Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?

Подобно решение би било спекулативно
20 сеп 2021 21:03, Петя Славова
142
Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?
Снимка: БГНЕС

Скок на цените на основните продукти, но и не само. "В момента няма нещо, което да не поскъпва, преди всичко, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ", обобщи пред БНТ Савина Влахова - председател на УС на Съюза на мелничарите.

По думите й, пшеничената реколта тази година е добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и единственото, което може да се направи за задържане на цените, е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.

Още по темата

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение. "Донякъде оправдават повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте", обясни той.

Според него цената на пшеницата расте, а българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.

"Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуроопределящи фактори по отношение на цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тосет много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция този сектор ползволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо", коментира Владимиров.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов обясни, че основното, което се проивжеда в България се изнася, защото от близо 7 милиона тона пшеница, потреблението е само 1 милион. Излишъкът е голям и няма как да се съхранява.

 "Експортът фактически е положителното салдо на страната, която има някакъв брутен вътрешен продукт, който се увеличава. Този излишък ние какво да го правим - трябва всички хора да ядат само хляб и нищо друго", коментира той.

Реколтата е поне с 40-50% по-ниска спрямо миналата година най-вече заради жегите това лято, каза още той. Освен електроенергията и транспорта са поскъпнали торовете, препаратите и машините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87 - Ми гатайй ЗОР! Гелй си сам житу митууу и прай хлям млаб и айдя! Ко ми са праш тука! Марш уа! Пъъърз! Айдя гъци гъци!
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да има закон, който ти дава право, до 100 хляба на година и до 700 литра питейна вода, да може да си вземеш дедесето
81
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за тва имаме служебно, да вдига до тавана на макс, после що няма българи в бг
80
0
 
4
 
! Отговори
Мухарев преди 2 години
Спадането на ДДС с 10% ще доведе до икономии 3лв на месец от хляб, това е чист полит пиар.
79
2
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула да яде скъп хляб с еврог ейска заплата тука заплатата е 300 евро :)))
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** как ша свалят ДДС-то за храните, това да не ви е туризъм?
77
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да ви е честита промяната на радев!
76
6
 
9
 
! Отговори
Гюрюнтиев преди 2 години
При станишката хляба беше 60 ст и за 10 години Бойчето му удвои цената, а заплатите вдигна с 50%.
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зърнарите са най-rнycното и наrло племе от парвенютата в Територията. Немъчени пари, яка хранилка, никакъв контрол, претоварени камиони-убийци, криене на данъци. И вечно реват, реват, реват...
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, скоро ще взимате по 100-200 хил евро заплати, а може и по 1 милион евро заплати както в Германия през 20те. ЕЦП печати пари на корем, пари много - стоки малко. Пари ще има за всички в изобилие.
73
0
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 2 години
Тук никой не взима европейска заплата *** ! Никой . Защото организираната престъпност в лицето на бизнеса не иска да ги дава . Още по малко пък да те осигурява на повече от минималната
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наемната стоката на пазара на труда защо се наема да работи за ниски наеми, защо стоката на пазара на труда не се наема на еесовски наеми, кой и пречи стоката да иска еесовски наем от работодателя, работодателят е само един обикновен наемател на стока от пазара на труда.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не. Не трябва.
70
0
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 2 години
Цените на стоките и услугите в Бг трябва да се влияят НЕ от международния пазар или борса а от покупателната способност на българина . Няма как със СРЗ ит 1000 лв един л бензин да ти е 2.32 или един месечен наем 600-700 лв или един хляб 2 лв и т н . Това е изкуствен умишлен социален геноцид
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ. НЕ ТЯБВА. Нали намалиха ДДС на 9% на ресторантите? КЛИЕНТИТЕ НЕ РАЗБРАХА НИЩО ОТ НАМАЛЕНИЕТО. Напротив-плаща се в пъти по-скъпо. Дори Алибегов обеща изсветляване на заплатите в бранша и излъга. Нито заплатите се изсветлиха, нито нищо.
68
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Един българин - еми взимай заплати като в ЕС, защо не взимаш заплати като в ЕС? Кой ти пречи да си вземаш еесовска заплата?
67
1
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 2 години
Глупавите обяснения от рода ба това че сме били част от международен пазар и видиш ли за това цената На хляба била толкова скъпа са меко казано обидни подигравателни и гавра. А това че сме част от ЕС по същата логика трябва ли тогава да взимаме и същите заплати ЙАТО тези в ЕС средно по 7000-8000 лв СРЗ ? Мм? Що за идио-отско обяснение ? Няма вече за кво да се хванат и дай вечната мантра за свободния пазар . Да ти Пи-кая на международния ти свободен мафиотски пазар . Това е УЗАКОНЕН ГРАБЕЖ И ГЕНО
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпва защото Бойко Борисов прибира надценката да купува жипки.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото, само аз ли виждам в тези нови ПП една партия която да змести ДБ и да се цунка със Славито в името на Резидента?
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е промяната?????Да живее България!!!!