Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?

Подобно решение би било спекулативно
20 сеп 2021 21:03, Петя Славова
142
Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?
Снимка: БГНЕС

Скок на цените на основните продукти, но и не само. "В момента няма нещо, което да не поскъпва, преди всичко, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ", обобщи пред БНТ Савина Влахова - председател на УС на Съюза на мелничарите.

По думите й, пшеничената реколта тази година е добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и единственото, което може да се направи за задържане на цените, е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.

Още по темата

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение. "Донякъде оправдават повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте", обясни той.

Според него цената на пшеницата расте, а българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.

"Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуроопределящи фактори по отношение на цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тосет много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция този сектор ползволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо", коментира Владимиров.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов обясни, че основното, което се проивжеда в България се изнася, защото от близо 7 милиона тона пшеница, потреблението е само 1 милион. Излишъкът е голям и няма как да се съхранява.

 "Експортът фактически е положителното салдо на страната, която има някакъв брутен вътрешен продукт, който се увеличава. Този излишък ние какво да го правим - трябва всички хора да ядат само хляб и нищо друго", коментира той.

Реколтата е поне с 40-50% по-ниска спрямо миналата година най-вече заради жегите това лято, каза още той. Освен електроенергията и транспорта са поскъпнали торовете, препаратите и машините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
8
 
18
 
! Отговори
до: Пияница мистик преди 2 години
Колега, не искам да те обиждам, но пиеш ли си хапчетата редовно? Какво общо има Президента с поскъпването, както и служебното правителство?? Служебното правителство наследи неработещи институции във всяка сфера, пълна разруха далавери с банки, магистрали, фирми! Ако си от София, я кажи защо смяната на ЖП линиите от Централна гара към морето вече се сменят 4-та 5-та година, а от една година НИКОЙ не работи по нея, а другата функционираща линия се е сринала и наклонила застрашаващо.
102
7
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 115 ===Ахахахахахаха :))) НЕ се излагай бе пич, че ставаш смешен :)))) То тогава Доган държи 90% от всички производства в България, защото половината думи са ни турски. И завода за КИБРИТ сигурно той го държи :) И за АЙРАН, а КЕБАПЧЕТАТА и КЮФТЕТАТА (също турски и персийски думи) са негово производство навсякъде в БГ :)))
101
12
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Абе на всички нормални хора в България е ясно (не говоря за комунистите, те са ***), че откакто дойде Фигуранта на власт със служебните некадърни фигурантчета всичко скочи потресаващо. То не беше ток, парно, бензин, за храните да не говорим, даже услугите поскъпнаха. Да ми зашият леко порнато сако, 2 см отдолу на цепката ми искаха 20лв. А преди като дадох костюм от 1300$ "Brooks Brothers" за преправяне, че ми беше широк и ми взеха едва 50лв. За цял костюм! Сако и панталон.
100
3
 
4
 
! Отговори
До: Пияница мистик преди 2 години
Преведи си на турски думата Симид и виж какво означава, тогава пак пише, че Симид е на българи! Целия завод Симид знае кой е собственика на фирмата, но това не пречи да има поставени лица !!
99
7
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
И Симид държи 1/3 от пазара за хляб в България, а не както ти твърдиш едва ли не целия пазар, че те и определяли цените.....Ахахахахаха. Ами аз ако съм производител на хляб мога и да го пусна по 20 стотинки, стига да калкулирам, че пак ще съм на печалба, а не на загуба. Знаеш ли колко ще ми дреме Симид на колко са го пуснали. Разбира ви главата от пазарна икономика главата на вас, комунистите, колкото да крадете. В това сте само "от бранша"
98
6
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 112 === Да бе, вие другарите като лъжете по дадена тема все сте от съответния бранш :) Митко Караджов и Кристина Чорлева-Алексиева. Другият съдружник е "Симид 1000". Част от група, свързаната с името на Митко Караджов, са още три компании в класацията. Специализираното в производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия дружество "Хебър" - Пловдив (трета позиция), което се управлява от Караджов и е собственост на кооперация "Симид 1000" ===А ти пак си лъжи, че е Доган собственика, ама тук
97
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до: Пияница мистик --- Не си в тоя бранш и нямаш ни най - малка представа за фирма Симид ! При тях цикъла на производство е затворен и те не зависят от световни борси на пшеница ! За 2019 г. два пъти увеличават хляба, 2020 също два пъти, тази година продължават! По - добре си пиши там за фигуранта знам, че я обичаш тази дума и я пишеш по стотици пъти всеки ден, но на изборите ще ти стане ясно кой е фигуранта - бате Ти бойко е фигуранта!!
96
5
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 109 === Да бе, да, тия ги разправяй на дечицата в детските ясли, че тези от градината няма да хванат и те дикиш. Значи един ми пише, че целия свят бил виновен, ти пък че е Ахмед Доган. Само Фигуранта и некадърниците дето назначи не са виновни. А когато ГЕРБ бяха на власт за всичко те бяха виновни. Сега дрогаре комунисти пак тях изкарват виновни. И за всички останали храни, тока и бензина ли е виновен Доган? Представям си ако ГЕРБ бяха на власт и така драстчино скочеше всичко какъв вой ще е
95
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо поскъпна хляба? Много просто - преди 6 месеца к0мунистите дойдоха отново на власт.
94
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хляба поскъпва, защото най големия производител на хляб е хлебозавода Симид, който е собственост на Ахмед Доган ! Всички останали чакат Симид, той увеличи ли хляба и те го увеличават, а е възможен и картел със Симид!! Нищо не се е увеличило на световните борси, всичко е Догановска спекулация!
93
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На който му е скъп хляба, да си купува пасти!
92
3
 
7
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
*** Радев - Летеца, който може да прави кофички на лоста - гарантирани резултати и хляб 5 лева!
91
0
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Има нещо гнило в България . Всички цени , стоки , енергия , заводи , фирми са по международни и ЕС стандарти , борси и закони , само заплатите са от 1986 година като размер .
90
3
 
4
 
! Отговори
Като НЯМА Държава То преди 2 години
Хората да се съберат с тояги и бухалки и да ги погнат тези алчни зърнали и да им потрошат скъпите джипки и имоти.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гърция например за някои продукти (като хляба) ДДС е по-ниско и то доста.
88
7
 
9
 
! Отговори
споко преди 2 години
Спокойно народе! Радевата зима все още не е почукала на вратата.
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да ядете хляб и ще спестите много пари. Едно време моята баба казваше, че хлябът е вреден и много тлъст, затова тя си забъркваше нейни си закваски. Все пак изкара до 94 години.
86
6
 
2
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Велики Български народе, ти ще бъдиш добре, както никога до сега, само ако избереш Живко Костадинов, който е от Варна, д стани воадетел на България ! Само ако Живко от Варна стани истински владетел на България, само тогава българският народ ще бъди истински добре и в България ше има всичко и ше бъди добре, както никога до сега !
85
5
 
3
 
! Отговори
Огнян преди 2 години
Бабикян Президент!
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето ви сега Ковид стимули - не може да напечаташ няколко трилиона! (да няма грешка ТРИЛИОНА!) и после да няма инфлация... то не бяха помощи за фалирали предприятия, ресторанти, хотели, пенсионери и т.н. сметката идва. Лошото е че ще я плащат всички!