Десетки хиляди се върнаха от града към селото, това ще продължи

Пандемията за много хора е ускорила процеса по преместване
23 сеп 2021 11:20, Ния Христова
150
 
Цените на селските къщи стигнаха цени до 70 00 евро. Ставаме ли свидетели на възраждането на българското село?
 
"Това, което се случва от началото на пандемията, е феноменално. Огромни потоци от хора от големите градове се насочиха обратно към селата. Официалните данни показват, че близо 90 000 души са се върнали да живеят на село миналата година", каза председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него този процес ще продължи в следващите 5 години. А от Асоциацията на българските села са изчислили, че минимумът е около 50-60 000 души.
 
"Това са хора в активна трудова възраст. По отношение цените на имотите, интересното е, че се наблюдава едно такова правило - колкото струва в съответния областен град двустаен апартамент, толкова струва една къща в периферията на града", посочи Борисов.
 
Борисов каза още, че пандемията за много хора е ускорила процеса по преместване. 
 
"Хората търсят рестарт на живота си. В над 90% от българските села има бърз интернет, което предоставя възможността за дистанционна работа. Голяма част от хората, които се местят на село, са в активна трудова възраст, високообразовани", уточни председателят на Асоциацията на българските села.
 
А за профила на купувачите той отбеляза, че са предимно хора между 35 и 55 години.
 
"Основното изискване е да има достъп до интернет, тъй като много от хората се занимават с онлайн търговия. Повечето хора имат собствен транспорт, но има и такива, за които определящото е наличието на обществен транспорт. Търсят се къщи с двор", каза Борисов.
 
Той подчерта, че все пак най-бързо се продават по-модерните и луксозни къщи.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Тошко 37 "И тоя с празните апартаменти дето не чака балона каквко ще ги прави, че не разбрах?" Няма да чакам нищо и никого, нито пък ще ти чета "обявите". Тристаен в центъра вече 12 години ми е зает и не ми бери грижата; човек трябва да си ИЗБИРА наемателите, в това е единствената уловка. И двамата ми наематели досега са били чужденци с прилични доходи и образование.
57
2
 
17
 
! Отговори
до 57 преди 2 години
Абе да ти кажа не е само това. Много къщи се изкупиха тук където съм аз и повечето са млади семейства с малки деца и чужденци (които ги предпочитам защото си косят пред къщите).
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буци ги прати да учат за овчари
55
4
 
14
 
! Отговори
до 56 преди 2 години
Просто така сме свикнали. Понеже сме малка държава и гледаме всичко да ни е близо. В по-големите страни да пътуваш 100 дори 200км за да отидеш на работа всеки ден е нещо нормално.
54
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто хората се връщат в родните си места, което е хубаво
53
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живееш на село и да работиш в града и децатата ти да ходят на градина, училище или да излизат по заведения и да водят социален живот, означава едно безкрайно пътуване и прекарване на часове в автомобила. Поне в София и Пловдив със сигурност е така. За хората, които не виждат проблем в това, ок. За такива, като мен, които смятат стоенето в автомобила за изгубено време, селото не е опция за постоянно живеене. А и поддръжката на къща е доста по-ангажираща и голяма.Но всеки има различни виждания.
52
0
 
12
 
! Отговори
до 52 преди 2 години
Аз сложих котел миналата година с пелети. Зареждам го сутринта и не го мисля после. Цялата къжа е в мрежа и стаите са с радиоатори. Ако съм сам просто паля камината :)
51
0
 
4
 
! Отговори
баба Ленче преди 2 години
А дано!!!
50
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да се работи от вкъщи в било уникално. Върнах се в родният ми град и повече от година нямам разходи за наеми, асансьори, чистачки и т.н. Шефа също е доволен, че освободи офиса и не плаща наем и конаумативи. Направо е супер.
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи отдавна няма печки по селата, а парно. На пелети е супер. За тревата си има бензинови саомоходни косачки и училищата са на ниво, а в детската градина имат и деца от града, което е абсурдно...
48
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селата в момента не са това което много хора си представят като чуят село. Няма вече бягащи патки офце и ***. Няма го ония аромат на *** и разни чобани да викат. Повечето са млади семейства и най-много да посвят някой домат.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи само един съвет ако някой реши да го прави гледайте да сте крайна къща в покрайнините на селото. Ще ми благодарите после :)
46
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селото не се възражда и никога няма да се възроди. България е умираща държавичка. Хората бягат на село защото нямат избор. Да се възроди селото значи богата държава, всичко механизирано, и само няколко процента работят в селското стопанство и приоизвеждат продукция за всички. Хората живеят на село защото там е по спокойно, и има ифраструктура да пътуват до града. А сега не е така, хората бягат от мизерията, връщаме се 100 години назад. Целият западен свят се срива в момента.
45
0
 
22
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 2 години
ВЯРНО Е - СОФИАНЦИ ОТИВАТ НА СЕЛО, А СЕЛЯНИТЕ В СОФИЯ. ЗАТОВА ОБРАЗОВАНИЕТО НА СЕЛО Е ВЕЧЕ Е ПО-ДОБРО ОТ СОФИЯ, А И СЕЛЯНИТЕ ТАМ ПОУМНЯХА.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати коментарите :) значи щом не е село на в дън гори телилейски не се брои така ли :)))
43
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените енергии от перките и соларните панели не стигат дори да се покрият нуждите за битово потребление, какво остава за индустирята. Западът няма енергоизточници, нови енергии не се виждат на хоризонта колкото и да се напъват комиарите от Брюксел да ни убеждават в противното и да налагат зелените си политики. Производството ще се съкрати със 70-80% при Зелената сделка, хората които останат без работа трябва да са на базов доход, или на село сами да се изхранват, ако до тогава не уморят населението с ваксини, останат ли много - тогава доброволна евтаназия.
42
0
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
В момента говориш на изуст без да имаш реална представа от нещата. На моята улица вече няма къща за продаване защото ги взеха и главно млади семейства и една двойка от англия.
41
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което е на 20-30 минути от града не може да се нарече село, това си е предградие, като Войнеговци, Подгумер и Локорско примерно, те са си вече квартали на столицата. Говорим за истинските села, там никой не се е върнал и няма да се върне, мъртвило е!
40
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние миналата година се сдобихме с къща на 14 км от Ал.Невски, която ползваме през ваканции и уикенди. От тогава в селото поне 10 къщи се построиха/купиха. Да имаш къща не е лесно, защото двора си иска ежедневна поддръжка. Време за лежане под сянката на ореха почти няма. Работим от вкъщи, опитахме да живеем там, но само развозването на децата ни е 3ч на ден+поддръжката на двора/къщата+работата ... сега я ползваме като вила. Като дом ще я ползваме най-рано след 10 г. Къщи има, инфраструктура - не
39
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще се върнат хората към селата, след като всичко, което е направено като канализация, пътища е от времето на 60-те години. Хората напускат, защото нямат елементарни условия на живот. Аз съм от София и това е моят роден град, но не обвинявам хората, които идват в големите градове, защото е нечовешко да се живее в тези условия. Преди имаше аптеки, фелдшери, линейки, детски градини, училища, а сега пустош. Но иначе борба за власт като че ли сме цъфнали от 30 години насам.