Чака ни тежка зима, ще плащаме скъпо за стоки и услуги

Според д-р Пламен Иванов голяма част от скока в цените е спекулативен
Обновена: 7 окт 2021 19:03 | 7 окт 2021 19:02, Петя Славова
229
Чака ни тежка зима, ще плащаме скъпо за стоки и услуги
Снимка: БГНЕС

Голяма част от скока в цените на стоките и услугите е спекулативно, убеден е икономист, който прогнозира поскъпване с 20-30% след Нова година на цената на тока и парното. Причината - тази на природния газ скача с 36%.

"Нищо хубаво не ни предстои. Чака ни сериозна и тежка зима. Цената, която сега ни удря, е отражение на поскъпването на природния газ преди 6 месеца. Покупателната способност на хората ще пада. Ако сега за седмични покупки плащаме в магазина средно 70 лв., то след Нова година за същите неща ще ни трябват 100 лв.", прогнозира икономистът д-р Пламен Иванов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той вижда основната причина за кризата в липсата на работещи институции. В месеци на избори и съставяне на правителство институциите и регулаторите са в статут на изчакване на новата власт.  

"Политическите неразбории минаха през регулаторните и стигнаха до обикновения човек. Получава се рекордна инфлация. Обещанията на политиците се препокриват - всички говорят за светло бъдеще. У нас настоящето е проблемът, не бъдещето", коментира икономистът.

"Когато като производител ви се вдигне цената на производството - вдигате цената на продукцията, но дали тя е реална? Има увеличение на продукти, които не зависят от цената на газта", категоричен беше д-р Пламен Иванов.

Икономистът прогнозира, че съвсем скоро хората ще започнат да изпитват проблеми и с изплащането на кредитите си.

"Когато се вдигнат цените на тока и парното, тогава ще започне да се вижда и необслужването на кредити и хората ще започнат да изпитват проблем с физическото си оцеляване", алармира експертът.

Той добави към списъка с проблемите за решаване и липсата на регулация при ценообразуването.

"Заради липсата на участието на регулаторните органи се стига до такива високи амплитуди в цените на енергията. Това идва от самото определяне на методологията на ценообразуването. Чак сега виждаме показни акции на ДАНС и прокуратурата с влизане в офиси", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Другият проблем, с който държавата трябва да се справи, е раздутата администрация. Експертът е убеден, че от нея могат да бъдат спестени много държавни средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как лесно се манипулират хората. Заради управлението на Бойко Борисов щяло да има радева зима, но за мутрите нито дума. Същото и с Жан Виденов - банките бяха фактически фалирани от СДС преди Жан Виденов да стане премиер, но понеже официалния фалит стана по времето на Жан Виденов, значи той бил виновен, както ни внушават манипулаторите.
147
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дебелите сопи поевтиняха , ама няма достоен народ вече . Във Франция жълтите жилетки пак са навън
146
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се увеличат заплатите в администрациите и бордовете на държавните фирми и болници, за да се стимулират да вършат по-качествено работата си, което е добре за икономиката на България и за всички нас. Сега се опитваме с трици маймуни да ловим. Работещите в администрацията до вчера с 700 лева заплата, а искаме от тях работа като за 7000 лева заплата.
145
4
 
19
 
! Отговори
ТЕЖКА ЗИМА ЛИ! преди 2 години
Ама нали чалгарите и протестърите на Радев, а най-вече и самият Радев искаха промени и промените са факт- промениха се цените на храните, на горивата и на всички плащания. Селските протестъри и чалгари никога няма да разберат причината за тези промени, защото им липсва интелект, нищо че населението ще гладува и студува точно заради тях, защото комунистите не за първи път завземат властта и фалират държавата.
144
3
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Спекулантите до стената и после с картечницата!
143
8
 
11
 
! Отговори
бих казал преди 2 години
До СС Да ама Унгария си има НАРОД,дето избра Орбан,а ние имаме кухари,дето избират ТИКВИ
142
2
 
1
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Петя, колко пари вземаш от господарите си за да плашил хората? Честно!
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да спрат да плащат на тези, които пишат за 50% съкращение и икономисаните милиони да ги дадат на нормалните хора.
140
2
 
17
 
! Отговори
50% с кращение преди 2 години
На държавната адмшнистрация и ненужните бордове. Таван на заплатите в държавни предприятия, банки и болници.
139
3
 
24
 
! Отговори
eve1 преди 2 години
Някой помни ли през последните 30-тина години да сме имали лека зима?Все са тежки и за това сме си виновни само ние и никой друг.
138
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква може да бъде зимата при капитализма, освен тежка.
137
4
 
34
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Евроджендърите натресоха кризата с горивата ,можели да се отопляват с вятърни мелници и панели !!!
136
0
 
28
 
! Отговори
SS преди 2 години
Нали предупреждавах ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ --идват лоши години ! Е който чел,чел ! Който разбрал,разбрал !
135
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо сега не ходите да протестирате на жълтите павета? Къде е сега сестра Галева, измисления адвокат Хаджигенов, кривогледия Бабикян и онзи Минеков да поведат овцете да хвърлят яйца и домати и да разнасят ковчези. Питам къде са, или тогава бяха там по поръчка на черепа който им плащаше. Сега няма пари, няма протести.
134
1
 
28
 
! Отговори
СС преди 2 години
Тежка зима от крадливи политици и *** народ !!!Унгария има договор за газ 150 долара за 1000 куб. и нови реактори за АЕЦ !!! В България само кражби и разруха !!!
133
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим на зелените кхмери, за инфлацията, икономическия колапс, бедността и мизерията.
132
3
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Партизаните ***, Буци, Ристю и Гнома взеха по 5-10 милиона партийна субсидия нема криза за тях :)))
131
10
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата има хиляди паачки и кюлчета злато у чекмеджето :)))
130
9
 
10
 
! Отговори
Пуф паф преди 2 години
И капитализма си върви за богатите. Той е за тях, не за вас. Просто ви отпуснаха едни 30г. примоция, за да забравите колко спокойно и сигурно се живееше при соца. А пък младите под 40г. дори и не помнят какво е било и затова постоянно ги промиват чрез медиите. Даже и сега гледам некъф Радеф, комунист бил, ги гони младежите. Радев е комунист, колкото аз съм марсианец. Малко инфо- той е от генералите на ББ, които си постави при чистките в МВР, Армията и т.н. Назначен за началник на ВВС от Плевнята
129
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувам толкова колкото мога да платя. Скъпите стоки предполагат по-ниско потребление.Не само нас ни чака тежка зима. То и е момента цените са безумно високи, така че нищо ново не ни казвате.Ценообразуването на принципа Колкото е склонен да плати клиентът,а не колко са ни разходите за стоката.Не очаквайте хората да си изтеглят парите, за да пазаруват, буканбанк се завръща и вие сами си го направихте от алчност и лакомия.