Десетки хиляди се върнаха от града към селото, това ще продължи

Пандемията за много хора е ускорила процеса по преместване
23 сеп 2021 11:20, Ния Христова
150
 
Цените на селските къщи стигнаха цени до 70 00 евро. Ставаме ли свидетели на възраждането на българското село?
 
"Това, което се случва от началото на пандемията, е феноменално. Огромни потоци от хора от големите градове се насочиха обратно към селата. Официалните данни показват, че близо 90 000 души са се върнали да живеят на село миналата година", каза председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него този процес ще продължи в следващите 5 години. А от Асоциацията на българските села са изчислили, че минимумът е около 50-60 000 души.
 
"Това са хора в активна трудова възраст. По отношение цените на имотите, интересното е, че се наблюдава едно такова правило - колкото струва в съответния областен град двустаен апартамент, толкова струва една къща в периферията на града", посочи Борисов.
 
Борисов каза още, че пандемията за много хора е ускорила процеса по преместване. 
 
"Хората търсят рестарт на живота си. В над 90% от българските села има бърз интернет, което предоставя възможността за дистанционна работа. Голяма част от хората, които се местят на село, са в активна трудова възраст, високообразовани", уточни председателят на Асоциацията на българските села.
 
А за профила на купувачите той отбеляза, че са предимно хора между 35 и 55 години.
 
"Основното изискване е да има достъп до интернет, тъй като много от хората се занимават с онлайн търговия. Повечето хора имат собствен транспорт, но има и такива, за които определящото е наличието на обществен транспорт. Търсят се къщи с двор", каза Борисов.
 
Той подчерта, че все пак най-бързо се продават по-модерните и луксозни къщи.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
37
 
! Отговори
Дай боже преди 2 години
София по време на празници е най-красивото нещо което мога да видя в града.
97
2
 
17
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Чудесно, още да се изнасят:)
96
16
 
16
 
! Отговори
до 99 преди 2 години
Еми създай ги де, спира ли те някой?! Ей ги земите пустеят и ИТ специалистите започнахме да ги купуваме и да усвояваме еврофондовете за земеделие. Ние работим дистанционно от село. 90% от квалифицирания труд може да се полага дистанционно. Скоро и лекарите ще работят дистанционно с новите технологии.
95
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде трябва да се създават работни места дори и в селата а не всичко да е наблъскано в 2-3 града.
94
4
 
16
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Ей батко на село трябва здраво копане.Ние нали за това избягахме от село и никой не може да ни върне
93
6
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен 2 Познавам софийският пазар на имоти и мога да ти кажа,че поне в София този балон скоро няма да се спука.Повечето апартаменти ново строителство се продават още на зелено.Ако чакаш падане на цените,може да се пенсионираш и още да си под наем.
92
3
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
На село излиза евтино, ако разбираш от земеделие и скотовъдство, общо казано. В някоя антикварна книжарница можете да намерите и книги, които ще са ви от помощ. Но никога не се знае Майката Природа какви планове има. Сееш - гледаш - Купуваш, ей това се случва не рядко. Така, че който се хвали просто лъже.
91
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На село. Интернет от мобилната мрежа, 30лв. на месец план с безкраен трафик. 4.5g (4g+) кула на 1 км от къщата. Външни антени и 300MBit интернет. Трифазен ток. Сонда за вода. Централен водопровод. 20 кубика резервоар за вода. Съседи- канадци, англичани, ИТ специалисти, архитекти. Шведи няма. Не се краде. 60м2 басейн. 2 декара зелен двор. Лед улично осветление. Кеф на макс и това на 25мин с кола от София. Е, не струва 70000 евро, да. Повече е, но кефът е несравним, пожелавам на всеки.
90
1
 
21
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Като им четеш анализите на имотните брокери и оставаш с идеята, че сме 50 милионна държава със средна работна заплата от 5000 евро на месец. Седнал там някакъв и правил съчинение по картинка с елементи на разсъждение.
89
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Глупости Много точен коментар. Дано повече кандидат- селяни го прочетат преди да си продадат градските апартаменти.
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гърбавия от работаКойто работи се "изгърбва" цел живот, тези които не работят са тарикатите.....хахахаха :))) Не познавам богат човек, който е забогатял от "спестяване от закуски", но ако има такива, естествено ще им стисна ръката :))
87
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гражданите се изнасят масово към селата, ама си държат панелките да ги дават под наем на уанаби гражданите.
86
2
 
5
 
! Отговори
до 85 преди 2 години
Ами не всеки работи за 2000лв. месечно (синът ми в Икеа взимаше 1100 да бута колички като ученик). 200 000 души у нас са с доход над 9000лв..
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хахахаЩом Славчо каза за Зуека, че е "луд", значи Зуека е в час :))) Преминал е през "прехода", рисува, като се замисля, май наистина му хлопа дъската.....хахахахаха :))
84
14
 
3
 
! Отговори
до 85 преди 2 години
Еми, сега, как да ти го кажа. И аз съм инженер, ама работя за над 10000лв. месечно. Жена ми и тя подобна. Разни хора, разни идеали, разни доходи. Не е за теб просто. Подминаваш. За всеки влак си има пътници. Не е за тебе явно подобна инвестиция.
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...Цените на селските къщи стигнаха цени до 70 00 евро...", но започват от 5-6 хил. евро! За 70 хил. трябва да има - асфалтиран път до имота (къщата), ток, вода (с кладенец+), канализация, интернет (Wi-Fi), кабелна или сателитна ТВ, 4 спални, 2 хола, 2 бани с WC и със съответните бойлери, гараж за две BMW, лятна кухня с BBQ (+фризер и пещ на въглища), сигнализация от "р.о.м.", ... и около 1 декар двор с нормален басейн! Майтап, но реалните цени на имот в селата са от 10-12 хил лева (без двора)
82
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България просто следва световния тренд. Следващото е гетата да се преместят от периферията към центъра на мегаполиса, а богатите и средната класа да живеят в предградията.
81
3
 
27
 
! Отговори
Гърбавия от работа преди 2 години
Мдаа, нещо яко е издъхнало и мирише... Аз съм инженер и работя за 2000 лева, жената е мед. сестра и взема към 1000, с две деца едвам си връзвам разходите в голям областен град ! Какви инвестиции ? От къде са тези милиони за инвестиции в имоти, които ще се ползват 2-3 месеца в годината? Май и на мен скоро ще ми писне и ще дигна семейството към Германия и без това ме молят хората да ида да работя там.Ще му тегля ключа на апартамента и ще се върна пенсионер, пък децата да остават там...
80
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С усмивка на лице приемам хейта на Бай ***. Да вметнем- имам къща на 30км от центъра на София, където имам апартамент. 350м2 отоплявам с 300лв. месечно с термопомпа. Имам трифазен ток, резервен генератор (не че токът спира по-често от 5 минути за цяла година), 3 водоизточника и тотална автономност. Айде елате да видите с жена ми как поддържаме 1.5дка двор с двете си ръце. Е, домати не садим, ИТ специалисти сме и всичко си правим сами и по къща, и по двор. И не, не е саборетина, а лукс.
79
1
 
29
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Който не се е разхождал около големите градове и близките села до тях, той не се е чудил, "Абе от къде тия хора извадиха тия пари, за да построят тези палати?" В СЗ около уноверситета, зад бирената и в близите /до 15 км./ села се изградиха чудеса дето и по филмите не сме ги гледали, къщи с 500 кв.м. и нагоре разгърната площ. Тези не са там да копат според мен, тези там се крият и заряват скритите от мръсни сделки и данъци пари. Не чакайте от това да тръгне селското стопанство, райграса не се яде