Бармани и сервитьори се преквалифицираха в касиери в магазини

По време на пандемията се е увеличила средната стойност на покупките
15 окт 2021 08:38, Петя Славова
15
Бармани и сервитьори се преквалифицираха в касиери в магазини
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията хората, засегнати най-много в бранша сменят местоработата.  Бармани, сервитьори, както и хотелски персонал са започнали работа в търговските вериги като касиери или в логистичните бази по време на пандемията. Това обявиха от Сдружението за модерна търговия пред "Телеграф". За последната година броят на служителите в магазините се е увеличил с 1100 души. Освен това работа в търговските вериги за храни и дрогериите са намерили и много българи, които преди това са работили в чужбина и са се завърнали в родината си.

Предимства

Основен мотив за смяната на професията е, че заради пандемията голяма част от ресторантите и хотели останаха затворени, докато магазините не са спирали работа. Освен това заплатите в обектите са увеличени с между 4 и 10 на сто. Също така се предоставят много бонуси за празниците. Монтирани са и масажни столове за релакс на служителите, които се занимават с логистика, подреждане на рафтове и прочие. Други придобивки, които предоставят веригите, са ваучери за храна, които са увеличени от 60 на 80 лева, колкото е и възможният таван на парите, предоставяни чрез купони. Очаква се до края на тази и началото на следващата година да бъдат разкрити още работни места в магазините, тъй като ще се отварят нови обекти.

Потребление

От търговските вериги обявиха още, че по време на пандемията се е увеличила средната стойност на покупките, които правят потребителите, с 20 на сто, но не уточниха конкретно с колко лева е по-висока средната сметка. В същото време има спад на посещенията на магазините, посочиха търговците. Друга промяна в нагласите е, че заради маските е намаляло потреблението на червила, но за сметка на това се е увеличило това на гримове за очи. Повече са се търсили почистващи и перилни препарати и такива за дезинфекция, посочиха от веригите.

От сдружението на търговците коментираха още темата за електронните трудови книжки. Според тях дигитализацията на този документ, ще намали разходите за заплати с около 6 млн. лева годишно. Друг пряк резултат ще е и ограничаването на сивия сектор, което ще доведе до ръст на приходите от осигуровки и данъци в държавния бюджет.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен това работа в търговските вериги за храни и дрогериите са намерили и много българи, които преди това са работили в чужбина и са се завърнали в родината си.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Никога няма да се върна за да работя в дрогерия или верига в България! Повече ми прави кеф да проектирам (не чертане на CAD) освен това такива не благородни професии с инженерни изчисления или симулации в БГ няма - метафорка де!
14
0
 
1
 
! Отговори
Малариева преди 1 месец
Певци от различните жанрове,ходят по участие понякога и в не престижни заведения,но мисълта им за спокойствието в семействата им,ги кара бързо да се нагаждат с условията в професията.О. Г.вместо да ходи по участия,се подвизава телевизията на народа бнт,като "водещ" на едно кухо предаване,"Последният печели".Пет часа,разхвърляни във "филиалите" на бнт,се прахосват за този който клати дърветата.Последният,никога в живота не печели.Той обира трохите под голямата маса.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ся, тва неква платена реклама на мазните Били и Кауфланда ли е.
12
2
 
2
 
! Отговори
Не бих казал преди 1 месец
До коко Но6: Спокойно, тепърва започват да излизат алтернативни длъжности и професии и който не го е страх от новото гладен няма да остане. Ще има дронове за доставки, ще има автоматизирани каси за отчитане по магазините, ще има малки борси комбинирани с производство около всеки населен град, ще има развитие на селски туризъм и мноооогоо други! Колко пъти съм минавал през селца без нито едно място да спреш, да починеш, да хапнеш домашно набрани плодове /зеленчуци/ сиренце.. Тепърва предстои..
11
2
 
2
 
! Отговори
Айде де.. :) преди 1 месец
До аз Но9: Ти да не си мислиш че като в НАП се отразят дневните, месечните и годишните обороти на Лидъл например и те на края на годината няма примерно да направят "вложение" в нов магазин или инфра структура за да избегнат данъците - и така не плащат нищо! А си направи справка през Гугъл, колко от големите верите в последните години са почти на 0 платили данъци към държавата!Сполай ти за наивността, но си роден да те кандилкат :)
10
0
 
3
 
! Отговори
az преди 1 месец
До Дрън дрън Не си прав. В магазините има огромно текучество. Има и още един проблем в магазините: Отварят се малко на брой каси, образуват се опашки по над пет човека. И, отгоре на това - отворените каси са една до друга! А е толкова елементарно да са през една! Да работят само нечетните. Или само четните.
9
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Потреблението не се е увеличило - то си е същото. Разликата е ,че са се увеличили приходите , заради това,че когато крайният клиент си купува храна от магазин , веднага се отразява в НАП , а когато се храни в ресторант , там може и един път на двадесет да се отрази нещо. Та общо взето стана ясно каквото всички знаем - при алибеговците се крие яко оборот. Втората причина за увеличените приходи от данъци са повишените цени на продуктите.
8
1
 
4
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 месец
В едно средно голямо заведение работят 2-3 бармана, 10-15 сервитьорки и още 10-тина човека в кухнята. В един супермаркет работят 5 касиерки, които вече са наети и свободните позиции са много малко.
7
1
 
0
 
! Отговори
Nqma Bg kalviatura преди 1 месец
Ne che ne mogat, strahotni sa! No razvaliha vsichko s tazi obstanovka. Po prnuda se poluchava.
6
1
 
12
 
! Отговори
коко преди 1 месец
проблема е че барманите са повече от магазините останалите се насочват към терминал 2каквато ще е съдбата и на миниорите след време - после защо се топим като нация !
5
0
 
10
 
! Отговори
Балкантурист преди 1 месец
Свършва вече хубавото време...
4
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А жалкия фигурант щял да се преквалифицира в пазач на паркинг след нова година
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как па един не е станал бачкатор кадрите вече са кът и ги търсят под дърво и камък.
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Потреблението" се увеличи заради инфлацията...Кой ги измисля тия новини бе ?
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
най-страшното е че всички са магистри