Цените на горивата продължават плавно да се покачват

Ако това продължи шест месеца ще е пагубно за таксиметровите шофьори
13 окт 2021 21:23, Петя Славова
36

Цените на горивата продължават да се покачват. Само за три месеца най-масовият бензин е поскъпнал с близо 0,20 лв. на литър.

Кирил Ризов е шофьор на такси от 33 години. Кара автомобил на метан. Казва, че цената е скочила два пъти в сравнение с началото на годината.

"В момента ние не издържаме. Увеличението, което плащам в повече на всеки 100 км, е с 6 лв. А един автомобил с шофьор за една смяна може да извърви около 200 км средно. В месеца от моя джоб ще излязат 350 - 400 лв.", обясни той.

И споделя, че ако този период продължи шест месеца, ще е пагубно за целия бранш.

"В началото на годината местата, където съм зареждал на най ниски цени, метанът е бил 1, 15 лв. Сега най-ниската цена, която съществува на пазара в София, е 2,20 лв.", уточни Кирил Ризов.

Затова призовава за помощи от държавата.

"По 100 лв. на месец за всеки автомобил и водач. Защото това е най-малката икономическа единица в бранша и по този начин със 100 лв. във всеки един месец, в който е налице това шоково поскъпване на горивата, ние искаме да бъдем малко обезщетени", каза още пред Bulgaria ON AIR таксиметровият шофьор.

Добавя, че заради пандемията и поскъпването на горивата, има все по-малко таксита, а много негови колеги сменят професията.

От юли до октомври най-масовият бензин е поскъпнал с близо 0, 20 лв. на литър. Подобно е увеличението и при дизела. А цената на пропан бутана е скочила с над 0,20 лв. Според експерти поскъпване на горивата е плавно.

"Преди година петролът беше около 38, 40 долара за барел. Сега е поскъпнал двойно", посочи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

А причините са комплексни. Независимо от скока в цените на горивата, от Столичния общински съвет успокояват, че билетът за градски транспорт няма да поскъпне.

И въпреки трудностите, Кирил харесва професията си и още вярва, че таксиметров шофьор може да изхранва семейство. За да се случи това обаче трябва да се увеличат тарифите.

"В момента сме на ръба, но не случайно ни наричат бакшиши, благодарение на тях компенсираме", сподели той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
СОФИЯ ВЪЗМУТЕНА преди 2 години
АЛО АМАН ОТ КРАДЦИ НА МИЛИАРДИ..ПРИ ЦЕНА НА БАРЕЛ 150$ цената на литър бензин беше по НИСКА..Вижте данни от статистиката вкл от вноски по ДДС>.ТО бива кради бива ама на тия трудни години АМАН..
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ролята на Европейската Централна банка с шефката и Кристин Лагард е да гарантира ценова стабилност,докато от там нон стоп се повтаря как инфлацията е временна ,бюрократите в Брюксел пък ни доведоха до там че да се молит за вятър,дъжд и слънце иначе тока остава мираж.Това е до което ни докараха правителствата и Централните банки в абсолютен тандем
27
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Сега няма да напълня резервоара на червеното ферари,с какво ще стигна до урната,м?
26
5
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 26 - Аз не искам, гнус ме е. Дори като съм имал право на борса, след като напусна работа, (поне 3 пъти съм могъл) не съм го правил. Мисълта да взема нещо от някой докато съм способен да работя ме отвращава. Един лев не бих взел не само от държавата, а и от българин. От както не работя за български фирми изпитвам непоносимост към идеята да взема нещо от някой говорещ български. Даже като ме попитат за пари назаем давам по 30-50лв с надеждата, че няма да чуя съответният човек поне година.
25
1
 
1
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Ресурсите за нормалното преживяване на хората по Света не само намаляват.Те просто свършват. Съвсем не е случаен факта, че петорката Арктически държависа се настанили по своите, не съвсем точно и правилно разпределени теренипо ледените полета и по шелфа на Северния Ледовит Океан. Въоръжени до зъби,включително и с ядрени системи, те бранят своите територии, където под топящитесе ледове са баснословните нови енергетични богатства.По всички показатели, арктическата държава РУСИЯ е ПЪРВА.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
baси, има ли още някой дето не иска пари от държавата??
23
2
 
