Ще стигне ли преброяването до бедните ромски квартали?

От години се подценява, че тези хора нямат адресна регистрация
41
Ще стигне ли преброяването до бедните ромски квартали?
Снимка: БГНЕС

Чрез преброяването не могат да се направят изводи за жилищния фонд в бедни ромски квартали, защото тези хора нямат лични документи, те нямат и регистрация. Това каза доц. Алексей Пампоров от Институт по философия и социология на Българска академия на науките пред БНР.

Още по темата
В България от години се подценява, че тези хора нямат адресна регистрация, няма достъп до интернет, хора не искат да ходят там, за да ги преброяват,  макар че сега инициативата на НСИ е доста добра, като наемат роми, които да правят това. Затова преброяването не обхваща такъв тип квартали или махали…“, каза още доц. Пампоров. Той е ръководител на социологическото проучване, част от проект “Изследване и аргументи за нови жилищни политики в полза на цялото общество”.

Според социологическо проучване “Жилищни потребности и нагласи на семействата в квартали с концентрация на бедност в община Търговище и община Сливен” с ръководител доц. Пампоров в тези махали и села няма канализация и водопровод, ток, няма и достъп почти до сметосъбиране.

"Това е така, защото там живеят бедни хора, това са незаконни строителства, а когато имаше амнистия и те можеха да си оправят проблемите, те не са успели да го направят заради бедността. Те нямат дори нотариален акт за тези жилища, нито имат регистрация. Те са и бедни, и неграмотни - 80 до 90 сто от тези домакинства там са под линията на бедност", каза Пампоров.

През януари 2022 г. ще бъде организиран Национален жилищен форум, така че резултатите от проучванията и препоръките да бъдат отнесени и към властимащите и други заинтересовани страни на национално ниво.

В сливенския квартал "Надежда" живеят по непотвърдени данни около 30 хиляди души. Мнозинството са бедни, неграмотни. Живеят нагъсто, в набързо построени къщи от по една две стаи. В някои няма течаща вода, тоалетни, в други пък няма ток. Богатите са малцинство - те живеят в началото на квартала в къщи на по два три етажа, а не малко от тях вече си купуват и апартаменти в близкия квартал "Даме Груев". Парите казват, че изкарват в Германия и Великобритания.

"Искаме да си узаконим жилищата си, да имаме нотариалнти актове, да имаме партиди за водата. Тук условията за живот са много лоши...линейка не може да влезе, ако се наложи...", казват пред БНР хора от "Надежда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Сливенромипреброяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ще стигнат ако носят бира и кебапчета.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжва новина ,всички имат документи ,а де не заблуждавате хората ,всички те получават някаква помощ ,без лична карта няма пари ,така че тия преброители които получават пари даде свършат работата
31
1
 
7
 
! Отговори
Габи преди 2 години
Елате да видите в много градове в провинцията кои седят по цял ден в кафенетата. Престанете да злоупотребявате с израза -бедните роми. Назовете ги с вярното определение мързеливите. Защо на здрави и прави да се раздава всеки ден храна, а те да се чудят как да хитруват. 53512
30
1
 
1
 
! Отговори
Ивза преди 2 години
Въпреки претенциите за знания,се потвърждава правилото за простотията.Повече от 30 години "демокрация"освен затъване в блатото на неграмотността нищо не се е подобрило особено за т.н.роми.Хора,дошло е време да бъдат приобщини към знания дори и с по-крути мерки.Е,не забравям и това,че това ще стане трудно,но може да стане.
29
1
 
13
 
! Отговори
циник преди 2 години
Преброяването е пълна глупост. Всеки е преброен още щом получи ЕГН, оттам нататък всичко се знае- къде си, какво правиш, какви доходи имаш. А опитай се да вземеш пенсията на починал да видиш НОИ как ведната ще те фиксират. Една смешна база данни с под 7 млн е България. Ама просто ако се организира ще артисат поне 50 000 чиновници...пък те все партийни кърлежи...комунистически..
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое им е бедното-в Пазарджик индийците карат нови мерцедеси и беемвета за по 100 бона,вдигат големи къщи и правят сватби по няколко дни със стотици гости.
27
1
 
10
 
! Отговори
мак преди 2 години
Като нямат адресна регистрация означава ли, че живеят в незаконни постройки, необезпокоявани? Те до много неща нямат достъп, например до електромери и водомери.
26
1
 
6
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Ще бреброят кой е отпраднал най-много желязо
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там като нямат документи в панделата, като нямат законни жилища да минава фадрома.
24
9
 
0
 
! Отговори
Ямболия преди 2 години
Те също са хора,като нас. С това,че ги слагаме в ,,лошата категория хора,, само засилва дълбае по голяма пропаст,между тях и нас. В ЯМБОЛ също няма да бъдат обхванати,защото са социално изолирани. Поне 10 000 са извън броенето в ЯМБОЛ.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези са неизброими
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат адресни регистрации, документи за нищо, къщите им незаконни (не плащат данъци), но знаят от къде текат помощите (от моята и вашите платени на държавата пари). Били неграмотни, ами да, неграмотен и беден вървят ръка за ръка. Но пък милиони левове изтекоха в някакви организации, ,които щяха да ги образоват. Ето ви бъдещето на България, ама да видим тогава, кой ще плаща данъци за крадливите ни депутати.
21
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
нямат адресна регистрация ама гласуват за дпс боико рашков да им набиеканчето на изборите
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До аз... Със сателитните чении гледат само Турски канали те са турски Роми и разбират турски. Това като интелигентен човек трябваше да го знаеш.
19
1
 
32
 
! Отговори
КАК? преди 2 години
защото тези хора нямат лични документи, те нямат и регистрация.Как взимат помощи тогава?
18
1
 
37
 
! Отговори
Преброяване?Избори? преди 2 години
Ще гласувам за тази партия,която предприеме всички необходими мерки за вкарването на този етнос в рамките на законността ако трябва принудително- обучение,професия,работа,жилище,плащане на сметки и т.н.Маса НПО-та говорят как има дискриминация,но не отчитат причините за нея,които са основно в етноса и нецивилизования му начин на живот,нежеланието му да се съобразява с обществото и асоциира в него.Много пари са изхарчени,но без резултат.Ще гласувам(но май ще си остана в къщи).
17
0
 
26
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Щом им дават помощи и гласуват,значи може и всичко друго,стига да има воля.
16
1
 
37
 
! Отговори
sis преди 2 години
Много лесно ще ги преброят. На опашката за социални помощи.
15
2
 
25
 
! Отговори
аз преди 2 години
"бедни" роми, в ромските квартали имат по няколко компютъра, сателитни антени за телевизия, (чудно как гледат сериали със субтитри, след като са "неграмотни")."бедни"роми по цял ден седят по баровете. "бедни" роми в магазина поръчват от всичко по много без да гледат цените, докато богатите българи, стоят до тях, броят колко пари имат и избират дали да си вземат кремвиши или някое по-евтино месо.Линейка в квартал надежда или комлука влиза само до обяд. След това и полицаи не влизат там. още??
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пратете и по един учител по български с преброителите