България е привлекателно място за дигиталните номади

Ниски данъци и хубав климат са причината
12 окт 2021 22:15, Анисия Иванова
26
България е привлекателно място за дигиталните номади
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бил съм дигитален номад доста дълго време и следователно съм работил от доста споделени пространства. Местата за Co-working са прекрасни от гледна точка на създаването на общност. Идеята е не-толкова да се смени офис средата, а да се изгради изцяло различна среда, където могат да се създават контакти и връзки като нетуъркинг и да се наслаждаваме на живота заедно. Това заявява Матиас Зайтлер, съосновател на Coworking Bansko в ефира на предаването Bloomberg TV Bulgaria Интервюто.

Гостът е един от първите дигитални номади, които се премества в Банско и предимствата са невероятният начин на живот, сравнително евтините разходи за живот, евтините апартаменти, прекрасните ресторанти с разумни цени и като цяло ниските разходи за живот - съчетани с ниските данъци. Първоначалната инвестиция е била в размер от около 75 000 евро.

"Всички тези елементи са обект на интерес от дигиталните номади. Като аз и моят бизнес партньор гледахме на начинанието по-скоро като на хоби, и не сме взимали заплата за нашите дейности. Така че, инвестицията може да се обобщи със 75 000 евро и 5 години от моето време за изграждане на общността тук.”, каза той

Матиас Зайтлер е роден в Мюнхен и преди няколко години си търси база, с хубав климат и сравнително лесен достъп, но също така и място с ниски данъци. Негов приятел му спомена за България като потенциална опция и то в Европейски съюз. След това идва тук с няколко приятели, харесва му и оттогава е тук.

“Бях решил да се преместя в Банско, за мен бе важно да се срещна с хора, които са с подобен на моя начин на мислене. И затова аз и моят бизнес партньор решихме да отворим споделено пространство тук.”

Първоначалната идеята е била да бъде място само за неговите приятели, но всъщност се разрасна до един от най-добрите дигитални хъбове в Европа. Това е така, защото много други хора са видели същите предимства в Банско, точно както Матиас Зайтлер и неговия бизнес партньор в България.

Преди пандемията съотношението на потребителите според госта е било 70% европейци, 20% американци и 10% от останалия свят. Но през последните 18 месеца заради затрудненото пътуването Америка и Великобритания са в червения списък. Има много нови дигитални номади, работещи дистанционно в България, които обикновено работят в София, но се преоткрили, че могат да работят от вкъщи или от всяко едно място.

“А какво по-добро място има от един ски-курорт.“, смята Матиас.

Цялото интервю може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Хахаха... Е, точно от Банско... Заe'и... :)
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще е евтино в България? Може би квартирите. Но живота е като в западна Европа. В Индонезия може за един долар да ядеш, вечно лято, плажове, вкусна храна. Само билета ще им е по-дебел. Оттам нататък, пълна евтиния.
15
0
 
2
 
! Отговори
Киро Брейка преди 2 години
Аз съм от старта генерация и въпреки че не съм дигитален номад имам дигитално презънс
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъпо, мръсен въздух, умрели курорти извън сезона, ниско качество.
13
3
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Това място може да е привлекателно единствено за катунари и калайджии. Време е летище София да се именува Чобанска среща
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, защото тука спокойно могат да минат само с плащане на ДДС и акциз и пак са и много на тая пропаднала държава. Не искам да плащам данъци, които ще отидат при Доган, Шиши и Тиквун.
11
6
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Ниски данъци, еввтини квартири, евтини жени, които много си падат по чужденци на принципа - чуждата *** - питон, евтин алкохол .... какво му трябва повече на захлюпен програмист, който на запад не си показва носа на светло, а тук го тачат като цар стига да размаха 100 евро
10
4
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Бива да се информираш преди да пишеш глупости!
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахаха ниски данъци ли? май се размечтахте... имаме едни от най-високите данъци в света
8
4
 
9
 
! Отговори
Микрон преди 2 години
Ниски данъци???
7
2
 
6
 
! Отговори
До Петко преди 2 години
Дигитален номад е като тебе, пише коментар на телефона от кухнята, после се меcти в тоалетната и там пише друг коментар.
6
0
 
10
 
! Отговори
Сбъркали са преди 2 години
Става дума за дигитални нематоди.
5
2
 
13
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Какво е това дигитален номад? Някакви жендъри дето обикалят ли?
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тия джендърски глупости ??
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа, за тва програмистите от "индия" напират покрай оградата.... чакат да им включат Интернета
2
0
 
12
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 1 Скоро. Трябва да затворим границите, че гладните англосакси ще ни опоскат.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли са опашките по границите за влизане?