5
 
! Отговори
До гого преди 2 години
Без да защитавам когото и да е. Истината е, че имахме тежка промишленост на животоподдържащи системи. Повечето предприятия рухнаха, защото не са конкурентни извън СИВ. И това бреме го носим още. Бяхме 9 млн., защото не можеше да се изселиш лесно в друга държава. Трябваше да бягаш нелегално. Ток ту имаше, ту нямаше. И накрая всичко това рухна защото беше поддържано изкуствено. В момента не чакаш по 20 години за апартамент и 10 години за кола. Ако имаше малко по-работещо правосъдие...
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това чудо с цената на въглеводородите е пагубно за доста сектори,а относно професията бакшиш за жалост тя е на доизживяване!
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е че вече само ще сънуваме цените от миналата година. Спомням си, че тогава имаше метан по 90 стотинки, пропан по 80 стотинки и бензин по 1.60.В края на тази година метана ще е 2.50 за литър, пропана 1.40 , а бензина 2.60 . . . .На това ако му викате плавно покачване за година при метана е близо 3 пъти, а при бензина и пропана с 60%
20
9
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен...което е сигурен знак,че Тиквата НЯМА по никакъв начин да се опита дори да направи "правителство"..ВЪПРЕКИ гръмките му твърдения..Което от една страна е добре,но от друга,ако успее да се набута отново в Парламента /а явно така ще стане/,таядолнагнида ще продължи да ЗАМЪРСЯВА "полическото" пространство с ЛУДОСТТА,злобата и завистта си..С пет думи:../или с една,заради автоцензурата../..:-ДУПЕДАНИЕЯКО..
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При комунистите винаги е зле и доказателство затова е как при 6 работещи реактори на АЕЦ имаше режим на тока 2 часа няма , един има. Свещите бяха най важното нещо във всеки дом.
18
17
 
5
 
! Отговори
гого преди 2 години
Странна работа - по време на лошите комунисти - България беше 9 милиона имаше рабоеща тежка промишленост и нямаше недостиг на ток - сега по времето на добрите мафиоти страната е 5 милиона няма работеща тежка промишленост и има недостиг на ток - що така бе господа мутраци
17
2
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Обаче в България когато се вдигат цените или се замразяват без да падат,разни капацитети винаги имат отговор!Ако на световните борси падне цената на нещо,във България винаги ще се намери някой фактор да ти развие теория защо тука е невъзмножно!
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия също е евтин бензина. 50 рубли е литъра. Около 1.20 лева излиза.А най комичното е че в САЩ където средната заплата е около 4-5 хиляди долара един литър е около 80 цента, а в Българя е 1.4 долара при заплати от 800 долара средно и после нека троловете тук да ви разтягат локуми как навсякъде било зле
15
1
 
5
 
! Отговори
гого преди 2 години
Не плавно господа мафиоти - не е плавно
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това е глобално координиран тормоз като с плаандемията. Преди малко четох коментар на американец - слисан, че вчера отишъл да напълни газ и била поскъпнала драстично при положение, че са толкова богати на находища, че дори и да минат изцяло на газ битово и индустриално, без да разкриват нови залежи имат за 11.5 години напред. Можем само да гадаем кой и защо го прави, но напрежението се покачва!
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция литър бензин в момента струва 1.32 лева или 7 турски лири . Да това е крайната цена на бензиностанциите им. Там явно международните пазари не влияят. В България се хвалят с повишена събираемост, а не казват, че на литър бензин, влиза лев акциз и 40 стотинки вече ДДС. Тоест колкото повече качват цената му толкова повече ДДС има, но българите го отнасят.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 Вакцинирахте ли се баре с по 5-6 дози?
11
3
 
11
 
! Отговори
Ц.Карянчева преди 2 години
Ходете пеша бе ...*** прости
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Parcuc Абе не беше баш така. при 150$ за барел (2008ма) ЕУР/УСД беше 1.5, акцизът беше по-нисък и беше 2.70 нафтата