Носителят на наградата "Джон Атанасов": В България може да се извършва наука

Д-р Венелин Тодоров е решил да остане да работи у нас
8 окт 2021 17:37, Петя Славова
7

Голямата награда "Джон Атанасов" за 2021 година отиде в ръцете на д-р Венелин Тодоров, чиито основни постижения са свързани със създаването на високоефективни подходи за оптимизация на алгоритми и моделиране на сложни системи.

"Обичам България. Така се стекоха обстоятелствата, че тук намерих добра среда. Решил съм да остана, защото условията са добри. Другите заминават за чужбина, защото заплащането е по-високо и хората провеждат проучвания на по-високо ниво. Тази награда показва, че и в България могат да се постигнат резултати, които да бъдат оценени", разказа д-р Венелин Тодоров в студиото на "България сутрин".

Той допълни, че е вторият човек, който е завършил и работи в България, и я е получил.  Приема  я като оценка на труда му.

Според него, в България може да се извършва наука, която да бъде оценена, да бъде конкурентоспособна на световната. "Това е насърчение за целия колектив. Работя в една група за стохастични методи", обясни д-р Тодоров.

"Има стандартни статистически подходи, това са стохастични методи. Има способи за оптимизация на тези методи, за да се постигнат по-добри резултати. Изчисляваме относителна грешка, по-висока точност. Те се основават на генериращи редици, а ние ги заменяме с по-добри", уточни събеседникът.

Д-р Тодоров разказа, че групата му е направила световен рекорд за компютърно моделиране на голям атмосферен модел.

"Направихме пробив - заменихме редиците с по-добри, а точността се  подобри с 4 порядъка. Това е съществено подобрение, което ще доведе до по-голяма надеждност на резултатите и съответно изготвянето на по-точни прогнози за въздействието на вредните емисии върху човешкото здраве", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

При квантовите компютри пък са решили проблем със специален адаптивен алгоритъм. Могат да се изследват наноструктури, които да бъдат потенциални кандидати за изчислителни структури в квантовите компютри, поясни гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Ситуацията с доктУра долу горе е като с русия...И там летят циркони,произвеждат се все сврьхзвукови неща,недостижими за световната наука,ама накрая колхозника пак с ,,казбек" в устата и бутилката водка в джоба!И тука едни БАНове с едни мьдри бели брадички,компютри а ла кванто,наноструктури ама накрая...пак с пазарската мрежа на жп гара Каспичан!
6
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Глупости на търкалета. В България няма и никога не е имало сериозни научни изследвания. Всичко е имитация.
5
0
 
2
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПасито преди 2 години
Минало бележки.СДС-Лайката изкорми държавата,окраде се що можа,а това,което не можа,го превърна в руини и скрап.Съсипа всичко,така че за наука и дума да не става поне още 100години.А га пак задружно да викаме:"Кой не скача е червен!".
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато те управляват невежи ! Такива са резултатите!
3
0
 
3
 
! Отговори
Науката преди 2 години
се развива, а не се извърша...
2
2
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Какво е измислил тоз компютарен модел на облаците... БАН плаща тоест Асан :)))
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е супер, само дето всичко е в полза на н ато, еничерска работа