При пандемия сделките - бартер: Кола за къща

Остатъкът от сумата при бартера се доплаща
16 окт 2021 21:55, Петя Славова
67
При пандемия сделките - бартер: Кола за къща
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При пандемията цените на имотите скочиха значително. Оказва се, че хит на пазара в момента е да се направи бартер къща за по-нова кола или друг имот, съобщава "Телеграф".

Изданието се позовава на брокери, според които, обявите за продажби са пълни с предложения за подобни размени, а интересът е огромен. Остатъкът от сумата за имота на бартер се доплаща. Например в момента се търси нов собственик на апартамент в село близо до Бургас, като продавачът предлага опция и за бартер с кола, като остатъкът се доплаща. Имотът е двустаен, а цената му е 21 000 лева. Продавачът предлага опция и за плащане на вноски.

Още по темата

Освен това има много такива обяви, в които се разменят апартаменти в столицата за средно големи къщи около града, например Елин Пелин, селата около Своге и т. н., а също така и за паркоместа.

Други пък предлагат луксозни вили в села, като търсят апартамент в големите градове като София и Пловдив. Има и обяви, в които се предлага бартер на гора или нива за автомобил или бус.

Замяната на имот всъщност представлява възмезден двустранен договор, като изискванията и принципите са доста сходни с тези при покупко-продажбите на имоти, обясниха брокери. Сделката се изповядва пред нотариус, като изискването е той да бъде в района на имотите и само ако това не е възможно, се постига компромис между страните. Позволена е размяната на неравностойни имоти, тоест ако цената на единият е 100 000 лв., може да бъда разменен за друго жилище или кола за 35 000 лв., като другата страна на сделката би могла да го изравни чрез доплащане. В такава ситуация в действие са две сделки – на замяна и на продажба. Казано по друг начин може да се разделите с новия си автомобил за гарсониера например, като доплатите разликата, коментират брокери.

Главното предимство при сделките със замяна чрез нея се избягва цялото сключване на две сделки - първоначално за продажба на имот, а след това и закупуване, което намалява разходите за нотариални и други такси. При замяната на имот вие заплащате само веднъж нотариалните такси за цялата процедура. Ако цената на имотите, които ще бъдат заменяни е 85 000 лв., сумата, която ще заплатите при нотариус, възлиза на близо 3500 лв. От тях около 600-700 лева е таксата за нотариуса, а останалото местен данък, такса за вписване в Агенцията по вписвания – 85 лв., и евентуални банкови комисиони, които са около 40 лв. Таксите може да ударят и хилядарка. Така при замяна реално ще платите тези разходи, без таксата за нотариуса.


При обикновена продажба обаче има възможност да се предложи имотът на по-голям кръг от купувачи. Понякога се налага малък компромис с цената, но все пак крайната дума в сделката винаги я държи продавачът, коментираха експерти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При пандемия, приложение за интерактивна телевизия на "национална" телевизия СКАТ, не работи!!!! Хората им звънят, защото си плащат, но Валери-винкела не отговаря???
6
3
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДЪРЖАВАТА САМО ГЛЕДА КАК ДА ТИ ОТКРАДНЕ ОТ ПАРИТЕ САМО ТОВА РАЗБРАХ АЗ ОТ СТАТИЯТА! НА 80 ХИЛЯДИ ТИ ПРИБИРА 4 ХИЛЯДИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ПРОДАЖБА ЛИ Е ЗАМЯНА ЛИ Е
5
4
 
15
 
! Отговори
Цура преди 2 години
Като станат сделките на бартер десет сф ирки за имот тогава ме тъпсете
4
9
 
4
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 години
Повярвай- ми,.И, букет- неможеш, да- сй- купиш,.Сред, партизаните ....
3
5
 
39
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
Грешиш това на снимката е Таджикистан или по известен като Панелистан!!! Тоалетната на Европа!
2
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията е налице и хората си спасяват спестяванията в имоти. Доколко е успешно времето ще покаже.
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА НА СНИМКАТА НА ПХЕНЯН КАКТО НЯКОЙ БИ СИ ПОМИСЛИЛ А ЕЛИТНИЯТ СТОЛИЧЕН КВАРТАЛ "МЛАДОСТ 2"