Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?

Подобно решение би било спекулативно
20 сеп 2021 21:03, Петя Славова
142
Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?
Снимка: БГНЕС

Скок на цените на основните продукти, но и не само. "В момента няма нещо, което да не поскъпва, преди всичко, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ", обобщи пред БНТ Савина Влахова - председател на УС на Съюза на мелничарите.

По думите й, пшеничената реколта тази година е добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и единственото, което може да се направи за задържане на цените, е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.

Още по темата

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение. "Донякъде оправдават повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте", обясни той.

Според него цената на пшеницата расте, а българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.

"Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуроопределящи фактори по отношение на цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тосет много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция този сектор ползволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо", коментира Владимиров.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов обясни, че основното, което се проивжеда в България се изнася, защото от близо 7 милиона тона пшеница, потреблението е само 1 милион. Излишъкът е голям и няма как да се съхранява.

 "Експортът фактически е положителното салдо на страната, която има някакъв брутен вътрешен продукт, който се увеличава. Този излишък ние какво да го правим - трябва всички хора да ядат само хляб и нищо друго", коментира той.

Реколтата е поне с 40-50% по-ниска спрямо миналата година най-вече заради жегите това лято, каза още той. Освен електроенергията и транспорта са поскъпнали торовете, препаратите и машините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия печелбари не се наядоха ,направите го без данък,и ще го вдигнат на 2 лева ,гадове
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, кой беше министър на икономиката и финансите през последните месеци?
121
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
И без това е вреден и е ГМО от години насам, не ми дреме за хляба, не ям хляб.
120
0
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Говорих с няколко зърнари и всички казаха, че тази година е джакпот. 900-950кг на декар. Хайде стига глупости с по-ниска реколта от миналата година.
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ядем пасти тогава
118
0
 
9
 
! Отговори
гост преди 2 години
Държавата че държавата се пише тука , интересно къде виждате Вие тази държава . Вместо държава аз виждам мафия , корупция , хайдутщина , мошенничество и жестока борба за Кокала . Ако мислите за написаното по горе че е държава то надали ще очаквате защита от нея .
117
0
 
3
 
! Отговори
парлама НС преди 2 години
Държавата НЕ регулира износа на евтина пшеница и ток, а народа производител с най ниски доходи. .Който храни и произвехда с 2 000 евро мин. заплата
116
1
 
8
 
! Отговори
ман преди 2 години
Хляба поскъпва, защото чалгарите разбуниха държавата и изчегъртаха установения ред.Скоро ще поскъпне още повече и тока, водата, парното. Лихвите по кредитите ще литнат.Инвестициите ще секнат. Чалгарите ще продължат да мият чинии на запад и да хейтят. Останалите ще им благодарим.Чегрът-чегрът :)
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се остав и бизнеса да се развива без регулации и ще се нормализира цената! Никъде в света не се поддържа цената с намаляване на ДДС ! Кой умник го предлага?!
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спонсорират, субсидират и пак растат цените ! Веднага да се спрат всякакви субсидии и помощи за тарикатите земеделци и всичко ще се оправи веднага
113
0
 
11
 
! Отговори
някой преди 2 години
Когато при нас реколтата е слаба, вой до небесата, натам и цените. Когато реколтата ни е добра обаче се оказва, че сме били част от международен пазар и цените пак у небето.
112
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 2 години
Нали свалиха ДДС на ресторантьорите, не съм забелязал в ресторантите да е поевтиняло нещо.
111
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хлябът трябва да не е повече от 1лв.Държавата трябва да се намеси! За търговците трябвя да има облекчения - дали освободени от ддс, дали някакви субсидии или други стимули, но при този стандарт на пенсионерите хляба мах. 1лв.Говоря за заводски хляб тип добруджа!!! Не за някакви лукс варианти!!!
110
0
 
21
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
И да няма ДДС на хляба, той няма да поевтинее. Нали направиха 9% за кръчмарите. Какво стана с цените? Само Нагорееее!!!
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистик Абе юначе ти къде изкара курсовете по ТЪПИЗЪМ
108
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Необходим е Закон против спекулата. И здрава сопа и присъди. Тука и д аима и да нама реколта, и да има и да няма качество все цените са нагоре. Плащат им субсидии, а те изнасят хубавото зърно. После внасят евтина фуражна пшеница от Украйна и с нея правят хляб като преди това е продадена с огромна печалба. За това преди седмица си купих пекарна. 20кг брашно и ще си правя хляб. Със сигурност ще е по хубав от наблъскани я с химии хляб който се продава. Дето на 2ден започва да вкисва.
107
0
 
29
 
! Отговори
Св преди 2 години
В началото на статията - Реколтата тази година е добра, в края на статията - Реколтата е с 40-50% по - ниска спрямо миналата година. Кое е вярно? Точно миналата година беше по - зле реколтата. Но трябва да се създава паника за излишък и да поскъпва по някакви причини, например защото са чули, че всичко поскъпва.
106
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
питайте петото качество асфалтаджия борисов, а той ще метне на радев и така ще си играят на театър, българска им работа а са в един цирк
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мамалигата намалиха ДДС на хр. продукти много отдавна. Нашите обаче са много умни.
104
10
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 118 === Ами каквото имаше Бойко Борисов, кабинет 1 с поскъпването на тока, когато го свалихте пак превратаджиите и сложихте Орехчо за 1 година, колкото да окрадете КТБ другарю :)))