При пандемия сделките - бартер: Кола за къща

Остатъкът от сумата при бартера се доплаща
16 окт 2021 21:55, Петя Славова
67
При пандемия сделките - бартер: Кола за къща
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При пандемията цените на имотите скочиха значително. Оказва се, че хит на пазара в момента е да се направи бартер къща за по-нова кола или друг имот, съобщава "Телеграф".

Изданието се позовава на брокери, според които, обявите за продажби са пълни с предложения за подобни размени, а интересът е огромен. Остатъкът от сумата за имота на бартер се доплаща. Например в момента се търси нов собственик на апартамент в село близо до Бургас, като продавачът предлага опция и за бартер с кола, като остатъкът се доплаща. Имотът е двустаен, а цената му е 21 000 лева. Продавачът предлага опция и за плащане на вноски.

Още по темата

Освен това има много такива обяви, в които се разменят апартаменти в столицата за средно големи къщи около града, например Елин Пелин, селата около Своге и т. н., а също така и за паркоместа.

Други пък предлагат луксозни вили в села, като търсят апартамент в големите градове като София и Пловдив. Има и обяви, в които се предлага бартер на гора или нива за автомобил или бус.

Замяната на имот всъщност представлява възмезден двустранен договор, като изискванията и принципите са доста сходни с тези при покупко-продажбите на имоти, обясниха брокери. Сделката се изповядва пред нотариус, като изискването е той да бъде в района на имотите и само ако това не е възможно, се постига компромис между страните. Позволена е размяната на неравностойни имоти, тоест ако цената на единият е 100 000 лв., може да бъда разменен за друго жилище или кола за 35 000 лв., като другата страна на сделката би могла да го изравни чрез доплащане. В такава ситуация в действие са две сделки – на замяна и на продажба. Казано по друг начин може да се разделите с новия си автомобил за гарсониера например, като доплатите разликата, коментират брокери.

Главното предимство при сделките със замяна чрез нея се избягва цялото сключване на две сделки - първоначално за продажба на имот, а след това и закупуване, което намалява разходите за нотариални и други такси. При замяната на имот вие заплащате само веднъж нотариалните такси за цялата процедура. Ако цената на имотите, които ще бъдат заменяни е 85 000 лв., сумата, която ще заплатите при нотариус, възлиза на близо 3500 лв. От тях около 600-700 лева е таксата за нотариуса, а останалото местен данък, такса за вписване в Агенцията по вписвания – 85 лв., и евентуални банкови комисиони, които са около 40 лв. Таксите може да ударят и хилядарка. Така при замяна реално ще платите тези разходи, без таксата за нотариуса.


При обикновена продажба обаче има възможност да се предложи имотът на по-голям кръг от купувачи. Понякога се налага малък компромис с цената, но все пак крайната дума в сделката винаги я държи продавачът, коментираха експерти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До не е до имотите и парите а до хората които живеят в някои населени места,които още се намират в втори,трети век преди христа,такива варвари и *** има че да ти се отще и без пари да ти я дават.хората са държавата не парите и имотите.
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората търсят удобството и къде ще се чувстват сигурни, май соц бетона се оказва най-сигурен за мнозинството, немат доверие в новите кооперации :))) Само като си спомням, че докато лежахме в леглото с брокерката и оназ не сваляше телефона за да лъже хората.....затова е напуснах девойчето.....хахахахаха :)))
25
2
 
30
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
50 стека с олио давам за двустаен в София .
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сделка кон за кокошка.
23
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи трябва да уважаваме хората с различна сексуална ориентация и те са хора и имат права.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алекс "Никой няма да размени качествен имот за таралясник" ....... Ако таралясника е с добър климатик, отоплението през зимата може да излезе по-евтино. Може да са се притеснили от предстоящите сметки за парно хората .......
21
2
 
24
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
На брокера комисионната каква е? Предня лява джанта от колата и цукалото от *** на апартамента при бартера? Щото нали трябва да лапне и от двамата по нещично. Така бартерно.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25 Намери статията в google и прочети.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте ся, излизал съм 1 година с наточена брокерка, могат само да излъжат некой от село, други не се вързват на номерцата......хахахахаха :)))
18
21
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
И защо испанците не ги купуват? Май не е точно така както си мислиш. 24 хиляди евро е годишната заплата на продавачка в меркадоната.
17
2
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Пълни глупости.Никой няма да размени качествен имот за таралясник.Ако говорим за затънтена селска съборетина- може.
16
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Компанията Aliseda Inmobiliaria разпродава близо 1000 имота на цена от 24 000 EUR. Става дума за жилища и къщи ново строителство на територията на цяла Испания. Най-евтиният обект е тристаен апартамент в провинция Толедо. Цената му е 23 610 EUR. По добре да си купя в Испания отколкото в мизерна София.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай ТошкоТова им е професията, по скоро хобито, да лъжат селяците :)))
14
7
 
23
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Това може само да се случи с имот на село. Няма как някой да си размени имота в София за кола струваща 100 хиляди примерно, защото цената на колата пада с всеки ден.
13
4
 
41
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Ама ще се скъсам от смях. До вчера ни продъниха ушите как скачали цените и хората плащали по 3000 евро/кв.м. Днес се оказа, че то било бартери бе. Просто се хиля от сърце. Слушайте внимателно всички имотни гурута. За третото тримесечие е пълно мълчание. Кеша липсва. Само бартери явно има. Регресирахме към пещерния живот. То и тия софийски имоти са едни пещери точно.
12
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То става вече и жена за къща.....шегувачм се :))) Брокерите винаги са били гладни кучета, представям си сега......хахахахаха :)))
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари нема действайте с бартер.
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро сделките ще са чифт бански за къща, защото много хора плуват без бански...
9
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо хубаво не виждам в това да се живее в България и да се купуват имоти дори и чрез бартер.
8
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе хе държава в която всеки кара 20 годишна кола и я мисли за нова,в която на всеки метър има магазин за дрехи втора употреба имот не се купува а се бяга.