е възможно?!?Ама това от сега от 3-4 месеца или от последните 12 години?И защо ви беше страх да пишете до сега?
4
2
 
18
 
! Отговори
Къде е държавата?? преди 2 години
Задължително безплатни аборти и безплатни спирали за ромите и децата в крайна бедност драстично ще намалеят!!
3
3
 
17
 
! Отговори
Те преди 2 години
Българите деца нямат аийде парите пак у Асан и Айшето
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ау, бързо *** да ги осиновят! Или пък да подобрим условията за живот в държавата ни, така че да могат хората да отглеждат нормално децата си? Не, това е много сложно. По-лесно е да ги осиновят ***.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще ги интегрираме.