В Дулово ще бъде най-модерният завод за силициев пясък в Европа

България предлага добри условия за бизнеса, но има и "тъмни страни"
20 окт 2021 23:30, Анисия Иванова
19
В Дулово ще бъде най-модерният завод за силициев пясък в Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възнамеряваме в Дулово да изградим най-модерния и ефективен завод за силициев пясък в Европа, а може би и в и целия свят. Очакваме да инвестираме около 80 млн. евро и да създадем между 220 и 250 работни места в региона. Надяваме се, че с това ще привлечем и последващи инвестиции в региона. Това каза Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на "Каолин” ЕАД и член на управителния съвет на Германо-Българска индустриално-търговска камара, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Освен новия завод, компанията ще инвестира и в изграждането на нов соларен парк край Ветово, като целта е заводът там да спре да използва електроенергия от изкопаеми суровини за производството си. "Ако този проект в България бъде успешен, ще го повторим и в други заводи в България", каза гостът.

Средният ефект от увеличението от цените на природния газ и на електроенергията е повишил месечните разходи за произвоството в България с между 800 хил. и 1 млн. евро.

Компанията е изпитала трудности в първите месеци след обявяването на пандемията в България през 2020 г. Първоначално имаше сериозен спад на търсенето през второто тримесечие на 2020 и затворихме значителен брой от заводите си в страната. По тази причина преминахме през периода относително леко и най-хубавото е, че не ни се наложи и да съкращаваме служители.

България предлага добри условия за бизнеса, но има и "тъмни страни", които затрудняват процесите. По-стриктното прилагане на върховенството на закона ще направи страната по-добро място за развитие на бизнес. Друго предизвикателство е волатилността на цените на електроенергията, каза още изпълнителният директор на "Каолин".

Той призна, че има проблем с намирането на служители в България. Мисля, че това е добре познат проблем в страната, защото високо образованите и квалифицираните работници не достигат. Трябва да различаваме големите градове в страната, където въпросът е основно за пари, от по-малките населени места като регионите, в които ние развиваме дейност, където е много трудно да намерим и привлечем служители, допълни той.

"Каолин" АД има общо 8 завода в България, като основните са в Каолиново, Ветово и Дулово. Те произвежда каолин, който се ползва главно в керамичната индустрия, силициев пясък, използван в производството на стъкло. Дружеството има 1000 служители в България, като половината от продукцията се продава на бизнеси в страната, а останалите 50% се изнася в Турция, Гърция, Румъния, Италия.

Дружеството е част от Кварцверке Груп ГмбХ и допринася с между 20 и 25% от общия оборот на германския холдинг.  Общата инвестиция на групата в България до момента е малко под 100 млн. евро, каза Харлфингер.

Цялото интервю гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Каквото и да е работно място в булгарис...тан е = чиста човешка експлоатация!!!Утешителното е,че поне ще има работа за малка част от моите мили и трудолюбиви турци за да преживяват някак си!Сьрцето ми боли за тях!
12
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Чолаков гербера е бил директор у Каолин.... Изгонен поради некадърност и сега са присламчи към Тиквата :)))
11
3
 
12
 
! Отговори
22 преди 2 години
УЖАС! КОЛКО ДЕКАРА ПОТЕНЦИАЛНО ОБРАБОТВАЕМА ЗЕМЯ КРАЙ ВЕТОВО ПЛАНИРАТ ДА УНИЩОЖАТ? ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ СОЛАРНИ ПАРКОВЕ НО В ПУСТИННИ И КАМЕНИСТИ РАЙОНИ. ИМА ЛИ ТАКИВА КРАЙ ВЕТОВО?
10
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Иво Прокопиев им го шитна Каолин на швабите за милиони... То ако е голям кяр нема да продава :)))
9
7
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Завод за пясък??... То на морето пясъка е без пари, също чакъл и баластра :)))
8
0
 
9
 
! Отговори
от град Вятово преди 2 години
Първо това Ветово е град Вятово от 40+.г. Второ там е столицата на телефонистите бypгyджии и те се въдят като скакалци, затова няма квалифицирана работна ръка. Трето суровината (пясък+каолин) ще свърши на куково лято, но парите от нея ще папкат големите. И последно нека не си придават големи важности, да не стане да си събират бохчите на суджук и сайбията друг, щото и без тях ние се справяхме добре.
7
5
 
17
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Пак ли швабите бе?!?Ми ние имахме Каолин, дето баш шваби го разтуриха за без пари. Острието беше Прокопиев, а Костов беше покровителя.Аре немаме нужда от тия 80млн.немски "инвестиции"....Данке Шойн.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че ще се развива добре. Всичко, което е едтествен монопол и изгребва суровини, се развива добре. Само ще един ден и камъни няма да останат.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не ви дойдат на гости едни осем джуджета само...
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тесла номер две, пардон номер едно... все пак за пясък говорим.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е добра новина. Каолин явно много добре се развива. Суровината я има ако има и други производства около това предприятие, които я ползват за суровина ще е добре
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората произвеждат високи технологии, ние произвеждаме пясък. Ама и тоалетна хартия произвеждаме, което е изключителен технологиче напредък.
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете на ГЕРБ както винаги пишат коментар, без да са прочели статията.