Замърсяването около "Вера Су" е в пъти над нормата

Очакват се представители на корабособственика и Панама
18 окт 2021 10:03, Ния Христова
62
Замърсяването около "Вера Су" е в пъти над нормата
Снимка: БГНЕС
Властите установиха нефтено петно и превишения в пъти над нормата на амониев азот и нитритен азот във водите около заседналия кораб "Вера Су", съобщи bTV. 
 
Пробите са взети в питък, след като екип на "Гранична полиция" е забелязал мазно петно около кораба. Взета е една проба в близост до носа на кораба и друга - на 80 метра на юг. Установено е, че във водата около носа стойността на азот е седем пъти над нормите.
 
В момента корабът е изцяло достигнал пясъка на дъното, но според властиге засега няма риск да се разцепи.
 
Очаква се в понеделник да пристигнат представители на собственика и на панамската държава. Компанията трябва да обяви дали се отказва от плавателния съд и дали той ще бъде обявен за потънал.
Още по темата
 
"Резултатите, взети вчера, показват продължаване на тенденцията за завишаване на стойностите", обясни Мирослава Робинсон, началник на отдел "Опознаване на морските води" в Басейнова дирекция.
 
"Щетите за околната среда зависят не само от стойностите в момента, но и от начина и метода, с който ще се справят институциите - каква технология ще изберат за разтоварването на кораба и тя да бъде максимално щадяща за околната среда", обясни още Робинсон.
 
Басейнова дирекция продължава да извършва мониторинг на замърсяването на водите около кораба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко пъти, г-да журналисти, е превишена пределно допустимата концентрация ПДК на азота от двете аминогрупи NH2 на карбамида и на какво разстояние от мястото, на което той беше заседнал на скалите до Камен бряг? Това напишете, а не лакърдии от "1001 нощ"!
50
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
КОЙТА ИМА ПАРИ ДА РИСКУВА И ДА СЪЗДАДЕ ФЕРМА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА МИДИ ОКОЛО ТАНКЕРА . МОЖЕ ДА ДОСТИГНАТ ЗНАЧИТЕЛНИ РАЗМЕРИ И ДОБРИ НА ВКУС !!!
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Магьосниците от служебното правителство превърнаха кораб в подводница.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 Не е проблема в техниката, а в решенията. Техника имаше, или щеше да има, ако имаше решения. Всъщност абсолютно всичко беше по-добре, от това, което става в момента с този кораб.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко какво ви е виновен пък на вас, избрахте си мутра, получавате мутра :))) Къде е "контра-адмиралчето", немат техника никаква, обаче "контра-адмирал".......хахахахаха :)))
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Prima "Какво ти е виновна Радев, *** кокошко?" Като за начало конкретно под тази статия, за престъпното бездействие на служебното му правителство!
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото, като се изпикая в морето и около мен има замърсяване в пъти над нормата. Ама не го мерят
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце да каже защо продаде за скрап и последния ни спасителен влекач Перун ,а не инвестираха да се отремонтира. Не да реве сега Радев туй че унуй че...
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо бе мога да разбера. Един ден имало замърсяване, следващия няма. Един експерт излиза и говори на цял народ че няма опасност, после излиза друг и казва че морето е обречено на еко катастрофа. И така 30 дена вече. Какво правим или аман от експерти.
42
1
 
6
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
Точно при комунизма имахме специалисти и кораби за спасяване при корабни аварии. Демокрацията унищожи /почти/ всичко. ЛГБТ-мислещите нищо не знаят, само папагалстват. Питайте старите капитани!
41
1
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Кой невежа е написал "нитритен азот"? Това е все едно да кажеш водна вода. Няма ли химици в тази редакция или поне да питате някого, който има що-годе знания по химия.
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управляващите некадърници проспаха първите изключително благоприятни десетина дни за предприемане на всякакви операции по разтоварване и спасяване на кораба. Обхванати от пълно безхаберие започнаха да обвиняват кого ли не вместо да се заемат с нешо полезно в случая. Президент, министър председател и министри се скриха вместо да действат адекватно на ситуацията.
39
2
 
6
 
! Отговори
! преди 2 години
Не разбрах защо с цистерни с големи помпи не го изпомпиха този кораб, който е на 20 м от брега. Срам и некадърност
38
2
 
10
 
! Отговори
Prima преди 2 години
На кого му дреме. Важното е, че Бойко го няма. Нали, другари? Радев ще направи малко лицеви опори и едно коремно и готово. Като в Русия. Мужжиците умират от глад, пият лосиони да не чувстват глад, излиза джуджето, озъбва се малко, че имат ракети и хората са сити и щастливи. Тука стана същото.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво целят като взимат проби, все едно нещо ще се промени... Само с проби не става, досега трябваше да е изтеглен тоя кораб...
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генералската хунта на Радев превърна държавата в капитулирала казарма - народа мре, цените растат, "Вера Су" превръща морето в клоака, а юпитата заедно с мутрите ръшнат из банките !!!?
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
малко петно след източена нафта (уж) и се говори за еко проблем. хайде сега се сетете, дето се бяхме съгласили да строим бургас александруполис срещу 50.000 евро на година, руснаците да разтоварват милиарди тонове нефт от кораб на кораб в пристанище бургас и не даваха никакви еко гаранции. а сме затворено море, в което се изливат мръсотии от 7 държави.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Екокатастрофа, икономическа катастрофа, здравна катастрофа, институционална катастрофа, международна изолация - гарантирано от Радев!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХХ Защото причината за резултатите е същата: некадърност, неграмотност и най-вече, че реалното положение ще попречи на червените да държат властта.
32
3
 
7
 
! Отговори
ХХ преди 2 години
Защо ли прикриването от страна на правителството на Радев на еко катастрофата с Вера Су, бездействието и некадърността на същото правителството и лъжите, че няма проблем ми напомня за катастрофата с Чернобил, действията и лъжите на БКП тогава, че проблем няма....