"Вера Су" не е обявен официално за потънал

Ще зимува ли до Камен бряг?
14 окт 2021 11:45, Ния Христова
58
 "Вера Су" не е обявен официално за потънал
Снимка: БГНЕС
Преди два дни от "Морска администрация" обявиха корабът "Вера Су" за потънало имущество. Сега обаче се оказа, че това е невъзможно. Експерти уточниха, че единствено собственикът може да обяви корабът за потънал, съобщи Нова тв.
 
Ако корабът бъде официално обявен за потънал, тогава държавата ще обяви търг. В него ще могат да участват различни компании, които са специализиран в областта на изтеглянето на кораби. Фирмата, която спечели ще изтегли „Вера Су”. Властите смятат, че корабът вече не може да плава самостоятелно. 
 
Огледите на водолази от последните дни показват, че по корпуса на кораба има две пробойни.
 
"Късмет е, че в района дътоно е пясъчно и камъните, които могат да направят поражения са малки и рядко срещани", заяви Венцислав Иванов - изп. директор на "Морска администрация".
 
Водата в машинното отделение обаче нахлула през неуплътнена врата. "Количествата, които са влизали, не са били огромни, но са регулярно постъпвали, така че машинното се е пълнило дни наред", добави Иванов.
Още по темата
 
"Самият хамбар или трюм е с височина 6,15 метра. Съмнения за вода имаме около три метра", обясни Венцислав Иванов.
 
От състоянието на товара ще зависи как ще се разтоварва карбамидът. "Част от самия товар може да се наложи да се разтоварва чрез грайфери или кофи. Друга част от него може да се разтоварва с центеобежни помпи", посочи Венцислав Иванов.
 
"Състоянието на кораба е същото, няма промяна в сравнение с първия ден. Той лежи изцяло на дъното. Няма изтичане на товар, нито на гориво. Корабът е като запечатан", заяви водолазът Валентин Енчев.
 
Днес специализиран робот е пуснат за оглед. "Състоянието на кораба няма накъде да се влоши. Той е стабилен на дъното. Трябва да се разтовари товарът и да се предприемат мерки за обезопасяването на кораба", каза още Енчев.
 
Кога обаче ще се разтовари и изтегли "Вера Су" зависи от времето.
 
Според компанията, която консултира процеса, "Вера Су" ще зимува до Камен бряг. 
 
"Най-добрият вариант за тях е след април месец да се прави операция", заяви Валентин Енчев.
 
 

58
Още от Коронавирус
Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 1 седмица
И фигуранта още не е обявен за потънал, но всички знаем, че има пробойни и машинното му е пълно с вода. На 21.11.официално ще бъде обявено, че е изтекъл в канализацията а в края на януари Гешев ще го извика за разговор.
48
0
 
0
 
! Отговори
Информиран източник преди 1 седмица
В момента в който се обяви за потънал става собственост на този който го извади. Май това е най-рационалното решение на проблема. Да го нарежат за скрап братчедите, то е ясно че държавата не може да се оправи.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Опаааа,изтрили са го,та сам пиша до себе си!-:)
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 46 Бойкофил си бре! Личи ти от километри! Кога ще се събудиш а?-:((
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 44 Бойко на тези избори ще Го Д...а като вятъра!-:) ГЕРБ беше до тук партийката на бившето борче и мутра др Борисов! Белият " кон" с който трябваше да се върне според него самият.Умре в конюшнята му!-:)
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бойко много обиди гласоподавателите си... Поредният монолог в една от платените тв, Бойко с ирония призова правителството да се обърнат към хората от Столипиново...Обиди много ромските си фенове и загуби 200 000 гласа на изборите....
43
0
 
2
 
! Отговори
Taню преди 1 седмица
Една обща мобилизация в Максуда ще реши проблема :)Иси лис параходоос, иси лис кахъри. Нанъй лис параходоос, нанъй лис кахъри...
42
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Цялата история с неспасяването на кораба е комплексна.От една страна вероятно собственика не е предприел никакви действия, а умишлено е бездействал ( заради зстраховка евентуално).Друг е въпроса при нас българите-да ни идва лесно някой друг да се занимава с проблемите и така вероятно от морска администрация само са чакали собственика да се накуми...
41
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
при толкова много професори и генерали в българия 20 дни вече не можем да сесправим с този проблем и това в 21 век резил
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До aa1830, в Българската акватория е така. Турците на кораба са спяли, нашите са били пияни и те така. Кой ще си хаби барута за да взривява България, която изглежда като току що бомбардирана.
39
1
 
7
 
! Отговори
aa1830 преди 1 седмица
Интересно ми е този кораб ако се беше засилил така към бреговете на Израел, какво щеше да се случи.... Не сме държава а разграден двор. Още при най малкото отклонение от маршрута е трябеало граничните да го задържат, а той 4 часа се е движил право към скалите.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разбира се, че не е потънал. Как ще потъне, като е на 5 метра от брега?
37
1
 
4
 
! Отговори
Ама той преди 1 седмица
Ту потъва, ту изплува, квай тая загадка не знам..!
36
1
 
6
 
! Отговори
121 преди 1 седмица
Няма да зимува а останките му ще векуват край Камен бряг
35
1
 
7
 
! Отговори
Много вожд. преди 1 седмица
Вече се назначава Ескпертна група, която да наблюдава дейността на ескпертната група.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе не е ,ама няма да тръгне повече на собствен ход ако не се разтовари! Иначе ще си стои като паметник там до 2 ро пришествие! И да не се ежи много мутрата,че ако бил той на власт.Братятя " роми" щели да отнесат и " товара и кораба"!-:( Несериозна е шегата му!Тук нещата касая екологична катастрофа на плажа по черноморието ни! Слава богу да не се разтопи този тор и в течно състояние се слее с водата! Тези турци,ще унищожат плажната ни ивица ако това се случи уви!-:(
33
1
 
5
 
! Отговори
aa1830 преди 1 седмица
Излиза че държавата нищо не може да направи - нито да се качи на кораба, нито да принуди моряците да го напуснат, нито да го преместят, нито да го обявят за потънал, нито да го теглят без разрешение на собственика, а със собственика комуникация няма... Изобщо хаос. Ами ако беше бомба тоя кораб и се беше засилил в пристанището, щяхме да гледаме втори Бейрут!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
къде е Ристю лодкаря да доплува до мястото?... да вземе и зелените с него да видят хубавичко какво се причинява на черно море!
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държавата също не е официално потънала, но след Нова Година...
30
1
 
12
 
! Отговори
Питали Радио Ереван преди 1 седмица
Кога правителството ще обърне внимание на кораба? Отговор Никога, там вече няма нищо за крадене.