Властта: Няма сериозно замърсяване край "Вера Су"

Експерти правят сериозен мониторинг
18 окт 2021 11:19, Петя Славова
68
Властта: Няма сериозно замърсяване край "Вера Су"
Снимка: БГНЕС

Въпреки завишените нива на амониев азот не може да се говори за сериозно замързяване на водите на Черно море.

Още по темата

На този етап не можем да говорим за замърсяване на водите на Черно море, въпреки завишените нива на амониев азот, заяви в "Денят започва", заместник-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров.

"Експертите направиха доста сериозен мониторинг, дори от пунктове, от които не очакваме да бъдат повлияни при евентуално разсипване на товара на кораба "Вера Су". 3 пъти в момента е надвишен трендът - резултатите от пробите на амониев азот По-късно е надхвърлил 7 пъти тренда. Трябва да се отчете и вятъра, който влияе пряко на резултатите", обясни пред БНТ заместник-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров.

Той поясни, че вятърът влияе на резултатите и уточни, че се очаква операцията по спасяването на товара и на кораба да започне.

"Видно е с просто око, че има замърсяване от нефтопродукти. Логично е да се направи заключение, че товарът изтича от кораба, но нямаме отговор от "Морска администрация" за техническото състояние на кораба", каза още инж. Петър Димитров.

Причината за това е, че от "Морска администрация" нямат достъп до кораба заради лошите условия.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: инж Петър Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
20
 
! Отговори
Gorskio преди 2 години
Транспортното министерство чакали от Екоминистерството да кажат как да разтоварват, Екоминистерството пък чакали от Транпортното да предложат варианти... Де гьостерица деее! Пак ли Боце ви е виновен калинки некадърни?!?!
42
2
 
14
 
! Отговори
gfyj преди 2 години
Искам да ви помоля да изразите вашите "благодарности" към красивият ни, плешив преЦедент с много празно пространство, затворено в черепа му!!! Благодарности гусин преЦедент, благодарности затова, че успяхте да унищожите бъдещият летен сезон на 22-ра!!!!
41
2
 
5
 
! Отговори
КАПИТАН преди 2 години
точно в такива операции не съм участвал, но не бихме могли да го извлачим в открито море, дори и в началото, защото е можело да се пробие дъното и дори да се разцепи, *** след това събирай ... разтоварването можеше да стане даже да бахме поискали помощ от Италия, горе-долу щяха да пристигнат за около 36-38 часа, ако другаря радев не иска да вика съвеЦките другари, те са много по-близо
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до КАПИТАН "а и първите дни и румънците ни отказаха искаха да е изцяло тяхна операцията а не осигуряваши." А това не беше прието от Служебното правителство на Радев защото ... ?
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сега вече трябваше да е започнало дело срещу собственика на кораба от името на държавата. Но нали в БГ всичко работи "ДОБРЕ"...
38
0
 
14
 
! Отговори
101 преди 2 години
Още малко и полезно за морето ще го изкарате
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е сериозно, само делфините изплуват с корема нагоре.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 37/38 Той е и технически на дъното, да не говорим, че редовно бива потопяван, тъй че човека е прав. :))))
35
1
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
потънал ти е акъла
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корабът потъна, а Радев хвали колко прекрасно се справяло правителството. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.
33
1
 
2
 
! Отговори
до КАПИТАН преди 2 години
казвам можеше да се извлачи ако имахме влекача, сега ясно че нищо не могат да направят, а и първите дни и румънците ни отказаха искаха да е изцяло тяхна операцията а не осигуряваши.
32
0
 
5
 
! Отговори
до КАПИТАН преди 2 години
първите дни като беше хубаво времето можеха да го извлачат и на удобно място да се разтоварва. И аз съм капитан и знам как се разтоварва на морв във вятър и вълна до скалите на 30 метра, крана ли да пазиш да не го хвърли на скалите, кораба ли да не го хакнеш да го издъниш.
31
1
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Така и при Чернобил, нямаше замърсяване,всеки ден ни уверяваха ,че радиационния фон е в норма,ама не беше вярно! Все още има живи които помнят,как ни лъжеха ,че всичко е наред и видиш ли,ние сме късметлии,че облака ни е подминал....
30
1
 
6
 
! Отговори
СПОКО преди 2 години
без паника, Корабът потъва бавно и по план... КАКЪВ Е ПЛАНЪТ? .... и румбата не знае, ако знаеше другарите от СъвеЦия черноморски флот до сега да са натоварили гемията барабар с товара
29
0
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Брат вярно е че имаме парво да го разтоварим, ама пусто няма с кво да го разтоварим. До там сме стигнали. Па той да е само кораба ама не е.
28
7
 
7
 
! Отговори
Котарак преди 2 години
Опукаха 3 милиарда за самолети на хартия, а за летящи линейки, спасителни средства при морски катастрофи,пожари и т.н. няма. Политиците в България, начело с тиквата са за катран и перушина.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Несериозно е.
26
2
 
6
 
! Отговори
КАПИТАН преди 2 години
момче, анонимно..... КАКВО ЩЕ ПРАВИШ С влекач или тласкач, проблемът е, че трябва да се разтовари и да изпомпа навязлата морска вода.... но тава е техническата и морска страна на проблема... до сега щеше да бъде резтоварен, ако бяхме поискали помощ от Гърци,, дори от Италия.... авно хунтата на радевците има някакви други помисли
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 "итам го как така старши експерт, той ми отговори такава била позицията. Нямало друг или напуснал и той директно СТАРШИ става." Трябва да се интересуваш приятелите ти какви приятели имат. От опит мога да ти кажа, че за старши експерт се драпа яко, защото парите са добри. Такива истории като "нямаше кой да ги вземе тия кинти" са за наивници.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ходя само в Гърция на море.