С подводен дрон ще правят оглед на Vera SU и водите край Камен бряг

Следобед ще е ясно кога започва разтоварването
27 сеп 2021 15:29, Анисия Иванова
10
С подводен дрон ще правят оглед на Vera SU и водите край Камен бряг
Снимка: БГНЕС

Укрепват още кораба Vera SU, следобед ще е ясно кога ще започне разтоварването. Тази сутрин плаващият кран "Антей", с който трябва да се извърши разтоварването на съда, е тръгнал от Пристанище "Варна". С подводен дрон ще бъде направен оглед на кораба и водите за евентуален разлив. Катерът "Спасител1" се включва в акцията.

Към момента към мястото на инцидента плава хидротехническият специализиран кораб "Хидро 3" на варненската фирма "Хидроремонт" с шестчленен екипаж, който се очаква да пристигне в района преди обед, съобщи БНР.

Там Vera SU ще бъде допълнително укрепен с две котви с очакване на влошаването на времето, което започва до края на деня. Прогнозата е за силен север-североизточен вятър и високи вълни.

Още по темата

Около 8 ч. в посока Яйлата е потеглил и катерът "Спасител 1".

Очаква се в последваща операция по частично разтоварване на товара на Vera SU и опит за изтеглянето на кораба да се включат влекачи, плаващ кран и баржи.

Със заповед на транспортния министър Христо Алексиев вчера следобед беше обявено, че държавата започна незабавни действия по освобождаването натоварения с азотен тор кораб.

В заповедта на транспортния министър е заложено разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на морето в Яйлата, след което и корабът и товарът да бъдат задържани, докато не бъдат възстановени направените от държавата разходи при операцията от корабособственика.

В официално писмо на сдружение "Черноморски изгрев", изпратено до премиера Стефан Янев, министъра на транспорта Христо Алексиев, директора на "Морска администрация" Живко Петров и екоминистъра Асен Личев, се казва, че „времето за разтоварване на Vera SU изтича, защото от вторник времето ще направи спасителната операция невъзможна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
ЛиШо преди 2 години
Държава няма! Такова туткане няма един държавен чиновник, който да има топки да вземе решение и да предприеме действие ! Всички имат тиникийки на дупетат и ги е страх. Страх! Стам и позор! Всички началници в Морска Администрация и подобните му държавни институции да си пуснат оставката
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато се наканят. Сега чакат и сателитни снимки.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв дрон, какви 5 лева? Транспортния министър сутринта се разпореди днес да се изтегли кораб оттам ВЕДНАГА.... Кой не изпълнява, а търси дрон, подводница, не-знам-кво?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е бомбата която ще взриви Грипена! Заедно с всички подлиги .
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само със задържане и покриване на разходите от компанията не става. Трябва съд както за екипажа, така и за собственика на кораба за нанесените щети по околната среда!!!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко в БГ е голяма мъка и некомпетентност ....
1
1
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
В нормална държава никой нямаше да умуват 10 дена а за два дена всичко щеше да бъде извадено и помен нямаше да остане!А собственика и виновниците щяха да бъдат осъдени на огромни обезщетения!Тука нашите далавераджии вероятно въртят телефоните и си уговарят с виновниците колко милиона ще е джобпарасъта за сметките им а за държавата нищо освен отровената вода и риба!