Шивачките от Аушвиц: Жените от горната стая за шиене

Те шиели тоалети за високопоставени нацисти и използвали контактите си с външния свят, за да помагат на съпротивата
23 окт 2021 18:55, Красимир Ангелов
92
Шивачките от Аушвиц: Жените от горната стая за шиене
Снимка: БГНЕС

Те шиели тоалети за високопоставени нацисти и използвали контактите си с външния свят, за да помагат на съпротивата - това са те - шивачките от Аушвиц.

В концентрационния лагер в продължение на десет години имало и шивашки цех, разказва DW. Всички тeзи жени са намерили място в книгата "Шивачките от Аушвиц. Истинската история на жените, които е трябвало да шият, за да оцелеят".

"Горната стая за шиене"

Хедвиг Хьос, съпругата на коменданта на концентрационния лагер Аушвиц, поддържала в него шивачница в продължение на 10 години. В "горната стая за шиене", както я наричали, концлагеристките изработвали елегантни тоалети за високопоставени нацисти.

За историчката Люси Адлингтън това е "отвратителна аномалия" на фона на жестокостите, причинени от нацистите на 1,3 милиона затворници от концлагера. "Какъв ужасен контраст: докато самият ти носиш мръсни дрипи, жените на офицерите от СС идват при теб и ти казват: "Уший ми нова рокля", възмущава се тя.

В началото на своите проучвания Адлингтън разполагала само със списък с лични имена: Ирене, Рени, Браха, Хуня или Мими. Било почти невъзможно да открие фамилиите на тези жени, тъй като много от тях били познати само с прякорите си или променили имената си, след като се омъжили.

През 2017-а година Люси Адлингтън издава романа "Червената нишка на надеждата", в който описва съдбата на четири млади жени - Роза, Ела, Марта и Карла, които трябвало да шият дрехи в Аушвиц, за да оцелеят. "След като книгата излезе, започнаха да ми се обаждат хора,  разпознали в моите героини своята леля, майка или баба."

Това вдъхва на авторката увереността, че историята на тези жени не е напълно погребана и я окуражава да продължи проучванията си. Установява контакт със семействата на тези жени и през 2019-а година в Сан Франциско се среща с 98-годишната Браха Кохут, оцеляла от Аушвиц.

Контакти със съпротивата

За много от концлагеристките работата в шивачницата била възможност да избегнат смъртта. Главната шивачка - Марта Фукс - се била постарала да превърне "горната стая" в сигурно убежище за колкото може повече затворнички. "Там те се обличали в чисти дрехи, можели са да перат. И най-вече - били доволни, че имат значима работа", разказва историчката.

Жените от шивачницата се занимавали не само с изработката на облекло - много от тях използвали привилегированото си положение и контактите си с външния свят, за да подкрепят съпротивата. "Събирали са медикаменти, които раздавали на нуждаещите се. И изобщо са крали всичко, което могат - по морални причини", обяснява Люси Адлингтън.

"Имали са достъп до вестници и тайно са слушали радио. Така са успявали да се сдобият с информация, която предавали на другите. Например за това, че съюзниците са дебаркирали във Франция и т.н." Главната шивачка Марта пък подготвяла бягството си, за да може да разкаже на света за зверствата на нацистите, добавя Адлингтън.

Нацисти от Берлин поръчвали в Аушвиц

Адлингтън се среща и разговаря с Браха Кохут и с хора от семействата на други бивши шивачки от Аушвиц. Но така и не успява да се добере до мостри от облеклата, шити в лагера. "По моя информация такива дрехи вече няма. Имало е специална книга, в която са вписвани поръчките на високопоставени нацисти от Берлин. Но тези записки не са оцелели", споделя с огромно съжаление Люси Адлингтън пред DW.

