Отлична гроздовата реколта, добивът е около тон от декар

Липсата на дъждове през юни опазила лозята от болести
Обновена: 3 окт 2021 16:26 | 3 окт 2021 15:36, Анисия Иванова
39
Отлична гроздовата реколта, добивът е около тон от декар
Снимка: БГНЕС

Реколтата от грозде тази година е добра, добивите са средно от 900 кг до тон от декар за сорта „широка мелнишка лоза“, а изкупните цени като миналогодишните.

В долното течение на р. Струма в Санданско-Петричкия регион обират последните гроздове. Традиционно първите дни на октомври са определените дни за гроздобер, но студовете от последните дни ускориха процеса. Необрани лозя в района вече почти няма.

„Реколтата е много добра, очаквам тон от декар, захарността я мерих преди 10-на дни, беше 22 процента, с това слънчево време в последните дни сигурно се е покачила“, обяснява Антон Сарафов, който бере лозето си край с. Ново Кономлади.

Според него реколтата се е запазила добра, защото лятото бе сухо, а липсата на дъждове през юни опази лозята от маната и пепелницата. Антон отглежда два декара от сорта „Широка мелнишка“, тази година въпреки липсата на валежи е пръскал лозето си три пъти.

„Изкупните цени са като почти като миналогодишните: 60-70 ст. за „широката мелнишка“, на „мерло“-то от 90 стотинки до левче, „каберне“-то е 1 лев, а на белите сортове от лев до лев и десет на килограм, обяснява Костадин Попов от с. Капатово.

Той отглежда 10 дка лозя и смята, че въпреки сухата година реколтата е добра, добивът му е средно 900 кг от декар, предпочита повечето от добитото да го продава. А цените, които съобщава са на производител на място, а не на прекупвачи, пише БГНЕС.

„Пролетта бе дъждовна, който успя след обработка да запази влагата, се радва на добра реколта, пръсканията са с едно по-малко от миналата година".

Попов има преса, купилите от него грозде го мелят, така се отделят чепките, а сокът тече направо в бидоните. Според него купувачи на продукцията му има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Да не се лъжем! Дори хубавите ракии са също толкова неефективни срещу ковид колкото и ваксините. Ама поне ваксините са безплатни. Уж де. А кое е по-вредно не се наемам да коментирам. Трябват си по-задълбочени и мащабни изследвания. Пък и по колко бустера си вкарвате, е също важно.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отлична реколта от грозде но... няма пазар. Лозята останаха необрани. Винпромите си имат собствени лозя, прекупвачи с бусчета няма защото народа беден и търсене няма. Държавата я няма, а искат да им гласуваме. За каго като всички са едни и същи. Кой го боли от тях , че нямало пазар за гроздето.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Друга тема Най-големият проблем на България е, че има огромно количество муФльовци като живко от Варна. Тотален генетичен брак. Ни да произведат нещо стават, ни за разплод.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 Що трябва да пада?
20
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Т.е. очаквайте скок на цената на виното и ракията...
19
10
 
1
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
България не е добре ! Има застаряващо население ! Това трябва да спре да е така !България има проблем, който нито 1 друга страна и територия няма !Основният проблем на България е , че има застаряващо население, редом с нея и Европа има застаряващо население ! Тва е континентоален проблем ! Трябва да се разреши ! България трябва да стани царство и да бъде дарена на Живко Костадинов, защото той е дар от БОГ ТАНГРА ! А този БОГ е типично български и е създаден от български хора - божества !
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама цената не пада!
17
1
 
9
 
! Отговори
До баба мара преди 2 години
На никого не му се копае лозе. Всеки иска да си го вземе безплатно от магазина.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 дядовата е най добра особено реколката която спомена
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а бре 26 ми ти селянина без образования с конюшната а? тук обсъждаме българското, не панелките и образованията, ще да си ваксиниран и гербер
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15 от кой край е ракийката на човечеца който е починал, с извинение, дано не съм ви обидил загубили сте човек, края бих желал да зная, ако е удобно. Благодаря ви, ако евентуално проявите да ми отговорите. Б;агодаря ви!
13
14
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
На език какъв заглавието е? Как ще се отрази тази реколта на цената на гроздовата?
12
1
 
25
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Мушеници 50 стинки килото а на магазина 2,50
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 15 коментар, цитирам те: "изглежда продукцията в градините е била доста високо ниво качеството", най качествена бяхме ние България!
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Баба Мара Има десертно грозде има и винено грозде. В тая статия се говори за винено. В търговските вериги продават десертно.
9
1
 
30
 
! Отговори
Зелен трол преди 2 години
Правителства идват и си отиват. Ама рракията винаги ще я има.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да не зяносате реколтата на оцет. Баххъ.
7
5
 
27
 
! Отговори
Баба мара преди 2 години
затова гроздето в търг вериги над 3 лева същото и с житото хлябът всеки ден сеувеличава с 10 ст със слънчогледа същото 4.75 лв за литър олио в българия неважат никакви икон закона тука е които изпревари с цените
6
3
 
6
 
! Отговори
С2Н5ОН преди 2 години
Течната диета, но без мезета!
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тон от декар. Реколтата е добра. Много добра беше реколтата през 1981 г. Тогава набрахме по 1 750 кг. отлично грозде с прекрасна захарност от 1 декар.