Радев: Банско е едно от лицата на българския туризъм

Туризмът може да се превърне в двигател за икономическото възстановяване
7 окт 2021 19:52, Анисия Иванова
38
Радев: Банско е едно от лицата на българския туризъм
Снимка: Президентството

Банско е едно от лицата на българския туризъм. Затова е от изключително значение да бъде съхранена природата в района, така че най-ефективно да бъде използвана за развитието на туризма и на икономическите възможности на града. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Банско Иван Кадев и представители на неговия екип, в която участваха министърът на туризма Стела Балтова и областният управител на Благоевград Николай Шушков. По-късно те участваха в среща с представители на местната власт, бизнеса и общественици от региона.

Финансовите вложения в туризма са незначителни на фона на инвестиционната политика на държавата, но имат огромно значение за развитието на много икономически сфери, подчерта президентът. Освен утвърждаването на Банско като европейска дестинация за зимни спортове, районът има огромен потенциал и за развитието на културно-исторически, спа, кулинарен и планински туризъм.

Туризмът беше един от най-силно засегнатите от пандемията сектори, но може да се превърне в двигател за икономическото възстановяване на страната, посочи министър Балтова. Тя подчерта, че към сектора са насочени 17 социално-икономически мерки, а Министерството на туризма провежда активна рекламна кампания, която да насърчи интереса на чуждестранните туристи към България.

Като основни проблеми представителите на местните власти и бизнеса посочиха значителните ограничения в условията на пандемия. Една от негативните последици от тях е същественият ръст на безработицата в района, поради наложената през миналата година карантина и блокада на града, който е икономическият център на региона. Те призоваха и за това своевременно да бъдат оповестени здравните мерки, които ще се прилагат през предстоящия зимен туристически сезон, както и за достъпа на чуждестранните туристи до България. Поставени бяха и въпросите за оказване на своевременна помощ на бизнеса поради увеличението на цените на електроенергията, както и за изграждането на втора линия на кабинковия лифт на Банско при спазване на всички екологични изисквания.

В отговор на поставен от бизнеса въпрос, държавният глава призова да се засили контролът върху европейското финансиране в туристическия сектор след разкритите данни за злоупотреби с изграждането на къщи за гости, но да бъде съхранен и потенциала на този финансов инструмент за развитието на сектора.

Облекчаването на режима за издаване на визи за чуждестранни граждани, на чартърните полети и засилването на борбата с нелоялната конкуренция в туристическия бранш също бяха сред предложените от бизнеса мерки по време на срещата им с държавния глава министър Балтова и представителите на местната власт.

 


38
Още по темата: БанскоРумен Радев
Още от Страната
Четирима са задържани във високотехнологична наркооранжерия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 седмица
Най скъпия безполезник в ЕС,тръгнал да имитира работа и да се натиска да му пълним гушата още 5 годинки,а той да ни попилява и шпионира за сметка на господарите си от Раша!!Типична болшевишка мутра!!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сигурно, защото някой от приближените му имат имот/и там... Този нищо не говори, ако не е в негова лична полза, или на някой от дружките му.
33
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
фигуранта е лицето на мафията в БГ
32
5
 
1
 
! Отговори
До анонимен 17 преди 1 седмица
Защо всички, дето се упражнявате тук в пишуркане срещу Президента Радев, сте толкова тъъъъпи? Ти например - то в Учиндол,, Горна Гнойница е Долно *** няма парно, ти говориш за Банско! И пак Радев е виновен....***!
31
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Е този път не съм съгласен с Президента.Не може едни алчни хотелиерчета,все недоволни от нещо,да бъдат лицето на българския туризъм/доколкото у нас има изобщо туризъм/.
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Жалък факт....е всичката тази по-мия, дето жалки нищожества леят върху Президента Радев по всеки повод! Режисьорите ви са толкова тъъъпи, че не разбират отрицателния ефект на напъните си. Ще изберем отново Радев - България има нужда от такъв мъж, а не от смешни псевдоучени, безпринципни магистрати, певачки и разни случайни непознати!
29
3
 
8
 
! Отговори
ВИРУСОАРАЗИТЕЛ РАДЕВ преди 1 седмица
Без маска..... -масово заразява българите по улици, училища, заводи, зали,...Бягайте от него, като дявол от тамян.....
28
2
 
11
 
! Отговори
Жалък факт преди 1 седмица
Не може в Инициативния комитет на Румен Радев да има 27 агенти на Държавна сигурност, но е факт жалък за Радев.
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека припомним, че в Банско няма втори лифт заради партия Зелените, която блокира строежа, а тя като част от Демократична България подкрепя Румен Радев.Пълно лицемерие!
26
3
 
9
 
! Отговори
Rumen Radew преди 1 седмица
Просвещавам хората да знаят че тревата е зелена, небето е синьо, морето е дълбоко и тиквата е куха.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев срам ме е от теб
24
1
 
17
 
! Отговори
Банскалия преди 1 седмица
Цялото Банско беше блокирано заради тоя президент целия ден.Една кохорта със скъпи коли. Ние плащаме всичко това нещо.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предизборна обиколка с държавни средства. Разлика с Джипко йок.
22
1
 
9
 
! Отговори
ХоХо преди 1 седмица
Банско отдавна е съсипано от алчни местни и национални дерибеи.
21
14
 
2
 
! Отговори
Багатур преди 1 седмица
Жимби Радеф е кофти, но ако успее да изчегърта тиквите, ще е свършил едно полезно дело, после него лесно ще го издухаме.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен19Шегаджия си ти :)))
19
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Румен Радев-честност,почтеност,достойнство!
18
6
 
25
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Румен Радев = Разделение, Разруха, Реваншизъм, Репресии, Русия.
17
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гадев показа на банскалията свития юмрук. Това ще ги топли през зимата вместо парно.
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Наглец е Радев! Докога ще продължава с държавни средства да си прави предизборна кампания.