Скокът в цените на храните стопи ръста на заплатите

Средната заплата в страната към края на юли възлиза на 1148 лева
5 окт 2021 10:50, Петя Славова
112
Скокът в цените на храните стопи ръста на заплатите
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на хранителните продукти изцяло компенсира ръста на средната заплата през последната година, събощава "Телеграф" на база данни за цените на хранителните стоки на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и информация на Националния осигурителен институт (НОИ) за размера на средната работна заплата.

Според тях средната заплата в страната към края на юли тази година възлиза на 1148 лева, а година по-рано е била 1058 лева, което е ръст с 8,5 на сто или 90 лева. При хранителните продукти на едро увеличението е в размер на 8,4 на сто. Така, ако миналата година по това време сме плащали за 34 хранителни продукта, ако купуваме по една бройка или килограм, 91 лева, то сега сметката е набъбнала на 99 лева.

От всички стоки само при 6 от тях има намаление на цените. По-евтино тази година се продава бобът, който в края на септември 2020 година вървеше по 4,05 лева за кило, а в момента е 3,77 лева. Също така са поевтинели ябълки, банани, грозде, дини и доматите от полето. Всички останали продукти се продават на по-високи цени. При основните продукти значително се е повишила цената на олиото и от 2,34 лв. преди година в момента се продава за 3,20 лева. Скок на цената има и при кашкавала, който от 10,92 лв. за кило се увеличава на 11,61 лева. Сиренето поскъпва с близо 30 ст. на кило и върви по 7,30 лв. Имитиращият продукт с палмова мазнина също е скочил и от 3,26 лева вече се предлага за 4,02 лв. за кило.

Пилето за готвене вече върви по 4,56 лева, а преди година е струвало с 57 ст. по-евтино. Оттам поскъпват и бутчетата с близо лев, както и гърдите, които вече вървят по 8,06 лв. за кило. Цените на колбасите също се повишават, като шунката вече се продава с близо 20 ст. по-скъпо и върви по 5,65 лв. за кило, а шпековият салам е поскъпнал от 8,62 лв. на 8,99 лв за кило.

При плодовете има значително увеличение на цената на прасковите, които са скочили от 1,65 лв. за кило на 2,16 лева, но при останалите има намаление.

Зеленчуците поскъпват, като само полските домати се продават тази година по-евтино, показват данните на комисията по стоковите борси и тържищата. Зелето и морковите тази година са близо двойно по-скъпи от миналата. Зелката в момента се предлага по 1,02 лв. за кило, а преди година е струвала 0,62 лв. за кило, а морковите вървят по 1,04 лв. при 0,61 лв. за кило преди година. Краставиците вървят на едро по 1,86 лева, а преди година са се продавали за 1,32 лв. Пиперът е поскъпнал с 30-40 ст. килото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: ценихранизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Итс джаст а бигининг, както казват индийците. След половин-една година ще е чистката.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не съм вярвал, че исканията за повишаване на т.нар. "минимална" заплата ще доведе до добруване! Житейският опит показва, че след т.нар. "вдигане" на тази заплата веднага има излитане на всички ежедневни разходи (т.е. на всякакви цени)!
33
2
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Пландемонските фашисти си свършиха перфектно работата-световна хиперинфлация и мор на населението!Добре организирана атака от сатанистите срещу човечеството!Конспираторите се оказаха прави-рестарт!Как така от никъде изникна световна хиперинфлация,а?
32
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв ръст на заплатите сънувате.Работодатели в частният сектор масово НАМАЛЯВАТ заплатите с оправдания за Ковид,затваряния, намалена работа итн.В държавният сектор пък заплатите открай време са повече от смешни-и 1000лв не стигат и то за главен експерт,а за останалите длъжности за средн по 650 макс 800лв.Не че там някой много се преработва де,но факта си е факт!Статистиката ви е като пилето с ориз, всички знаем за вица,Апропо депутатските заплати смятат ли се,защото това би обяснило статистикат
31
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък да ви кажа, много съм доволен от инфлацията. Сипи още от същото ако може!
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо, Кирчо ся ше дойде, ше ви отвори един склад на Амазон и ще можете всички да работите като складови работници за 2000 лв.
29
10
 
10
 
! Отговори
бедния българин преди 2 години
в цяла Европа е така, виновен е Борисов дето не вдигна заплатите за тези години..
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си *** стотинкаджия или нищоправец на държавна хранилка заслужаваш да умреш от глад, всички останали се оправяме някък, не мрънкаме не се оплакваме и не чакаме на тоя, оня, боко, арменския поп и тн. Тъй че нека се вдигат цените, се ми е тая. За това е капитализъм, а не социализъм, кой ще храни мрънкачи и тулуппи 21 век?
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето хора видяха само ръст в цените, в заплатите изобщо.
26
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гадно ще е за хората на заплата. Хонорари, комисионни, премии и цени на едро вече се преизчисляват на момента в биткойни. Със заплатите е тегаво.
25
12
 
25
 
! Отговори
Рашките преди 2 години
За 9 месеца ни върнаха 9 години назад.
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия заплати да не са вдигани със 7лв че да ги изяде повишението на смокините хахаха Сменяйте работата по-добре
23
18
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ахахахахахахахахахахахахахахаха :))))))))))))))))))))))) Вятърът на промяната сгря сърцата на превратаджиите. Да ви е честито. Мед ми капна на сърцето :)))) Крадецът Борисов с подреденото от НСО чекмедже беше много лош човек и при него бяхме последни в Европа. Сега виждам как за нула време, няколко месеца станахме ПЪРВИ В ЕВРОПА по цени на всичко :))))))))) Заплатите тате ви Фигуранта каза: "ДРУГ ПЪТ"!!! :))))))))))
22
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сервираха ви промяната... ае честито.
21
0
 
39
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
Какво увеличение на заплати бълнувате? Освен при държавните служители и една шепа сериозни фирми в IT - всички останали ги намалят заплатите. Пример - мой комшия от 1600 падна на 1300, а работата не му е спаднала просто БГ бизнесмените спекулират заради Ковида
20
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смокинята на село ми е без пари. Ягодите също. Смокинята иска само подрязване, пък ягодите поливане и плевене,.
19
11
 
20
 
! Отговори
Го преди 2 години
Защо ми се трие коментара като напиша герб и чекмеджета. Дано и ваши сайт да се бъгне и да спре завинаги. гербаджии продажни. Парите си да ги дадете по........
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братя не купувайте
17
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ръст на заплатите имаше само при чиновниците и тук таме в IT сектора. Другото е замразено.
16
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте ми патладжана, от този месец заплатата ми е в биткойни. Да се увеличават колкото си искат цените.