Първи сняг в София утре, оранжев код за 11 области от Западна България

Количествата дъжд ще са значителни - до 50 mm, на места - до 65 mm
53
Първи сняг в София утре, оранжев код за 11 области от Западна България
Снимка: Pixabay

Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от втора степен - оранжев код, за 11 области от Западна България, съобщи БТА.

С понижението на температурите в тези 11 области на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, а за областите - София-град, София-област, Перник и Кюстендил, е в сила предупреждение и за снеговалеж. Това показва картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи от дъжд, е в сила за утре в 13 области на страната, които основно са в Северна и в Централна България.

Без предупредителни кодове за утре - за дъжд и сняг, са само четири области в страната. Това са Видин, Добрич, Варна и Бургас.

Mрез следващото денонощие в България ще се създаде нова валежна обстановка, свързана с преминаването на средиземноморски циклон през Гърция и Егейско море.

Ще бъде облачно и с повсеместни валежи от дъжд. След обяд на много места в Югозападна и Централна България количествата ще са значителни - между 35 mm и 50 mm, в отделни райони - до 65 mm. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Температурите ще са почти без дневен ход, привечер в Западна България ще се понижат и дъждът временно ще се примесва със сняг.
 
Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд. Ще продължи да духа умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 12°-15°. Температурата на морската вода е 15°-17°. Вълнението на морето временно ще отслабне до 2-3 бала.
 
В планините ще бъде облачно и с валежи предимно от сняг. Ще се образува снежна покривка. Ще духа умерен югоизточен, по високите и открити части - силен южен вятър. След обяд в Западна и Централна България количествата ще са значителни и в комбинация със силния вятър ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3, на 2000 метра - около минус 3°.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: времетодъжд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко стана с това "глобално затопляне" и ледовете на Антарктика? Стопиха ли се?
40
1
 
7
 
! Отговори
затопляне 3 преди 2 години
Казват че има много замръзнал метан и че метана има по-голям парников ефект от CO2. Ледниците се топят, а те отразяват слънчевите лъчи.Тези 2 ефекта могат рязко да ускорят затоплянето, така че ще има климатично преселение на народите.Ние сме на много компромисно място, няма да стане негодно за живеене
39
2
 
6
 
! Отговори
stringmeteo . com преди 2 години
Влиянието на човека обаче едва ли има и 1/5.Водната пара е с много по-голям парников ефект от CO2.Един вулкан изригва повечеCO2 от 50 държави(примерно).Съответно, и харакири да си направим, няма да го спрем, нито да го намалим съществено.Повече топло=повече дъжд.Повече дъжд+повечеCO2=по-бърз растеж на растенията(земята се саморегулира (растенията поглъщат CO2))
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се изсипа градушка преди месец ,нямаше ни кодове , ни модове ,отнесе 80% от реколтата и нямаше кой да предупреди Т.нар. метеоролози си плещят дежурните глynocmu , заплатките си им вървят ,ние си им ги плащаме като попове и никой не го е еня какво става извън службичката .Ако съм им началник , щях да ги уволня на секундата !
37
1
 
7
 
! Отговори
USA преди 2 години
БАЦО САМО НЕЕ БИЛ СИНОПТИК !
36
2
 
2
 
! Отговори
USA преди 2 години
ГОСПОД ВИ ДАВА 4 СЕЗОНА ! ВИЕ ГИ ПРАИТЕ 2 !
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другата седмица ще е 18 градуса, няма страшно
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обичам зима. Обичам сняг. А няма по-хубава зима от снежната.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При оранжевия код ,снегът оранжев ли ще е ?!
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно.Утре вечер ще има пак големи оправдания -зимата отново ни изненада!!!!!
31
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето това беше нормална зима. Сега някакви цветни кодове....
30
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как сняг бре хора .. нали глобално затопляне , зелени сделки .. то от това глобално затопляне неможем да се стоплим и да си платим сметките за топлото. Ако някой го е виждал това глобално затопляне моля да каже и да го извикаме да ни стопли.. че то и то като пЛандемията ковид - по телевизора го има а като излезем навън го няма!
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aбе вие Унормални ли дте бря.Сняг при +7 градуса?
28
3
 
12
 
! Отговори
Тони преди 2 години
Кво? Сняг? Утре? Брр...
27
12
 
13
 
! Отговори
Пффф преди 2 години
Комитата и *** да излизат дс ринат! Не мисля че тази година ще има снегопочистване в България с тия свинщини където взеха на хората хляба в пътното...
26
3
 
4
 
! Отговори
За да поникне: преди 2 години
Оная гора дето сте я замислили, планирали и финансирали сте забравили най-важното условие - вода - и то страшно много вода. Логиката е следната - почвайте от най-старите находища - изчерпаните - логиката е, че те са най-пълни с вода ...
25
2
 
3
 
! Отговори
Не става онова: преди 2 години
Значи има някакво решение - наивно такова - казват дай да изкопаеме една дупка в земята и да почваме да сипваме там есенни листа и фекалии и зариваме и ура малко по-малко въглерод и метан в атмосферата. Да ок - обаче колко вода изваждаш от газовите и нефтовите находища така? 0.0 % Идеята е с един куршум да се убият много зайци (ако така можем да използваме този фразеологизъм) и вадим вода и въглерода обратно там където е бил ...и пестим енергия ...
24
3
 
4
 
! Отговори
Това е проблема: преди 2 години
Корпоративното лоби, което е свикнало като свърши едно нефтено или газово находище отиват намират ново, а изобщо не им пука, че налягането под земята и създадената разлика в наляганията, която не я е имала 60 милиона години ще предизвика вакуум и засмукване на вода, ако нали те самите вече не са я налели за да извадят нефта, който е липиден и плува отгоре. Идеята е, че каквото и да има под Арктика и Антарктика никога няма да бъде изкопано...нефт, диаманти, злато, редки минерали - стопи ли се...
23
3
 
2
 
! Отговори
Отделно: преди 2 години
Смесването на смляната листна маса с трайни метанови съединения като фекалии, оборски тор - смъква и метановите нива и пак отиват нали две еденици вода за да е подходящ разствор за наливане. 2 за 10 . Защото - всичкия въглерод и трайни огранични потъват и се утаяват - а водата има как да излезе, ама въглерода и метана не....
22
1
 
2
 
! Отговори
Всъщност: преди 2 години
Единствените същества, които могат да извлекат тоя въглерод от атмосферата в симбиозна връзка с нас са дърветата, няма как да ходиш да ловиш фитопланктон (не е адекватно), листата им са въглерод, който те извличат от атмосферата, чрез овладяване на този, който е разстворен в почвата. Което пак е процес, които изисква вода и то големи количества, които ги няма. ИЗВОД: листата потъват във вода, така еволюцията ги е направила да се разградят лесно в почвата всички газове да напускат клетките...