Жълт код за силни валежи в 6 области днес, ще има ли "циганско" лято?

Около 20 октомври се очакват по-високи температури от нормалните
Обновена: 11 окт 2021 06:48 | 11 окт 2021 06:45, Ния Христова
10
Жълт код за силни валежи в 6 области днес, ще има ли "циганско" лято?
Снимка: Pixabay
Жълт код за обилни валежи е в сила за 6 области в страната днес, 11 октомври, съобщават от НИМХ. Предупреждението е в сила за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

В тези райони се очакват значителни валежи от дъжд, с количества 20-30 mm, като в родопската част на областите Пловдив и Пазарджик локално и повече.

В югозападната половина от страната ще е дъждовно, със значителни количества в Рило-Родопската област и Горнотракийската низина. В Източна България ще има ниска облачност, на места главно в североизточните райони ще е и мъгливо.

Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, максималните - предимно между 8° и 13°.

Над Черноморието ще има значителна облачност, по южното крайбрежие с валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 14°-16°. Температурата на морската вода е 16°-18°, вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно и мъгливо. В масивите от Западна България ще има валежи от дъжд, по най-високите части от сняг. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 3°.

Във вторник в западната половина от страната вятърът постепенно ще се ориентира от север-северозапад и валежите ще намалеят и ще спрат. В източната половина ще продължи да вали дъжд, като на места валежите ще са значителни. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните - между 11° и 16°.

В сряда и в Източна България вятърът ще стане от северозапад. Валежи ще има на малко места. Над по-голямата част от страната облачността ще е по-често значителна, но в отделни райони временно ще се разкъсва.

В четвъртък и петък южно от страната ще премине още един средиземноморски циклон. Отново се очакват повсеместни валежи, на места значителни. Температурите ще се понижат, повече в Западна и Централна България и в планинските райони, над 700-800 м дъждът ще преминава в сняг.

 

Кога ще бъде циганското лято?

 
"Циганското лято ще ни зарадва с 20 градуса около и след Димитровден",  прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. 
 
"Това е период на слънчево и сравнително топло време между 11 часа на обяд и 14:00 следобед. Когато има циганско лято, сутрин може да има слаби мъгли, по обедно време температурите да стигат 12-15 градуса, а на слънце дори до 20 градуса.Тогава времето е лъжовно, все едно е много топло и буквално след няколко часа си отива, защото вече денят е много къс", изтъква синоптикът.
 
Около 20 октомври се очакват по-високи температури от нормалните. Преди това ще има вълна на захлаждане, има вероятност и от снеговалежи в по-ниското.
 
"Студеният фронт, обхванал България, ще донесе трайно захлаждане, което ще продължи поне още една седмица, а температурите ще останат под нормата", обясни синоптикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има ама ромско.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От това глобално затопляне, умрях от студ.
3
1
 
4
 
! Отговори
Парно преди 2 години
Не ме интересува. Казвайте кога ще пускате парното, защото отдавна минаха 3 поредни дни с температури под 12 градуса - Топлофикация вече ОФИЦИАЛНО не си спазва договора с клиентите.
2
1
 
5
 
! Отговори
Чудя преди 2 години
се дали 20 - 30 mm е много?
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз прогнозирам *** лято да е около димитровден.