Успокоение на имотния пазар може да се очаква след година

Предприемач: Цените на жилищата растат по-бързо от доходите
18 окт 2021 09:41, Анисия Иванова
76
Успокоение на имотния пазар може да се очаква след година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Инфлацията в световен мащаб провокира силно търсене на недвижими имоти през 2021 г. В България допълнителен фактор се явява и политиката на големи български банки, които спряха да предлагат срочни депозити по-рано и започнаха да облагат с такси клиентите с по-големи суми. Това заяви Мирослав Манолов, изп. директор на инвестиционна компания, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Успокоение на имотния пазар може да се очаква едва след година, според него.

Липсата на доходност в банките кара хората да търсят други възможности за защита на парите си и една от тях е инвестицията в недвижими имоти, каза предприемачът.

"Ние сме продали 200 апартамента в един от нашите проекти, още преди да започнем с изкопните работи.“, даде за пример гостът.

Строителните материали са поскъпнали с над 50% от началото на годината и това се отразява на крайните цени на жилищата. В един момент повишението при материалите беше още по-голямо, но после цените се върнаха, обясни Мирослав Манолов. Той допълни, че има проблеми и с доставките, което води до забавяне на строителството на нови обекти.

„За съжаление, цените на жилищата нарастват с по-бързи темпове от доходите. След време това ще окаже влияние на пазара на недвижими имоти“, смята той.

Цените на жилищата във Варна ще се покачват и през следващата година предвид неголямото предлагане и предвид по-високите цени на строителните материали, прогнозира Манолов.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
10
 
! Отговори
Павлина преди 2 години
До Анонимен 20 Това, че има огромно предлагане на имоти не е вярно. От половин година търся да купя жилище в София, не като инвестиция, а за живеене. Цените са много високи, особено на новото строителство. Старите имоти, които се предлагат на сравнително по-ниски цени приличат на коптори, за да се превърнат в прилично жилище трябва да се прави основен ремонт. При цените на материалите цената им става почти като на новото строителство... Така, че не е вярно, че има голямо предлагане на имоти
21
0
 
17
 
! Отговори
Караибрахим преди 2 години
Той Хампарцумян оня ден си го каза- здравословната цена на един имот е стойноста на 10 годишния му наем...всичко друго е спекула. Сега наистина имотите се продават като топъл хляб, защото стадото овце се юрнаха и гледат една от друга, но и на това му се вижда края. Отделно депозититите в някой банки силно намаляха, поради масовото теглене и е въпрос на 6-8 месеца да се вдигнат лихвите по депозитите, респективно лихвите по кредитите. Това случи ли се, имотния пазар ще за успокои.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До24 Явно не си имал работа с брокери,пусни обява и ще получаваш над 10 обаждания на ден от брокери.Дори при мен се е случвало да се представят за купувачи и дойдоха на "оглед" 3 брокита и започнаха кандармите.
19
6
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Трябва да си недобре в 21 век да не си пуснеш обявата сам. Кви брокери те гонят, тва е за лапнишараните
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То голяма печалба от имот плащаш 30%общи части,набиваш пари в гладен брокер минимум 3%,отделно таксите по прехвърлянето,решиш да го продадеш след няколко години уж на печалба пак те налазят брокери.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 lmao bruh
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Компанията Aliseda Inmobiliaria разпродава близо 1000 имота на цена от 24 000 EUR. Става дума за жилища и къщи ново строителство на територията на цяла Испания. Най-евтиният обект е тристаен апартамент в провинция Толедо. Цената му е 23 610 EUR, Повечето офертирани жилища не надвишават 50 000 EUR. Те са разположени в Толедо, Авил, Валенсия, Ларид, Мурсия, Саламанка и Самор. По добре да си купя в Испания отколкото в мизерна София с надутите цени.
15
10
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Нали като фалират и не довършат сградите, ще се ограничи още повече предлагането, съответното и цените още по нагоре ще отидат
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
предприемача ви казва, че след година ще се успокоят цените. Чакайте тогава. Вероятно има интерес да ви каже не купувайте сега, елате след година, във ваш интерес ще да е.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес на 18 Октомври ,2021 година цената на тока на борсата удари нов рекорд от 455 лева за киловат час.Много сгради няма да бъдат завършени и много строителни фирми ще фалират.Инфлацията в такова размери ще задейства ръчната спирачка на банките,защото риска от верижни фалити е факт.При тези цени на жилищата и тази обстановка,не само че не бягате от инфлацията,ами купувайки жилище сте и с 2та крака вътре в инфлацията.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им върви бизнеса... Затова всяка седмица плащат на медиите за такива публикации. Елементарно Уотсън...
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слабо ме интересува, че расте цената. Когато почне да пада се обадете, защото неименуемо ще се срути...
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла статия спретнали, по "експертизата" на човек, вадещ скици и данъчни оценки срещу комисион от продажната цена.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената нека си расте... Като няма купувачи ... цената е без значение...
8
19
 
8
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 2 години
А някои още си чакат "спукване на балона", за да си купят жилища на кило и все още делят панелката с мама и тате. През това време, други си изплатиха по няколко апартамента.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Музиката лека-полека спира да свири, и всичкото тариката, купил в последните 18 месеца ще реве на умряло за съжаление. 3 по-долу е прав - лесните пари свършиха, лихвите ще се вдигнат, защото няма друг начин да озаптят инфлацията, и ду-*** да му е яко на народа.
6
3
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
цените растели.... ама пък теа жилища никой не ги купува... :) Надувайте, надувайте.... Колкото по-високи цени, толкова повече работа за брокерите... ама с много ниска ефективност :)
5
3
 
6
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Може би, защото статията не е за наеми?
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тейк ми бак то Панелка Сити
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Манолов, брокер недвижими имоти, Варна...аре у лево с тия експерти.