Турският корабособственик умишлено бездействал, искал затопяване на "Вера Су"

Целта е да получи сумите от застраховката, посочи министър Христо Алексиев
Обновена: 10 окт 2021 18:18 | 10 окт 2021 16:47, Анисия Иванова
93
Турският корабособственик умишлено бездействал, искал затопяване на "Вера Су"
Снимка: МОСВ

Турският собственик на заседналия край Яйлата кораб „Вера Су“ умишлено не предприема действия по спасяването на кораба и неговия товар и го води към затопяване, за да получи сумата от застраховката. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев след проведени срещи с представители на салвидж компания, застрахователя на кораба и този на товара.

Mинистър Алексиев проведе поредица от срещи в Морска администрация - Варна във връзка с разрешаването на ситуацията около "Vera SU".

При срещата с представителите на салвидж компанията бе потвърдено, че те имат готовност и дават гаранции за бързо решаване на ситуацията, но до момента не са получили възлагане на операция от страна на турския корабособственик.

Още по темата

Компаниите "Смит салдидж" и "Мултрашип" са сред най-добрите оператори в света по спасяването на кораби, с много висок репутационен рейтинг. Според тях липсата на адекватни действия от страна на турския корабособственик по възлагане на поръчка към салвидж компания и лошите атмосферни условия, могат да доведат до отлагането на акцията по спасяването на кораба.

Министър Алексиев проведе срещи и с всички представители на застрахователните компании, ангажирани с случая "Vera SU". Той настоя за пълна координация между различните заинтересовани страни и своевременна информация за формалната позиция и планове по спасяването на кораба от страна на корабособственика.

Министърът постави въпроса за пълното възстановяване на разходите, направени от българската държава до момента и бъдещите такива. Застрахователите на товара споделиха притеснението си от разнопосочните сигнали на корабособственика, който изпраща различни съобщения към различните страни, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Според Алексиев това може да се интерпретира, като изкуствено забавяне на процеса по спасяване на кораба, с цел реализиране на приходи от застраховка.

"Няма да толерирам по никакъв начин такова поведение спрямо българската държава. Всички заинтересовани страни работим в пълна координация, за да се защити интересът на страната ни, да се минимизира негативното влияние върху околната среда и да не се допусне опит за застрахователна манипулация. Държавата ще претендира всички направени разходи по операцията и евентуални щети", категоричен бе той.

Представители на Изпълнителна агенция "Морска администрация", на салвидж компанията и на застрахователите ще направят оглед на актуалното състояние на кораба и ще представят писмени предложения към министър Алексиев за по-нататъшните стъпки по спасителната акция. След огледа, приоритетно ще започне извозване на останалите опасни материали – остатъчното гориво, акумулатори (ГСМ) и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно има голема застраховка ,но между тировете може да има дрога или оръжие
77
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турския корабособственик е бизнесмен и има право да си гони интереса ... въпроса е българската ЛИПСВАЩА държава, какво направи в защита на публичния интерес ??До Тука - едно голямо нищо !
76
0
 
8
 
! Отговори
Капитан Франс преди 2 години
Бе, каква е тая дума "затопяване" ?! Как само ги избират в тая редакция.............., не е истина!!!
75
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еее сега като не можа да е виновен бат Бойко на Румен Радев ще му е виновен собственика на кораба че нищо не направи и товара се разсипва в морето
74
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял свят знае ,че това е услуга от Ердоган към Борисов. Целта е президентът ни Радев. Всички добре помним как Борисов отиде да се моли на Ердоган. Молбата не е била свързана с изборите , а с терориатични действия срещу България. Пак гласувайте з Борисов...и ди о т и!
73
2
 
6
 
! Отговори
Опитен въдичар преди 2 години
Какво толкова е опасно? Нищо. Карбамид/урея/ имало. Е кво? Изпикай се във водата във вир с бистра вода около перото си. Ще видиш колко много рибки ще се съберат.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладен Мюмюн застраховка чака.
71
9
 
15
 
! Отговори
Чекмеджиев преди 2 години
Гербарастии колкото и да ви излиза пяна от устенцата, ние пак ще изберем Радев а вашия вожд да си стои в девета глуха! Ей тъй хак да ви го набием 20 санта лЪййното навътре :))
70
8
 
7
 
! Отговори
Стоедин преди 2 години
Само 1 дума може да опише ситуацията: НЕКАДЪРНОСТ! Така е , като си зает само да очерняш предишните управляващи. И да - престъпно нехайство цели 10 дни, не че след това свършиха нещо.
69
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте кораба, и си мислете какво я чака държавата със фигуранта, кирчо, опуления и спеца начело :)
68
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е че радев и некадърниците му превърнаха държавата във това което е в момента този кораб.Кражби и безхаберие .
67
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На крив Радев морето му пречи. Само оправдания и много некадърност
66
0
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Колко тъпо министерство (министър, "специалисти") трябва да си да придобиеш кораб на скраб, че да му платиш и застраховката заради некадърността си. Може пък и да е прекалена кадърност. На народа му писна да плаща на двама сер*семи да си мерят ...
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жагали Уотсън, цялата им работа е такава.
64
1
 
13
 
! Отговори
С ДВЕ ДУМИ преди 2 години
тулска "работа"
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вкиснал гербер-пак не си ги пило!!!!
62
2
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
ДЗИ да плаща застраховката спасение йок :)))
61
2
 
11
 
! Отговори
Копипасте преди 2 години
До хахахахаЩе заседне всеки кораб, ако капитана на коритото има инструкции къде и как да го "заседне"! Но кой знае защо се "нахакват", "засядат"..... най-често "панамци" и "либерийци" на пенсионна възраст с добра застраховка! Застрахователя ще ги поразмотава някое време, но ще плати в крайна сметка /може и да не е 100% от застраховката, но все нещо ще плати/!
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чобански мурафети и от анадола. Е, номерът не мина.
59
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кораба потъна. Потъна и радевото управление. Не им се сърдете. Просто са си некадърни и толкова си могат.