Чака ни тежка зима, ще плащаме скъпо за стоки и услуги

Според д-р Пламен Иванов голяма част от скока в цените е спекулативен
Обновена: 7 окт 2021 19:03 | 7 окт 2021 19:02, Петя Славова
229
Чака ни тежка зима, ще плащаме скъпо за стоки и услуги
Снимка: БГНЕС

Голяма част от скока в цените на стоките и услугите е спекулативно, убеден е икономист, който прогнозира поскъпване с 20-30% след Нова година на цената на тока и парното. Причината - тази на природния газ скача с 36%.

"Нищо хубаво не ни предстои. Чака ни сериозна и тежка зима. Цената, която сега ни удря, е отражение на поскъпването на природния газ преди 6 месеца. Покупателната способност на хората ще пада. Ако сега за седмични покупки плащаме в магазина средно 70 лв., то след Нова година за същите неща ще ни трябват 100 лв.", прогнозира икономистът д-р Пламен Иванов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той вижда основната причина за кризата в липсата на работещи институции. В месеци на избори и съставяне на правителство институциите и регулаторите са в статут на изчакване на новата власт.  

"Политическите неразбории минаха през регулаторните и стигнаха до обикновения човек. Получава се рекордна инфлация. Обещанията на политиците се препокриват - всички говорят за светло бъдеще. У нас настоящето е проблемът, не бъдещето", коментира икономистът.

"Когато като производител ви се вдигне цената на производството - вдигате цената на продукцията, но дали тя е реална? Има увеличение на продукти, които не зависят от цената на газта", категоричен беше д-р Пламен Иванов.

Икономистът прогнозира, че съвсем скоро хората ще започнат да изпитват проблеми и с изплащането на кредитите си.

"Когато се вдигнат цените на тока и парното, тогава ще започне да се вижда и необслужването на кредити и хората ще започнат да изпитват проблем с физическото си оцеляване", алармира експертът.

Той добави към списъка с проблемите за решаване и липсата на регулация при ценообразуването.

"Заради липсата на участието на регулаторните органи се стига до такива високи амплитуди в цените на енергията. Това идва от самото определяне на методологията на ценообразуването. Чак сега виждаме показни акции на ДАНС и прокуратурата с влизане в офиси", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Другият проблем, с който държавата трябва да се справи, е раздутата администрация. Експертът е убеден, че от нея могат да бъдат спестени много държавни средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
видими резултати от 11 години гербаво управление. студ, глад и мизерия, поредна серия. Че и за още се натискат, аман!
127
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пореден път се убеждавам че не съм сгрешил когато преди 20 години се изнесох надалеко от мутренската територия. Тогава бях 23 годишен и майка не даваше да ходя никъде. Казваше ми че щяло всичко да се оправи и съм щял да живея много добре в БГ. Добре че не я послушах. Сега вместо на ново БМВ щях да се возя на 20 годишен таралясник. Вместо децата ми да са облечени нахранени и и изучени щяха да станат слуги мутрите. Жал ми е за всички вас които сте останали на онази територия.
126
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малиййй Радеф а млогу учен и мое да фърчи на еропан! Сал зъ негу ша гласувам ку дава паре!
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АсанГлеам адаш, че и тука са исказваш! Млогу си дОбър! Имаш ли диплумъ куту менье за 3-ти клас или си по прос?
124
10
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Я се поровете в историята и вижте между 1944 и 1990 г. в България дали е имало такова поскъпване? Дали са изнесени в офшорки над 28 милиарда долара за 10 години? Дали производството и доставката на ток са били в частни ръце?Нали искахте банани ?
123
3
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
До USAКуту глеам язе ша сам ва перзидентин!Малииии кфи сте готини!И язе де!
122
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато дойде БКП-то на власт (сега с Радев) и все така се получава.
121
1
 
9
 
! Отговори
до 138 преди 2 години
23 г народа се вдигна със пушки-- мисля че е много ефективно .
120
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди доста години за спекулата се даваше смъртна присъда ! Време е да се върне този тип наказание !
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Той вижда основната причина за кризата в липсата на работещи институции. В месеци на избори и съставяне на правителство институциите и регулаторите са в статут на изчакване на новата власт."Да връщат заплатите и ДМСтата търтеите.
118
4
 
3
 
! Отговори
до 126 дето до 114 преди 2 години
Дано да си прав , обаче не са изчегъртани ,а даже и се прегрупират и имат моооого кинти и власт по места и навсякъде....медии и прочие .
117
1
 
16
 
! Отговори
тТт до 125 преди 2 години
Малко хора ще ви разберат. Трябваше да го напишете така: напечатаните и раздавани пари в началото на корона-кризата все някой трябва да ги плати сега... Кой? Средната класа на запад и развиващите се, т.е. бедните, народи.
116
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от Радеф
115
0
 
15
 
! Отговори
Кой се хване със-- преди 2 години
--управлението на най-бедната и изостанала тресяща се поне от 50-кризи едновременно страна във ЕС е изгорял -- а човека който я докара до това положение ще се измъкне и по най елементарен начин ще вика най--силно ,че другите му са виновни ( отново ) ! Такава инфлация се задава -- вижте що пара е напечатана във САЩ и ЕС -- а те разклатят ли се ние сме паднали под земята на сто метра . Щом се говори че на бензин да каращ ще е по-евтино отколкото на метан ,не знам за другите стоки !
114
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след 10 пропуснати години при кражбите на ГЕРБ сега при световната промяна заради ковид ситуацията не е виновно слъжебното правителство което е управлявало 6 месеца
113
10
 
15
 
! Отговори
нЕкой преди 2 години
Нема лошо. Искаха си фигуранти, ко_мунисти и протестъри. Това си заслужават
112
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 114 Ганьос! Ами и и да ти се иска на " майтап" да " спечели" ГЕРБ,п после да ги " гоним" няма да стане!-:) Тарикат Гербер се пишеш " Ганьос" а? ГЕРБ приключи с властта и голямата политика в България! Ти на луд ли се правиш? ГЕРБ е мъртва вече!-:))) Новите партии я изместих отдавна!-:)
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Той добави към списъка с проблемите за решаване и липсата на регулация при ценообразуването."Ами при социализма имаше баш регулации при ценообразуването. Тогава да си бяхме останали там, където е Северна Корея. Интересно, че никой нищо не казва за печатането на пари, което променя съотношението "търсене-предлагане". Уж всички икономисти уважават Ъруин Фишер, а пък забравят за прословутото количество уравнение. Ами може ли да увеличиш едната страна на уравнението, без да се увеличи и другата?
110
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев да размаха юмруче на газпром, ЧЕЗ, кока кола да паднат малко цените. Безборазно е... Умните от миналото лято къде са сега да протестират при тройно увеличение на цените?
109
9
 
14
 
! Отговори
синоптик преди 2 години
Идва Радевата зима