Заради "Vera Su" северното Черноморие заплашено от апокалипсис?

Азотът действа като невротоксин на рибите, хрилете им загниват
187
Заради "Vera Su" северното Черноморие заплашено от апокалипсис?
Снимка: БГНЕС

Защитената местност “Яйлата” и цялото ни северно крайбрежие са заплашени от азотен апокалипсис, ако заседналият до скалистия бряг кораб “Vera Su” не бъде изваден от плитчините и се разцепи от започналото бурно вълнение. За това предупредиха пред “Труд” експерти и изследователи на Черно море. А специалисти по морско право, капитани и пом.-капитани на търговски кораби, както и военни анализатори, бяха категорични, че бездействието на служебното правителство в лицето на МВР, военно министерство, МОСВ и всички структури на транспортно министерство и морската администрация, е създало риск за националната ни сигурност.

Още по темата

Специалисти по екология са потресени от проточилото се цяла седмица бездействие на институциите, защото има опасност от отравянето на миди, риби и всякакви морски обитатели.

“Замърсяването е най-опасно за дънните риби, а в годишния ни мониторинг се сочи наличието на малки калкани, което със сигурност ще им се отрази зле”, каза пред “Труд” директорът на Института по океанология при БАН доц. д-р Николай Вълчев.

Според него азотът действа като невротоксин на рибите. Хрилете им загниват и това може да е фатално особено за младите екземпляри.

Пасажните видове като лефера, хамсията, сафрида могат да се спасят от токсичната среда, но не и дънните организми. Мащабно замърсяване в района би било пагубно за рапаните и за мидите, които са филтратори на морската среда, допълни доц. Вълчев.

“Прогнозите са до 7 октомври вятърът да е североизточен. Ще има силни крайбрежни течения в посока север-юг и замърсяването може да стигне до Балчик. Затова в районите на теченията е нужно да се правят регулярни проби”, посочи още доц. д-р Николай Вълчев. Плаващият под панамски флаг 32-годишен товарен кораб заседна на 20 септември призори на метри от брега на “Яйлата”. В хамбарите му още има близо 2800 тона урея. Други 200 тона бяха претоварени с плаващ кран на баржа, но не пакетирани по утвърдения от МОСВ план, а в насипно състояние.
При операцията в понеделник през нощта в морето се изсипа известно количество тор, а още преди това от екоминистерството оповестиха, че проби от района край кораба са дали индикации за замърсяване с нитритен азот. В крайна сметка служебният екоминистър Асен Личев принудително прекрати дейностите по претоварване, а опитите “Vera Su” да бъде изваден от плитчините с влекачи във вторник по обяд се провалиха, тъй като времето се влоши. Единственото решение е корабът да бъде укрепен с още 4 котви, каза пристигналият на мястото на инцидента служебен транспортен министър Христо Алексиев.

Североизточният вятър, който вдига вълни и може да запрати кораба в скалите, няма да утихне скоро, твърдят притеснени за поминъка си местни рибари. И се надяват, че теченията ще разнесат попадналия в морето азотен тор, за да не умре уловът им.

Очаква се влошаване на времето по Северното Черноморие и няма да е подходящо за извършване на операциите, които са необходими за изваждане на кораба от плитчините. За това предупреди пред “Труд” метеорологът Петър Янков.

“Днес ще има облаци по цяло Черноморие, в четвъртък отново ще вали слабо. Ще бъде облачно, вълнението ще се задържи умерено. От четвъртък то вече ще се усилва до бурно, като вълните ще достигат до 4-5 метра”, обясни той.
“Вятърът ще е засилен, между 8 и 10-12 м в секунда от североизток”, допълни Янков. По думите му успокоение на вълнението ще има чак от понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: МОСВАзоткораб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До aa1830 Борисов щеше да ги строи в държавната администрация и нашите хора сами щяха вече да са го извадили този кораб. Съмнява ме да се бе наложила помощ от вън. Нашите хора реално могат да го извадят.
121
1
 
9
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Сега времето пречи, а до сега пречеше липсата на опит, план и най-вече мисъл!Затова сега без значение на времето, да си запрятат ръкавелите в *** и да почват разтоварване, щото иначе ни чака ад в морето!
120
4
 
