БАБХ спипа храни с изтекъл срок на годност в училищата

1264 проверки са извършени в страната от началото на учебната година
6 окт 2021 13:00, Ния Христова
12
БАБХ спипа храни с изтекъл срок на годност в училищата
Снимка: БГНЕС
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от началото на учебната година е извършила 1264 проверки в страната на училищни столове и бюфети, които са на територията на училището, съобщи bTV.
 
Установени са 18 кг храни от животински произход, които са били съхранявани неправилно и са били с изтекъл срок на годност. Издадена е заповед за спиране на цялата дейност на обект, намиращ се на територята на училище.
 
Установени са и 54 несъответствия и са издадени 32 предписания в училищни столове и 22 предписания в обекти. Съставени са 8 акта за административни нарушения. Санкциите за тях са на стойност между 2000 и 4000 лв. 
 
Има издадено едно разпореждане за спиране на цялата дейност на регистриран обект на територията на училище в Област Стара Загора.
 
В периода 13-30 сепнември инспекторите са проверили 552 обекта, в които храната се приготвя на място, 353 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг и 359 обекта - павилиони и лавки. 
 
Най-честите констатирани нарушенияа са за неправилно съхранение на храни, необявяване на алергени в храните, неспазване на противоепидемичните мерки от перснола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Опитен преди 2 години
БАБХ е една изкуствено създадена агенция, която да обслужва неграмотните бизнесмени и ГЕРБ за да заграбят пазара. В БАБХ са назначени огромен брой ветеринарни лекари, които вместо да лекуват животните се занимават с неща от които не разбират, като качеството на хляба, бирата и лимонадата.
10
0
 
7
 
! Отговори
Rodriguez преди 2 години
А когато детето си носеше храна от вкъщи ни обвиниха, че кой знае какво му слагаме, не сме били подлежали на контрол и сме представлявали заплаха за живота и здравето на децата разбираш ли..... Егаси държавата....
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че къде другаде, освен в училищата.Хлапето никога няма даже и да се сети да погледне срок на годност.Лелята лавкаджийка няма да посмее да се обади, щото ще изхвърчи от работа. Училищните лавки не са подчинени на директора на училището, а на едни мошшшеници, които водят люти битки да се докопат до кокала заради огромната далавера с "безплатните" закуски на децата до 4.клас.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама те ваксините ги препакетираха с удължен срок на годност, сега пък проблем имало с ученическата храна.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си ял кренвирш, значи си ял всичко.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, голяма работа! То и инжекции такива има и никой не е кахърен.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля че е време да се вдигне цената на храната за ученици и тези които продължът да шмекерят да бъдат наказвани солидно, ако че е племенник
4
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Салам народен не са разваля :)))
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Договорите(лапачка) на бойковите калинки дава резултати и плодове
2
0
 
14
 
! Отговори
родител преди 2 години
Няма ли затвор за такива ,същите роби ще сме си !!
1
8
 
3
 
! Отговори
аде де преди 2 години
Чакаме оня с промяната на Радев, да потвърди, че е така при промяната.