При пандемия сделките - бартер: Кола за къща

Остатъкът от сумата при бартера се доплаща
16 окт 2021 21:55, Петя Славова
67
При пандемия сделките - бартер: Кола за къща
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При пандемията цените на имотите скочиха значително. Оказва се, че хит на пазара в момента е да се направи бартер къща за по-нова кола или друг имот, съобщава "Телеграф".

Изданието се позовава на брокери, според които, обявите за продажби са пълни с предложения за подобни размени, а интересът е огромен. Остатъкът от сумата за имота на бартер се доплаща. Например в момента се търси нов собственик на апартамент в село близо до Бургас, като продавачът предлага опция и за бартер с кола, като остатъкът се доплаща. Имотът е двустаен, а цената му е 21 000 лева. Продавачът предлага опция и за плащане на вноски.

Още по темата

Освен това има много такива обяви, в които се разменят апартаменти в столицата за средно големи къщи около града, например Елин Пелин, селата около Своге и т. н., а също така и за паркоместа.

Други пък предлагат луксозни вили в села, като търсят апартамент в големите градове като София и Пловдив. Има и обяви, в които се предлага бартер на гора или нива за автомобил или бус.

Замяната на имот всъщност представлява възмезден двустранен договор, като изискванията и принципите са доста сходни с тези при покупко-продажбите на имоти, обясниха брокери. Сделката се изповядва пред нотариус, като изискването е той да бъде в района на имотите и само ако това не е възможно, се постига компромис между страните. Позволена е размяната на неравностойни имоти, тоест ако цената на единият е 100 000 лв., може да бъда разменен за друго жилище или кола за 35 000 лв., като другата страна на сделката би могла да го изравни чрез доплащане. В такава ситуация в действие са две сделки – на замяна и на продажба. Казано по друг начин може да се разделите с новия си автомобил за гарсониера например, като доплатите разликата, коментират брокери.

Главното предимство при сделките със замяна чрез нея се избягва цялото сключване на две сделки - първоначално за продажба на имот, а след това и закупуване, което намалява разходите за нотариални и други такси. При замяната на имот вие заплащате само веднъж нотариалните такси за цялата процедура. Ако цената на имотите, които ще бъдат заменяни е 85 000 лв., сумата, която ще заплатите при нотариус, възлиза на близо 3500 лв. От тях около 600-700 лева е таксата за нотариуса, а останалото местен данък, такса за вписване в Агенцията по вписвания – 85 лв., и евентуални банкови комисиони, които са около 40 лв. Таксите може да ударят и хилядарка. Така при замяна реално ще платите тези разходи, без таксата за нотариуса.


При обикновена продажба обаче има възможност да се предложи имотът на по-голям кръг от купувачи. Понякога се налага малък компромис с цената, но все пак крайната дума в сделката винаги я държи продавачът, коментираха експерти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си разменям колата за грозни катакомби като на снимката.
46
4
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Тръся женъ за дамазлък малко употребявана по възможност без татуировки ду 50год и 80кг дъ мой дъ готви и дъ шие и могу дъ ни говори.Ценъ по споразумение .
45
0
 
7
 
! Отговори
луд за връзване преди 2 години
Разменям Кон за Кокошка!
44
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Няма как да не реват, вдигнат ли малко лихвите, балонът ще започне да издиша. Хубаво, че някои сме теглили и връщали кредити и на 15% лихва и много добре знаем за какво става въпрос. Тези, които теглят на 1,5% за 30 години, не искам да съм лош пророк, но може и да не ги върнат.
43
1
 
7
 
! Отговори
КГБ преди 2 години
И тази лудост ще отмине. Много ще реват след това.
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са пълни глупости, освен ако не става въпрос за някоя съборетина в забутано и безинтересно село. Истината е, че има доста голямо предлагане. Следя няколко имота от месеци. Постоянно излизат нови имоти на пазара и много по-малко се свалят. Търсене със сигурнот има, но на никой не му се дават или няма такива нереални суми. Брокерите може да ви убеждават, че има търсене и продажби, но не ги съпоставят спрямо общия пазар. А цената зависи от търсенето и предлагането. Не само от търсенето.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кон за кокошка
40
5
 
23
 
! Отговори
Мъж преди 2 години
Заменям беенве 318 на малко километри с музика Пионер и чисто нови зимни гуми на три сезона за скромна женица до 45 години да може да готви мусака да пере и да чисти ако е малко кривогледа или патрава няма да и придирям. Бонус към колата давам косачка с повреден мотор и 2 бидона за кисело зеле.
39
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
38
7
 
25
 
! Отговори
666 преди 2 години
Аз така си взех 180 квадрата апартамент в центъра на София. Имах голф 3 и го размених за апартамента. Като цяло, жилищата в София са доста скъпи. Мой приятел ми е разправял, че има братовчедка, която има приятелка, чиято братовчедка живее в Лондон, и нейният приятел си е купил къща от 280 квадрата в центъра на Лондон за 34 хиляди паунда. Цялата обзаведена. Само се нанасяш. Дори мислил да си купи и мезонет от 420 квадрата за 42 хиляди паунда.
37
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Компанията Aliseda Inmobiliaria разпродава близо 1000 имота на цена от 24 000 EUR. Става дума за жилища и къщи ново строителство на територията на цяла Испания. Най-евтиният обект е тристаен апартамент в провинция Толедо. Цената му е 23 610 EUR, Повечето офертирани жилища не надвишават 50 000 EUR. Те са разположени в Толедо, Авил, Валенсия, Ларид, Мурсия, Саламанка и Самор.
36
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е добър метод за така наречената данъчна оптимизация. Заменяш имот по данъчна оценка от 50 хиляди но с реална стойност 250 хиляди за подобен в друг град на близка данъчна оценка, а ако има плащане парите са вероятно от бурканбанк плащат се по малко комисионни данъци, но такъв вид сделки са по скоро изключение
35
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам кози и ярета. Продавам прасе 95кг. Може бартер за кокошки носачки.
34
15
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
Нашата домоуправителка е бая младичка! Няма и 25 години като я гледам...
33
9
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Разменям къща на село с двор и кокошарник за чисто нова Пагани Уайра!
32
12
 
25
 
! Отговори
Дообрем преди 2 години
Комунистите са на власт от няма и година и се връщаме към натуралната размяна? Добре, тогава аз да си кажа. Разменям малък електромобил за десет кубика нацепени дърва?
31
1
 
11
 
! Отговори
179 преди 2 години
Е това вече не е лъжа според мен. Четох във вестника за човек който дава къща над 100 квадрата и 3-4 декара земя за едностаен апартамент в София. Къщата се намира във Великотърновски регион.
30
2
 
36
 
! Отговори
Тарикати преди 2 години
Наблюдавам една кука за Шарани в недвижимите имоти - по Черно Море и Зимните Курорти - Продавам апартамент за 25 000 евро с годишна такса за поддръжка 2 000 евро - тоест - хем си собственик , хем си наемател .
29
2
 
21
 
! Отговори
обява преди 2 години
заменям 1/3 от Москвич 408 - покрив и врати 2 броя за гарсониера във кв.Иван Вазов София.
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То Люлин си е направо Нов свят. Всякакви екземпляри можеш да срещнеш там.