Чака ни тежка зима, ще плащаме скъпо за стоки и услуги

Според д-р Пламен Иванов голяма част от скока в цените е спекулативен
Обновена: 7 окт 2021 19:03 | 7 окт 2021 19:02, Петя Славова
229
Чака ни тежка зима, ще плащаме скъпо за стоки и услуги
Снимка: БГНЕС

Голяма част от скока в цените на стоките и услугите е спекулативно, убеден е икономист, който прогнозира поскъпване с 20-30% след Нова година на цената на тока и парното. Причината - тази на природния газ скача с 36%.

"Нищо хубаво не ни предстои. Чака ни сериозна и тежка зима. Цената, която сега ни удря, е отражение на поскъпването на природния газ преди 6 месеца. Покупателната способност на хората ще пада. Ако сега за седмични покупки плащаме в магазина средно 70 лв., то след Нова година за същите неща ще ни трябват 100 лв.", прогнозира икономистът д-р Пламен Иванов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той вижда основната причина за кризата в липсата на работещи институции. В месеци на избори и съставяне на правителство институциите и регулаторите са в статут на изчакване на новата власт.  

"Политическите неразбории минаха през регулаторните и стигнаха до обикновения човек. Получава се рекордна инфлация. Обещанията на политиците се препокриват - всички говорят за светло бъдеще. У нас настоящето е проблемът, не бъдещето", коментира икономистът.

"Когато като производител ви се вдигне цената на производството - вдигате цената на продукцията, но дали тя е реална? Има увеличение на продукти, които не зависят от цената на газта", категоричен беше д-р Пламен Иванов.

Икономистът прогнозира, че съвсем скоро хората ще започнат да изпитват проблеми и с изплащането на кредитите си.

"Когато се вдигнат цените на тока и парното, тогава ще започне да се вижда и необслужването на кредити и хората ще започнат да изпитват проблем с физическото си оцеляване", алармира експертът.

Той добави към списъка с проблемите за решаване и липсата на регулация при ценообразуването.

"Заради липсата на участието на регулаторните органи се стига до такива високи амплитуди в цените на енергията. Това идва от самото определяне на методологията на ценообразуването. Чак сега виждаме показни акции на ДАНС и прокуратурата с влизане в офиси", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Другият проблем, с който държавата трябва да се справи, е раздутата администрация. Експертът е убеден, че от нея могат да бъдат спестени много държавни средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
11
 
15
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Нар3ча се Радева зима. Просто момче с излишък на самочувствие. Този дава Инструкции на Конституционния съд!!! Въй...леле мале...!
167
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом ще е тежка зимата, значи някои няма да изпролетят. Елементарно.
166
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, приготвили сме тоягите - внимавайте с тези твои служебни палета, че ще има бой
165
23
 
13
 
! Отговори
ЛЕЙДИ МИТЕВА преди 2 години
Уважаеми, Дами и Господа, ПП ГЕРБ доведоха всички и всичко до хаос в реда, ПП ГЕРБ, отнеха бъдещето на Българската младеж и Култура, унижиха Българските избиратели !!! Мутри вън !!! Долу ПП ГЕРБ, да живее Републиката !!!
164
14
 
13
 
! Отговори
РАДЕВА ЗИМА преди 2 години
Вярно е, че зимата ще бъде Радева, но пък е последната зима на руските шпиони, някои от които ще бъдат съдени и изправени до стената от Военния трибунал.
163
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре бе, българинът любимото му занимание е да дава мрачни прогнози и да се къпе в проблеми и несгоди. Идва зима като зима. Нищо по-различно. И до сега е имало хора които са карали зимата по-трудно, и винаги ще има такива.
162
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е по план и се прави в името на планетата ако продължим да живеем по този начин планетата ще загине https://lupa.bg/news/doklad-na-oon-zemyata-umira_6503news.html
161
11
 
14
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До Анонимен...... срещу управлението на Бойко Борисов, което ни...... От половин година управлява шайката на фигуранта Радев бе льольо, той е отговорен за всичко. И нормален човек радевист не съм видял.
160
7
 
23
 
! Отговори
Жан,Румен,Луканов преди 2 години
Комунистите са майстори на тежки зими !
159
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е ние нормалните хора да излезем и да гласуваме на изборите срещу управлението на Бойко Борисов, което ни доведе до тази инфлация и обедняване! Едва ли нормален човек може да си мисли, че след 4 месеца и нещо и управления на две служебни правителства, може да се премахнат мините заложени от ГЕРБ за 10-12 години напред.
158
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЦБ ту ши печата ли пак пари за дебелите лилита ? Ама важно е да сте европейци . Щот преди не бяхте :) А цената на газа ,,пазарна,, ли е ? А честито ви ,,членство,,
157
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В последните години имаше доста тежки зими, например през 2010, когато Бойко Борисов замрази минималната заплата на 240 лева, а цените си растяха.
156
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче едно от първите неща, от който се лишихме заради ЕС бяха реакторите на АЕЦ-AПосле следват други.
155
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е ние нормалните хора да протестираме срещу управлението на Румен Радев, което ни доведе до тази нечувана инфлация и обедняване!
154
1
 
9
 
! Отговори
Андрешко преди 2 години
Нали знаете за онзи, дето тъкмо научил магарето да не яде, и то взело Та умряло.Та кой ще ви тегли после каруцата?
153
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакат ни 5-10 тежки зими заради 12 години управление на мутрите. Ако се разминем само със следващата ще е голям късмет.
152
3
 
8
 
! Отговори
Р. Радев преди 2 години
Winter is coming..
151
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей сега да се разберем във Фейса никой да не плаща ток един месец (протестно ) и ще видите как ще изкарат ток от АЕЦ Козлодуй по 6 стотинки (толкова струва ) Народа няма офшорни сметки
150
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От зимата на 2009-2010 година всички зими са тежки.
149
7
 
15
 
! Отговори
Радева Зима ! преди 2 години
Чака ни Радева зима !