В 22 часа и 21 минути на 22 септември настъпва астрономическата есен

На днешния ден на есенното равноденствие
22 сеп 2021 09:07, Нели Христова
4
В 22 часа и 21 минути на 22 септември настъпва астрономическата есен
Снимка: Pixabay

Астрономическата есен настъпва днес у нас в 22 часа и 21 минути, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

На днешния ден на есенното равноденствие, слънцето в София изгрява в 7.00 часа и 14 минути, и залязва в 19.00 часа и 24 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 10 минути.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало - т.нар. циганско лято, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
защо да не можеш?
2
2
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Снимката е вълшебна! Жалко, че не мога да си я отпечатам...
1
1
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Поема за Ирина Бокова : Ирина - богинята една за всички времена. Ирина " звездите " си ги нареди, други пък ги разреди. Тя уредите взе да ползва, за да подреди всичките звезди и планетите ги натовари, други пък ги разтовари, за да уреди всичките беди на планетата Земя. Автор: Георги Илиев Митев. 3-то покол. репресиран по майчина линия. Дядо областен главен съдия, прокурор и мирови съдия до 9 септември (1944)-наречени фашисти. По бащина активен борец против фашизма и капитализма.