В Ловеч кръщават площад на името на поп Кръстю

Решението взеха общински съветници на свое заседание
30 сеп 2021 14:25, Красимир Ангелов
73
В Ловеч кръщават площад на името на поп Кръстю
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници в Ловеч взеха решение по време на днешното си заседание площадът пред художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров" в града да се именува "Свещеноиконом Кръстю Никифоров". Предложението бе подкрепено с 20 гласа "за", един "против" и пет "въздържал се".

В началото на обсъждането на точката Васил Колев, председател на Фондация "Граждани срещу насилието", представи мотивите за искането площадът да носи името на поп Кръстю.

По време на изказванията общинският съветник Радослав Хитов заяви, че е редно да се изиска становището на Българската академия на науките дали свещеноиконом Кръстю Никифоров е предал Васил Левски, или не.

Според Минчо Казанджиев обаче мненията са противоречиви и с каквото и становище да излезе БАН, пак ще има оспорване от различните историци. "Поп Кръстю трябва да получи своето заслужено място и ние като ловчалии трябва да дадем своя дял и принос. Подкрепям предложението", добави Казанджиев, цитиран от БТА.

По думите на председателя на Общинския съвет Петър Цолов това е въпрос, който прекалено дълго стои на дневен ред. "Вече 18 години го замитаме под килима. Много историци са се упражнявали по темата, много информация е събрана, без да се е стигало до еднозначно становище. Моето лично становище е, че свещеноиконом Кръстю заслужава реабилитация и признание, достатъчно дълго името му е стояло в калта. С тези множество конференции, противоречиви мнения, публикации в мен не се заражда надежда, че въпросът ще бъде еднозначно решен", добави Цолов и направи предложението за именуване на площада на поп Кръстю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Мишката преди 2 години
До МППредател е. Попът пише сам в "требника" си: "в попство кат' вникнах отблизу, научих, че напразно с него се натоварих".
65
0
 
0
 
! Отговори
Мишката преди 2 години
До АнонименТук е включен и владиката, инициатор е.
64
0
 
0
 
! Отговори
тъй преди 2 години
Управление е история по ловешки,
63
2
 
4
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Учите и четете глупостите на един драскач-Вазов.А те не са истина.Поп Кръстю ги е викал на публичен диспут след ,,Освобождението'' ,но никой от ,,Революционерите'' не се явил.
62
7
 
4
 
! Отговори
Ха така преди 2 години
С това решение този площад автоматически се превръща в нужник.
61
2
 
2
 
! Отговори
до граф Игнатиев преди 2 години
къде е това писмо да го видим, май на женския пазар в София
60
2
 
2
 
! Отговори
граф Игнатиев преди 2 години
Писмо до руския император по повод обвиненията в разточителство и разхищения(кражби)-"Ваше величество,ако не бях дал тези пари на кадиите Левски щеше да го осъдят много леко,и въстание(Априлското въстание) нямаше да има!А от там нямаше да има и повод за война!Аз направих каквото трябваше,сега е ред на умните, за разлика от мен,дипломати!"
59
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позор за този град. Жалка история,явно им е в кръвта на ловчанлии да са предатели. Ако има будни граждани в тоя град да спрат това безумие. Утре може и на Хитлер паметна плоча да сложат някъде щото с пидкрепата на Германия сме си върнали южна Добруджа.
58
0
 
3
 
! Отговори
Хасан Азис преди 2 години
Евала!Той ни предаде Джингиби!!!
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 57Полша е образуване вследствие на войната със СССР през 1918-21год. до ПСВ е била част от Руската Империя.Полша победи руснаците и се отцепи от Империята на злото.
56
5
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 години
Щях да се изненадам,ако това се беше случило в някой друг град.Решението на ОС е отражение на цялостното управление на града -връзкарщина,корупция, малуумие и некомпетентност. Въпросът е кой от съветниците е роднина на попа.
55
5
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Поп Кръстю от ДС
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКаква Полша те гони през ПСВ? Тогава такава държава Полша все още не е имало, тя се образува след това!
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВазов е съвременник и свидетел на тези събития ,едва ли ще излъже, при това е обичал родината си и няма как да излъже!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....... руснаците пращат не само оръжия, но и храна и войска,както и добре обучени военни на Турция през гръцко-турската война, която всъщност е била война между Англия и Турция, останалите са били само косвени жертви.
51
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анатема, ***! Огън да ви изгори за тази подигравка!
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТвърде малко познаваш историята, само това ще ти кажа, тогава(1918 г.), Полша не е съществувала(тогава териториите на днешна Полша са били руско-немски) , но Антантата(Англия,Русия,Франция и дори с моралната подкрепа на САЩ) побеждават във войната и немците връщат руските територии, които са завзели, след това се образува Полша на мястото на руско-немските територии, а Русия е биола силна държава,дори французи и австрийци са се обучавали на военно дело в Русия, руснаците пращат не с
49
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То самото решение е самоцелно и напук.Напомня Плевнелиевата глупост като беше президент.Не може местни мижитурки да се гаврят така с темата за Апостола.Долно е.
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък историческите произведения са много достоверни?Иде някой си политически режим и ги ползва като *** всички историци за своите си цели.Вазов е много по-достоверен.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДЕЛИКАТНА ТЕМАДоколкото знам, нямало е да го хванат турците, но... на Левски връзките на навущата му се заплитат в плета, когато е прескачал плета, така губи време да се скрие и е хванат!