8 евро за апартамент от 700 кв/м, но... край "Чернобил"

Държавата иска да насърчи хората да живеят там
17 окт 2021 14:40, Нели Христова
55
8 евро за апартамент от 700 кв/м, но... край "Чернобил"
Снимка: БГНЕС

Длъжностни лица в Украйна отдават под наем огромни апартаменти за по-малко от 10 евро на месец. Но каква е уловката? Те са край "Чернобил" - мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света.

Украинският фонд за държавна собственост пусна десетки имоти на пазара за отдаване под наем, за да се опита да насърчи хората да се заселят в зоната около Чернобил. Сред тях е апартамент от 700 кв. м, който може да се наеме за 8 евро на месец, съобщава Kyiv Post.

Четвъртият реактор на централата "Чернобил" край Припят експлодира през април 1986 г., изпращайки радиоактивен облак към цяла Европа. Припят, който е бил дом на работниците в завода, е евакуиран и изоставен.

Интересът към Чернобил се повиши след неотдавнашната поредица на HBO за бедствието, като Припят се превърна в популярна дестинация за потребителите на Instagram. Президентът Зеленски призова зоната около "Чернобил", която е около 19 мили,  да се превърне в "туристически магнит".

Местните власти също отдават под наем парцели земя, които се надяват да бъдат използвани за фабрики за слънчева енергия. Някои бизнесмени вече са се възползвали от евтините наемни цени, за да отворят магазини и общежития.

"Веднъж наети, държавата и фондът няма да ограничат по никакъв начин инвеститорите в своите планове за развитие", каза Костянтин Кошеленко, заместник -председател на Фонда за държавна собственост на Украйна.

В момента в селата в зоната  живеят около 7 000 души
. Горски пожари често избухват в провинцията около Припят, като изпускат радиоактивни частици в атмосферата. Ежедневните нива на радиация вече не са смъртоносни, според Международната агенция за атомна енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
Сред животните, живеещи в радиус от 30 км. около Чернобил, има по-висока смъртност, повишена генетична мутация и по-ниска раждаемост./Радиацията е била толкова силна, че очите на пожарникаря Владимир Правик променили цвета си от кафяв на син./Припят е силно замърсен и ще остане изоставен, тъй като плутоният се нуждае от близо 24 000 години, за да намали само наполовина силата си.
28
4
 
8
 
! Отговори
аде преди 2 години
всички БКПта по всички земни кълбета, там на тишина и спокойствие, ще ви привеждаме пенсиите на активни борци у украинската банка, дерайте таварисчи
27
7
 
2
 
! Отговори
Anon преди 2 години
700 квадрата дом много ли е? Защо задължително трябва да е грешка на журналистите
26
0
 
6
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Може да си взема един и да го давам под наем на туристи.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
700 кв.м апартамент край Чернобил?! Неграмотни вестникари!
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна се намира в особено трудна ситуация. Първият удар, който получи, е провалът на отоплителния сезон поради непоносимо високите разходи за газ. Тази криза не може да бъде избегната. Украинските власти вече повишиха потребителските цени на газа до неприемливи за населението цифри. Жителите на Украйна ще трябва да оценят цялата мъдрост на тази политика на свой гръб през следващите месеци.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След това ще последва втори удар - слаба реколта през 2022 година. Украинското земеделско производство няма да оцелее без торове (чието производство спря заради високите цени на газта), то ще се срине. Нито захарно цвекло, нито зърнени храни, нито бобови култури без азот и амоняк няма да дадат реколта. Собственото производство ще бъде затворено поради същите цени на газа. Нито Полша, нито Беларус също ще могат да доставят на Украйна, те сами намаляват производството.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си върне Киевската Русь, а на България ще даде Бесарабия.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще направи Русия в случай на пълен разпад на Украйна?
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Д. Медведев публикува статия в Комерсант, която директно разказа за плановете на Русия в украинска посока. Краткият смисъл на статията е ***: ние няма да помогнем на това правителство да излезе от блатото, в което само е вкарало страната си.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много украински медии бяха доминирани от изразяването на надежди, че Виктория Нюланд ще се бие в Кремъл за кръвните си (във всички смисли) деца украинци, и ще защитава всичките им искания в споровете с Москва. Уви, мисиз *** EU която раздаваше понички на майдана от пластмасови торбичи, миналата седмица си тръгна с празна торбичка от Москва.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година между 10-20 хиляди британци, умират от студ през зимата, предимно пенсионери, заради високите цени на отоплението - във Великобритания редовно след всяка зима се води статистика на починалите от студ пенсионери но демократичните медии там не обичат да дават голяма гласност. Тази година пореди газовата криза жертвите могат да бъдат много повече.
17
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Посерко преди 2 години
Дайте ми 10 апартамента моля.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ трябва да се молят зимата да е топла, защот ако бъде дори с 10% по-хладна от предишната, то този ръст ще бъде вече 50%, 94% и 59% съответно. Дори в топлия вариант ръстът на цените ще е двуцифрен. Дори и ако зимата бъде по-топла от предишната с 10%, ръстът на цените ще бъде 22% за американците, които се топлят на газ, 29% за тези, които се топлят с пропан и 30% за тези, които използват мазут. Тоест това е условно оптимистичният сценарий.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин обяви, че цената на газта за Белорусия ще се запази и за 2022 година на същите нива от 128.5$.
14
2
 
15
 
! Отговори
зелен EU-гей преди 2 години
Ето защо трябва да минем на вятърни мелници и соларни панели и да не правим деца за да не се отделят C02 емисии за да спасим планетата.
13
6
 
9
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
До трола от последните три коментара - новината е за апартаменти около Чернобил, не за Молдова и руски газ.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Октомври изтече договора на Молдова за доставка на газ с Русия. Сега вече ще купува от Газпром на цени от спотовите пазари. До сега плащаха около 200 евро, от октомври вече 700, зимата може и над 1000$. Молдовското правителство излезе с обръщение потребителите да намалят потреблението на газ, да ограничат отоплението денем и нощем и когато не са си в къщи, да ограничат потреблението на газ за готвене. С други думи мерките са - стойте на студено и яжте сурова храна. А молдовската президентка иначе много се репчеше на Русия.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Молдованката беше много самоуверена, гръмко заявяваше, че за нищо на света няма да се договаря с Москва, Молдова се ориентира към ЕС. А сега молдованските министри караулят в коридорите и дори в тоалетните на Газпром за да се срещнат с Милер, но срещата така и не се състоя и си заминаха с празни ръце. Молдова купуваше газ от Русия на 200 долара, но не продължи договора и сега плаща 800-900$ както е на европейскита пазари в духа на проповядваната от Мая Санду евроинтеграция.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Молдова мина на мазут, цялата страна дими. Преди месеци президентката на молдова заяви от трибуната на ООН, че ще изгони руските омиротвирителни части от Приднестровието, а министърът по евроинтеграцията на Молдова каза, че ще присъедини Приднестровската република към Молдова.