7
 
! Отговори
12 ГОДИНИ" ОПРА преди 2 години
Къде му е крана на Бойко,закупен за такива случаи.Корабът е на преателя Ердоган,да го извика да си го вземе.Да,ама ердю сега е при путин...
119
9
 
13
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Всички чагъртат ГЕРБ, но Борисов ако беше премиер в един разговор с Ердоган или Путин щеше да уреди да пратят техника за два дни щеше да е тук и да работят!
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Част от товара е бело за милиони за това е цялата работа как да се разтовари ценната стока а тора го хвърлят в морето на момента.
117
13
 
15
 
! Отговори
Караибрахим преди 2 години
Къде си Бойко, връщай се, че тия е*аха майката на държавата за половин година. Такова чудо и по Виденово време не е било- провал след провал след провал и нищо друго.
116
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето го един кораб, заседнал. И всичките институции седят, никой нищо не прави, а начело им Радев седи със скръстени ръце, цъка с език и повтаря "Бойко е виновен, ц ей" Ето така. Седи цъка с език без нищо да прави докато ситоацията излезе вече хептен от контрол. Знаеш ли продукцията от мидените ферми са деликатес по цялото черноморие. Колко пари са плащали данаци през годините? Сега държавата къде е? Управлението не е само да им вдигнеш тока!
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган да идва и да си вади кораба веднага!
114
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко като беше на власт пращаше самолети, хеликоптери, говореше с съседни държави да окажат помощ с техника. Какво се случва сега, някакъв пенсионер пратил крана за чакъл да разтоварва в морето, боже как може да вярвате, че тоя фигурант, който за 5 години мандат не го прие един западен лидер, може да свърши нещо за тая държава.
113
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе Бойко пак виновен... докога бе? След 4 години некадърно фигуранстко управление пак ли ще е той виновен? Какво върви както трябва в тая държава откакто дойдохте на власт, само чегъртата и спирате започнати проекти в държавата и нищо ново не започва. След 1-2 години тея спрени проекти ще се усетят в икономиката и всичко ще се срине. Пр.ос.т народ, слаба държава.
112
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едноличното управление на Бойко се заменя с липсва на управление и прехвърляне на топката. Вече никой не носи отговорност, министъра се оправдава с морска администрация, администрацията с министъра, пълен цирк. Фигурант до фугуранта!
111
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да ви кажа ,че там има мидени ферми .Просто не яжте миди през следващата година , защото те сега се развиват и се набълбукват с тази химия и догодина ще са силно токсични
110
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кораба е фиаско на фигурантската власт. Олицетворява това в което се превръща държавата ни под негово ръководство. Една такава миризлива работа. Военначалник е, барем армията може да прати, или и тя не го слуша, щото вече и там става анархия.
109
3
 
12
 
! Отговори
гост преди 2 години
диверсия , къде е била морска администрация да проследи на радара накъде се насочва този кораб и да го спре , това си е умишлена диверсия!
108
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата опорна точка е че всички върви на зле, след идването на фигуранта на власт, защото ГЕРБ били навсякъде и трябвало да се изчегъртат. Колко време ще ви трябва да ги изчегъртате? Нали уволнихте всички и навсякъде. Просто сте некадърни и тупате топката да удължите още няколко месеца краденето ви и после ще чакате Боко пак да оправя нещата.
107
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаос гарантиран от Радев и служебното правителство....
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май през последните 30 година всичките ни Оправници и подчинените ми, като че да са правени по един калъп. Ония без гънките, с опциите само за папкане и слушкане. Има хора на място, да замерят и направят една скица с позиция на кораба и отстояния до брега. И след прогнозата за времето през следващите дни не е добра, що не пробват да го разтоварят откъм сушата посредством транспортна лента или от въздуха с хеликоптер. Да, разходите ще са големи, но са нищо на фона на това, което може да стане
105
0
 
10
 
! Отговори
Фиаското преди 2 години
Ще се къпеш ли във вода с миришеща на азотна тор и умряла риба? Айде направете нещо. Изпратете влекачи, водолази, закърпете го, извлечете го. Това разлее ли се ще стане страшно! Забрави после екология, рибарство, туристически сезон. Една торова бомба! Това има в скалите.
104
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм фен на ГЕРБ, но откакто не са на власт поразиите и безобразията станаха прекалено много. В момента човек има усещането, че е някакъв организиран хаос.
103
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта, мисли за избори, не му е до кораби.