Птицевъди искат специален контрол върху пилешкото от Полша

След година настояване получиха обещание от земеделското министерство
16 окт 2021 13:44, Петя Славова
19
Птицевъди искат специален контрол върху пилешкото от Полша
Снимка: Pixabay

Птицевъдите настояват да се възстанови специалният контрол върху търговията с пилешко месо от Полша. От бранша имат съмнения за внос на месо със съмнително качество, което е на дъмпингови цени. След настояване, продължило цяла година, птицевъдите получиха обещание от земеделското министерство и за допълнително подпомагане с три милиона лева, предава БНР.

В коронокризата цените на фуражите скочиха със 70%, а те формират 60 на сто от себестойността на пилешкото.

"И се получава така, че от края на миналата година колегите продават на загуба, под себестойност", каза Даниел Бозанков от Асоциацията на промишленото птицевъдство.

След година преговори с Министерството на земеделието, храните и горите вече има 3 милиона лева към схемата за хуманно отношение към птиците, но има и отказ от Държавния резерв за разблокиране на количество зърно, което птицевъдите да купят на по ниски цени.

"Тъй като казват, че се отпускат само при кризисни ситуации, а реално нас не ни водят в кризисна ситуация", каза Бозанков.

Проблем за родните птицевъди е и месото, което влиза от Полша. В годините до българския пазар са достигали стотици тонове пилешко със салмонела.

"Те имат огромното производство и по-ниското качество го засилват към България на по-ниска цена, а при тях си продават високото качество месо и обикновено това месо, което влиза от там, много често е със салмонела", обясни той.

Има и проблем с липсата на контрол. "От време на време затягат контрола, от време на време го отпускат, не ни е напълно ясно защо се случва това", допълни Бозанков

Обещанието от агроведомството е, че от понеделник този мониторинг ще бъде в сила и ние очакваме да има такива спрени пратки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
продължение:..-Тук става въпрос за друго:-За родното производство и за НАТРАПЕНОТО ни ЧУЖДО ..
17
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До мимоходом...сигурен ли си,че говорим за един и същ продукт?..Защото аз нямам такова впечатление..Иначе:..-ВСИЧКИ пилета,отглеждани по "съвременната технология" СИЛНО СЕ РАЗЛИЧАВАТ от тези,отглеждани НА СВОБОДА..Така е!..Не знам дали си имал случай,в който да се опиташ да свариш пилешко месо от кокошка,отглеждана свободно,в двора?..Ако не си,да ти кажа:..-То става жилаво и едва ли не се "бетонира"..А ако се опиташ да си опечеш петел,..препоръчвам ти направо да се откажеш-той става н "жилки и
16
0
 
2
 
! Отговори
мимоходом преди 2 години
до коментар 14 - точно пък на "Градус" ппилетата са отвратителни - сваряватсе за 15 минути и месото им става на каша, да не кажа, че изобщо няма вкус. И още нещо - кокалите им са черни, както и месото около тях.Пилета точно на "Градус" никога не купувам.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искали евтино зърно от Държавния резерв.............А Държавният резерв да купи от скъпото зърно, което те да му продадат............Големи тарикати са българските бизнесмени..............Кой ще ви купи тарикатлъците в чужбина?
14
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
например в Биллата,в която стъпвам от време на време,никога не съм видял пилешко на "Градус"..Има "От българска ферма"../а коя е тя един Господ знае/,или на "Клевер"..Но "Клевер" е търговска марка на МНОГО ПРОДУКТИ!!!!!..Кой е производителя,отново един Господ знае..И друго:-Никога не съм видял там да предлагат олио "Карина"...Това е смущаващо!..А в "Куфладндата" и "Лидъла" изобщо не стъпвам..
13
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
пилешко купувам САМО охладено от "Градус"..Не ме интересува в какво обвиняват собственика..Ама изобщо!..Така че не от Полша,от Афганистан да внасят "пилешко" търгашите,..без мен!..Не купувам и вносни картофи...Тук на няколко места могат да се намерят истински картофи от Велинградския район-ЖЪЛТИ,стегнати,ВКУСНИ!..Няма по-вкусна и истинска земеделска продукция от тая,която нашата Свещена земя ни дава!!!..Ама пусти СЛУГИНАЖ.."Евроинтеграция"..
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете и че полската водка е по-лоша от българската водка.......Смешницци търгаши и изнудвачи на държавата и народа.........Некадърници са и искат да премахнат конкуренцията. Конкуренцията стимулирала бизнеса да става по-добър, но само в чужбина и Полша..............Нашите български бизнесмени конкуренцията ги стимулира да правят картели и да забраняват и премахват конкуренцията.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският бизнесмен не харесва пазарната икономика............... Той иска и прави картели и картелни асоциации, с които изнудва държавата за непазарен евтин ток и за непазарни високи цени на пилешкото, забрана на свободната икономика и свободното движение на стоки.....................Българският бизнесмен печели само чрез изнудване на държавата и изнудване на клиентите...............Той иска ниски цени на входа и високи цени на изхода.......Евтин ток на входа и скъпо пилешко на изхода........
10
0
 
5
 
! Отговори
иванчо преди 2 години
Имали съмнения за съмнително .....Парад на лицемерието родно.Поляците но заляха със стоки, та родните 'птицевъди' неуспяеайки да си планират силно химизираното пилешко се сетиха, че магат да се 'усъмнят" в чуждото .....
9
1
 
4
 
! Отговори
Тровят преди 2 години
Ни с хормонално пилешко от Полша, това е част от промяната
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не яжте месо пичове. Станете вегетарианци или пескатарианци. За веган е мн трудно.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък българско не купувам.Нито ядене, нито за пиене.Нито и чорапи.
6
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 2 години
А вас селски тарикати,кой да ви контролира?!Кажете си го направо- поляците ви правят дъмпинг, а купешкото пилешко е ***, независимо от къде е.
5
6
 
7
 
! Отговори
, преди 2 години
Това на снимката ми прилича на риба. Ако е пилешко значи вече е станало на каша. Бляххх!
4
2
 
14
 
! Отговори
не става преди 2 години
Защото почти всички от проверяващите и контролиращите органи са корумпета.За това ще ядем салмонелка. Сигурен съм, че можеш да внесеш и фиктивно да те проверят (само по документи) срещу съответната сума.
3
1
 
18
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Пилешкото е едно и също ,защото ги хранят с еднакви *** ,но тук нашите искат да стават милионери за два месеца !
2
3
 
14
 
! Отговори
Баба мара преди 2 години
пилешкото от полша е отвратително след сваряване на пил бутчета се вижда чекокалите са почернели и месото около тях почти всичко се изхвърля затова от годинине купувам нищо полско яица гъби ябълки месо
1
0
 
22
 
! Отговори
пак ли държавата преди 2 години
да ви спаси? нали свободен пазар, защо не купувате зърно директно от производител? защо не инвестирате в бизнесите си, не правите вертикална интеграция и не затваряте цикъла, вместо да плащате на някой друг тия пари? защото не ви стиска и чакате голям марж като преди короната, ама няма да дочакате. и ако не запълните пазара - не поляци, ами китайци ще запълнят пазара и тогава всички сте пътници. не злорадствам, аз пилешко не ям. просто сте такива дребни по душа, и сте постоянно жертва на някого.