Болници вече изнемогват заради високите сметки за ток

Цената на електроенергията е два пъти по-висока
14 окт 2021 20:40, Нели Христова
70

Болници и училища вече изнемогват заради високите сметки за ток и газ. Хирургическият блок на областната болница в Шумен се отоплява на природен газ, а терапевтичният – на ток. По-високите им цени означават и повече разходи за лечебното заведение, което заедно с разходите за консумативи товари значително бюджета.

"В момента цената на тока, която заплащаме, е 2 пъти по-висока от тази, която заплащахме до преди няколко месеца. Тогава беше 104 лв. на мегават час. Сега е около 300 лв. Чувам, че и газта се увеличава. Досега не ползвахме газ, но от 2 дни се наложи да пуснем отоплението, което е на газ. В същото време се качват и цените на консумативите и на храната на болните", посочи директорът на МБАЛ "Шумен" д-р Димитър Костов пред Bulgaria ON AIR.

Основно училище "Никола Обретенов" в Русе е изцяло газифицирано. Въпреки че е санирано и цялата топлоинсталация е сменена, сметките за отопление за последния месец са много високи.

"Почти 5000 лв. на месец в отоплителния сезон струва отоплението на газ. Трудно бихме се справили с увеличението на газта, още повече, че, самият монополист изисква авансово плащане. Искат и да преценим какъв ще ни бъде разходът за целия отоплителен сезон", каза директорът на ОУ "Никола Обретенов" в Русе Емил Тюлеков.

Няма вариант да се отоплява само част от сградата.

"И една десета да са тук, пак трябва да се отоплява цялата сграда. Няма как иначе. Не можем да отопляваме само част от сградата, включително и закритата част трябва, за да се поддържа температурата в системата", добави той.  

Освен от високите сметките, ръководството на училището е притеснено да не се повтори сценарият от миналата година, когато заради онлайн обучението се е наложило от училището да плащат неустойки, тъй като не са изразходвали количеството газ, което са заявили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мадам yes къде е да обясни, че 3 и 4 блок на АЕЦ не са необходими
16
6
 
3
 
! Отговори
истина преди 2 години
Една година не може да се състави правителство благодарение на партиите на промяната, пълен провал за президента. А промяната е към тотално безхаберие. Ще гласувам против Радев и не само аз, ще има изненада.
15
8
 
1
 
! Отговори
До анонимен 15 преди 2 години
Комунистите грабиха с всичка сила, но понеже народът нямаше право на глас, нито медиите, нито никой, и само те си знаеха как и колко крадяха.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болници и училища трябва да си купуват ток директно от АЕЦ. Големия бизнес да си плаща сметките и хич да не го връзват директно към АЕЦ. След като са големи ще оцелеят!
13
5
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
До Анонимен 13 Кви комунисти са грабили бе шести! Комунистите строиха от 1944 до 1990 г. След това демократите и еврофилите рушаха и грабеха като за последно !
12
1
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Не ни трябва директни доставки от Русия и "Южен Потоко" щото ще купуваме далечпо евтиният американски втечнен газ .....Като направим либерализацията на енергийният пазар , тока ще поевтинее два пъти .......АЕЦ "Беулене" ще произвежда скъп ток а ВЕИ тока ще бъде най-евтин ....... Тирири - рам, тирири- рам На пазара има бабнани целогодишно! Радвайте се !
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво гипуснаха "свободен пазар" като в България всичко е спекула? 20 препродават инакрая производителя фалирал. Помня как комунистите скапаха "Плама",а и не само.
10
7
 
2
 
! Отговори
До азерски газ преди 2 години
По-скоро фигуранта направи всичко възможно да забави връзката, по интересувай се преди да пишеш невярни неща
9
0
 
10
 
! Отговори
До азерски газ преди 2 години
Стига с тея опорки , а.1. Ние купуваме азерски газ ако не си разбрал. По реверсния способ с Гърция2. Азерците да н че са *** че да си продават газа с 40% по-евтино от пазарната цена. Няма да го продадат на запад ами на нас с намление щот сме готини.Оттде се намирате такива зомбирани от пропагандата ***?
8
1
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
нали всичко наяве идва
7
2
 
5
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Свикнали са лошо да живеят в разхищение. Но дори да изолират всичко и да ги научим да икономисват цената постепенно ще се увеличи до толкова че ножа винаги да бъде опрян до гърлото и на една стъпка от удавяне. И накрая някъде седи цена която никой не може да плати и води до сигурна смърт. Това е системата.
6
2
 
22
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Шефчетата в болниците да си намалят заплатите!Просто не знаете,какви мангиз за подпиране на стол се раздават в дърьавни и общински болници!
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От утре сертификат, че не сте ползвали ток иначе оставате без граждански права.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тия училища които са ток имат решение,минават онлайн обучение зимният сезон и пролетта даже ще са и на печалба!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези сега може да поискат да не ползваме ток понеже те изнемогват.
2
14
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
червената мафия прави всичко нарочно ... да купуваме повече руска газ
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да увеличат фантомите и готово.