Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни

Сметките за септември двойни, за октомври вече ще са тройни
298
Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни
Снимка: Pixabay

Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час, призна Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), пред bTV.

Според него компенсацията, която държавата се готви да даде от 50 лева за мегават час, е крайно недостатъчна, защото надвишението е 360 лева.

Още по темата

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе вчера.

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", каза Васил Велев.  

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

С искания за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока днес на протест пред Министерския съвет излизат работодателски организации и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: токикономикаВелев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Токът е само един от ресурсите на входа на една фирма. Утре ако поскъпне работната ръка или технологиите и тях ли трябва да плаща държавата, при това с нашите пари? Това с данъците ни да се подпомагат милионери е безобразие. Цените на тока и газа са били ниски, но ние ниски цени не сме видяли. Тези нахалници фирмите трябва да бъдат поставени на мястото им. Да управляват фирмите си и ако не могат да се справят да напуснат пазара. Никой не им е длъжен, това е бизнес а не социална кухня.
167
0
 
11
 
! Отговори
вън ес преди 2 години
е затворете борсата и спрете продажби на ток от бъл пред
166
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазарнаааа !!! Пазарна цена да плащаттт . Да ходят да се надлъгват с тарикати като тях . Те нали на пазарни цени продават ? Пазарнаааа !!!
165
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще направи ток той може и Народа е с него. Велев и другите да бъдат разстреляни!
164
1
 
1
 
! Отговори
има дезинформация преди 2 години
До Няма кризаикономическа диверсия!
163
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщам си думите на зад,сложих клетва на един човек от 9 етаж.аз не кълна хората които и каквото да ми е направил за тва господ ми е дал много.
162
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко стана с теориите на конспирацията, да не живеете вече в тях?
161
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме в изобилие ток даже изнасяме за съседните страни тока е от наши суривини въглищата в Маришкия басейн трън в очите на Европа защо цената се вдига явно искат да ни унищожат смятам че трябва да излизаме вече от Европейския съюз
160
0
 
16
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Че какво й е на атомната енергия? Ако се спазват всички мерки за безопасност си е най евтиния източник на енергия, който някога е измислен.
159
1
 
3
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 2 години
Ши ви йебем мамито и ше ви набодем като говяда, но ще сте щастливи като евро кокошки
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано ресторантите първи фалират, простотиите със сертификата от там тръгнаха
157
1
 
5
 
! Отговори
анонимен до ан.141 преди 2 години
Един известен артист казваше-Да е к-р да ти го набие човек ,а то акъл набива ли се. Но все пак да повторя-фондовете при управлението на БСП бяха спрени заради злоупотреби, а при Бойко всички бяха възстановени и ако е имало кражби най-вероятно в Брюксел са се унесли в дългосрочна нирвана и не са забелязали кражби. Но все пак на смешниците им отива да говорят смешни работи ,затова продължавайте,не ни пречите.
156
10
 
11
 
! Отговори
Радев не става ! преди 2 години
Основният проблем е некадърното и неадекватно управление на Румен Радев ! Той е свикнал все да пита и да критикува, без да разбере, че сега от него се искат решения ! Радев Не става !
155
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кризата в Европа е изцяло причинена от Европейските чиновници и Американските им господари.Те 2 години пречеха всячески да бъде завършен Северен поток 2 ,само защото е руски.По него досега Европейските хранилища щяха да са запълнени!Пречеше се и на Южен поток също.Ето затова сега няма газ в Европа!Руснаците ли са виновни?Останалата част от света си има енергия-Китай,Турция,Индия,Азия,Африка-всички имат.Само европейците и *** нямат.Защото бойкотират Русия!Затова закриха и Атомните сцентрали!
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белорусия тока не е скъп, няма никакво поскъпване нито на тока, нито на отоплението.
153
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то това е целта и без това разклатената икономика да, се срине и да има само внос и бедна България да храни колониалистите на запад
152
0
 
8
 
! Отговори
Кой източва България преди 2 години
Експери в източването на капитали. Помните 90-те как източиха и фалираха всички предприятия и какво се случи с нас през 96-97 година? Е сега същите източват капиталите събрани в частния бизнес и после спестяванията на гражданите.
151
7
 
2
 
! Отговори
Радев 2021 ДА!!! преди 2 години
6 месеца управление, 6 месеца успехи! Гласувай сега, подкрепи нашия водач генерала! Радев и БСП 2021 !!!
150
2
 
14
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Свободен пазар на тока, а :) На ви го квадратен! Има основни неща като вода, храна, електричество, отопление, лекарства и т.н. ,които не могат да подлежат на пазарно оценяване. Пазарно си оценявайте автомобили, яхти и бижута, но електричеството е абсурдно!
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до159 - а след 30 години навеждане със смъкнати rащи на САЩ кога ще можем да бягаме в САЩ да мием афроамерикански тоалетни да изкараме някой долар? Какво става с визите за САЩ, защо българите не могат да пътуват без виза за САЩ както другите граждани на ЕС от западна Европа, явно българите ги считат за полуxopa, полyчовеци втора категория членове на ЕС.