Пречиствателната станция в Сребърна се руши

Местните са принудени да използват септични ями
18 сеп 2021 17:45, Красимир Ангелов
10

За сериозен проблем алармират жителите на силистренското село Сребърна. Пречиствателната станция в селото се руши от години, а причината е недостиг на средства за довършването ѝ.

Това принуждава местните да използват септични ями и да чупят колите си по разбитите улици на селото.

Преди две десетилетия Община Силистра разработва проект за изграждане на канализация в село Сребърна. Улиците се разкопават, полагат се 13 километра тръби, а през 2009 година с държавни пари е изградена модерна пречиствателна станция, която обаче така и не заработва.

"Направиха тогава 72-часови проби, работеше всичко, затвориха я и я оставиха. Цялото село е разкопано", обясни кметът на село Сребърна Георги Иванов.

Съоръжението не получава акт 16, тъй като тогавашното правителство не превежда средства за довършителните работи. В момента отходните води на селото се вливат в септични ями.

"Накараха хората да се вържат към канализацията, хората се вързаха, но след няколко месеца забраниха със заповед да се използва канализацията", добави още Иванов.

"Имаме нужда от канализация. В 21 век да се живее със септични ями не е удобно и не е хигиенично", казва  Ивелина Тодорова.

Това е и причината част от домакинствата да пренебрегват забраната и да използват канализацията. Местните власти обаче твърдят, че отпадните води не се изливат в езерото.

На запитване от страна на телевизия Bulgaria ON AIR от Община Силистра отговориха, че към каналните помпени станции са изградени попивни ями, които периодично се почистват от ВиК. Заради незавършената пречиствателна станция улиците в селото остават разбити и осеяни с дупки. Така местните жители са принудени да трошат колите си, а лошата инфраструктура отблъсква туристите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ОТ 30 преди 2 години
ОТ 30 ГОДИНИ СЕ РУШИ А УПРАВЛЕНЦИТЕ КРАДАТ ЗА СЕБЕ СИ И СЕМЕЙСТВАТА СИ И БЯГАТ С ПАРИТЕ В ЧУЖБИНА!!!
9
2
 
5
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
До Анонимен 1 "От 2009 до 2021 година управляват ГЕРБ и нищо не са направили ."-------- Айде бе, нищо... направили са точно каквото могат най-добре - откраднали са парите! Пуснали са поръчка към приближена фирма, фирмата е върнала рестото, отблагодарила се е в чекмеджето, шефът на фирмата си е купил последен модел ***** и с каквото е останало са построили това, което се вижда. Естествено от толкова крадене, колкото и некачествено и евтино да се строи, пари пак не са останали за довършването
8
2
 
8
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Из цялата територия. Тикварът открадна парите за поддръжка на ПС и те минаха на режим байпас т.е. колектора заобикаля ПС и се зауства в реката или морето. От 2011 година Бг плаща всяка година по 46 млн евро глоби на ЕС за неизпълнена програма по пречистване на отпадните води. Това естествено не пречи на ония да се пъче пред мисирките колко ПС е построил. Естествено лъже, щото това е обичайното му състояние.
7
0
 
7
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Гарантирану от ОПГ ГРОБ и Двойку бюрЮсуф.
6
1
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
У Сребърна пеликаните са повече от селяните :)))
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде си, Тикво, да коментираш, на пресконференция или във Фейсбук? Крадлива Тиква Банкянска.... ега ***** дано.
4
3
 
15
 
! Отговори
Гербави некадърници преди 2 години
Нормално за всичко направено от герб
3
3
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да наринем 20 милиона за 200 селяни на изчезване вече ЙОК :)))
2
6
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Айде сега екстри на село wc-то е на двора :)))
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 2009 до 2021 година управляват ГЕРБ и нищо не са направили . Да си прават сметка хората от Сребърна за кого гласуват .