Прогноза: Скокът на цената на тока - неизбежен и рекорден

Каква е причината и може ли да се противодейства на тенденцията?
Обновена: 22 сеп 2021 20:51 | 22 сеп 2021 20:45, Веселина Йорданова
207

Рекордно скъп ток ще плащаме тази зима, прогнозират експерти. Очакванията са скокът на цената на електроенергията за бизнеса да се отрази и на домакинствата през зимния сезон.
Още по темата
Увеличението на цената на електричеството е неизбежно. Цените у нас са отражение на тези в Европа и държавата засега няма механизми да противодейства, предаде Bulgaria ON AIR.

"Нищо не можем да направим. Ако бяхме разумни като нация и преди няколко години си бяхме построили АЕЦ "Белене", сега щяхме да имаме уникален инструмент, за да поддържаме цената по-ниска. И да правим колосални пари", посочи енергийният експерт Явор Куюмджиев.

Причината за ръста в цената са "зелените сертификати". Такива се издават на производители за всяко месечно произведено количество електричество от възобновяеми енергийни източници.

"Аз ги наричам рекет под формата на емисии. "Зелените" се използват като параван. Отзад стоят огромни финансови институции. Тази алчност  изпреварва възможностите на бизнеса", коментира енергийният експерт Васко Начев.

По-високите цени за домакинствата се очаква през първата половина на следващата година, което ще доведе и до инфлация.

С колко - гледайте видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Да пуснат 4те рактора дето ги затвориха" Дал си си оная работа на ЕС за пари. Еми те ще те е**ат както си искат вече.
141
12
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Некадърните комунисти понеже видяха, че когато са на власт всичко се срива, видяха и че вече стана банално да се оправдават само че ГЕРБ са виновни и започнаха да си трият ръцете с Европа. А истината е, че жената на Кадиев от БСП купува евтин ток и го препродава обратно на държавата на десеторно по-голяма цена. И не е само тя. Доган е по ВЕЦ-овете същия. И да не ми говори за Белене, че ако беше проработил щяха да ни качат тока още повече с думите: ТРЯБВА ДА ИЗБИЕМ ХАРЧОВЕТЕ ПО НЕГО!
140
27
 
22
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Благодарностите към г-н прецидента Радев и служебното му правителство, които за 4-5 месеца унищожиха държавата. Благодарим!
139
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕКЗЕКУЦИЯ ЗА ЗЕЛЕНИТЕ ,ЕКЗЕКУЦИЯ В ЦЯЛА ЕВРОПА ДО КРАК !
138
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тамън ще включат на пълни мощности теца на Доган, които му хариза държавата за жълти стотинки.
137
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пуснат 4те рактора дето ги затвориха
136
7
 
35
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Да ги плаща миризливата Тиква от неговият шкаф. Спортни зали ,асфалт,а Белене гьол.
135
0
 
30
 
! Отговори
Мисъл. преди 2 години
Гоим, вие от 1815 г. вече сте роби и още не се усещате. Плащате данък за собственост, без да се сетите, че това не е ваша собственост. Бачкате все повече всяка изминала генерация и ви залъгват с материални глупости. Вярвате, че с избори контролирате нещо. Вие не помните как живяха предците ви и сега мислите, че всичко е мед и масло. Но като гледам, колкото по-гадно е съществуването, толкова по-силно желание имете за разплод на още роби. Добре е за гърбавия нос, има нужда от евтини работници.
134
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете, Белене с лигнитни въглища ли работи или с вода от чешмата? Имате ли договор за евтини уранови таблетки? Знаете ли какво ще стане с цената на урана в млмента, в който закопаете 10 млрд в Белене и протегнете ръчица за урснови таблетки? Ще ви кажат "Сори, ама тъкмо решихме да кн дигнем цената 16 пъти! Да бяхте дошли преди половин час!". Чели ли сте приказката за Пинокио, където го излъгват да си закопае последните пари в земята?
133
14
 
25
 
! Отговори
Spaceballs преди 2 години
Ех това Белене беее... панацеята за всички проблеми, порталът към светлото бъдеще, решението на въпроса за живота, вселената и всичко останало. Само да го бяхме построили и щяхме вече да сме интергалактическа нация.
132
3
 
11
 
! Отговори
износител преди 2 години
До Анонименизнася се законно и демократично пазарна икономика му се вика яжте банани и слушайте Бийтълс
131
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да де, ама тока от АЕЦ-а със себестойност 5 ст се изнася, а останалите плащаме това, което поискат на борсата. А по някаква причина държавата не смее да се намеси и на двете места, и това е от години, а не от 2-3 месеца.
130
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално това ще е... ПРОМЯНАТА за българите в следващите месеци... Глад и м'изерия... ПоДмяната за, която говорят всички политици се прави единствено с цел да се облагодетелстват те и олигарсите, които ги спонсорират ...
129
2
 
38
 
! Отговори
астора преди 2 години
Калко енергия произвеждат зелените сертификати около 5% ,това ако е причина да внесем по евтин ток от Русия и Украйна. Всичко идва от европейския сьюз ЗАРАДИ БИЗНЕСА СЬС ЗЕЛЕНАТА ЕНАРГИя. От АЕЦ Козлодуй 5ст. киловат, от вятьрните централи 50ст. киловат. Ама всички хиенови политици в Европа и Бьлгария имат такива централи
128
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а то щото сега нема инфлация, всичко е по-скъпо от 20-100%
127
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що няма протести?
126
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от радев и хунтата му
125
7
 
15
 
! Отговори
... преди 2 години
Дреме ми за цената на тока.Дърва съм си купил.Взимам си печката от село и ще кадя дърва и въглища като за световно - хем по-добра топлина от тази няма, хем и цената е подобна - по кубик, кубик и половина на месец - 90-130 лева.Чисто и екологично да им е.
124
1
 
11
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
ББ: АЕЦ "Белене" е една локва...;)))
123
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите веднага да поръчат два нови реактора за Белене, че старите са ги поръчали ръждиви. Като знаем с каква скорост строят и с каква крадат, комунистите ще завършат белене 2080 год. Важното е червената енергийна мафия да е захранена с милиони и милиарди пък за народа чалга. Радеф що се криеш бре?