Оцелялата след Аушвиц Хуня Фолкман впоследствие ушила за внучката си копринен костюм. "Тя ми го изпрати и сега разполагам поне с нещо, което е дело на една от тези шивачки. Всеки път, когато го видя, започвам да плача. Като си помисли само човек какъв робски труд е трябвало да полага Хуня, за да избегне смъртта", казва Адлингтън. И добавя: "Но този костюм е ушит с любов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: DWнацистиАушвицшивачки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Авторката да не се рови в лагерите при Хитлер, а сега да влезе в някой шивашки цех, да види робски труд и оцеляване.
55
2
 
11
 
! Отговори
Люси Адлингтънннн преди 2 години
Иска ми се авторката да напише книга за "прехода" след 89та на България. До какви ли "отвратителни аномалии" ще достигне?
54
9
 
6
 
! Отговори
няма разлика преди 2 години
Партията на Хитлер се е казвала: Германска Национал Социалистическа Партия. Социалисти. Никаква разлика с нашите.
53
8
 
5
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
Комунистите поемат вината само с мезета. Какво извинение очакваш от тях.
52
8
 
6
 
! Отговори
от съпротивата преди 2 години
Трябва да запазим веществени доказателства за времето "преди CoVid-19" за да направим музей на живота "преди" Радевото правителство и да разказваме на бъдещите поколения за безхаберието, алчността и жестокостта на неговите министри.
51
8
 
22
 
! Отговори
А сега преди 2 години
съвременните нацисти искат да ни вкарат в един огромен концлагер! " На горния етаж" ще са тия-ваксинираните, които след осмата подготвяща се вълна и ваксина-ще шият, чистят, готвят-без да мислят за съвременните нацисти! Останалите-все още протестираме!
50
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако въобще са се държали с тях така, тогава какво ли е накарало хората да се държат с тях така? Дали поведението им не е било същото каквото в момента, а дори и по-лошо?
49
14
 
16
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Колко века ще си говорим за немските лагери и холокоста?В Русия в лагерите са измрели десетина пъти повече, а в Китай още повече.Или само евреите са хора?
48
6
 
8
 
! Отговори
до 75 преди 2 години
Пожелавам ти на тебе да станеш шивачка в такъв нацистки концлагер!!!
47
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То живота на тия женици в концлагера не се различава особено от живота на жениците дето шият за италиански и немски фирми по нашите родни села. То и България вече я направиха концлагер. Сега насилствено ни разделиха на арийци със сертификат и евреи без право на влизане в ресторант и кино. Очакваме да разделят и децата в училище, на ваксинирани богчета и неваксинирани чи футчета... А 20 г след това да реват и да крещят извинееетееее. Може и мавзолей на новия холокост да спретнат. Нацисти!
46
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тази пропаганда!Как си представяте шивачките от лагера да са мръсни,въшлясали,недохранени и да пипат и шият дрехи на елита .СЪС сигурност условията на живот и работа са били различни от тези на останалите.Дори са имали и възможност да извършват и неща против правилата в лагера.
45
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До71За тия пари, които масово се дават по българските фирмички, германецът дори няма да иде на работа!Плащайте като в Германия и ще видим дали хората ще се скатават, но докато в обявите за работа все още пише "осигуровки върху реалната заплата" като някакъв супер бонус, а не като нещо задължително по закон, е какво очакваш?"Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя!"Тая мъдрост е далеч преди 1989 г.
44
31
 
27
 
! Отговори
До71 преди 2 години
В Германия работника работи съвестно без да го следят с камери през цялото работно време.И от лични наблюдения работи като за себе си. Работи много. В БГ отива на работа за присъствие с биричка 2.литра и започва да смуче от 10 сутринта.А работните задължения ги смята за терор над личността му. Германецът си знае че трябва да си изработи парите, а българинът очаква да се скатае и работодателят да му подари надника.
43
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А свиневъдите от ТКЗС-то? Или доячките?
42
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовПроблемът не е в ЕС, а в налите робовладелци! Я пробвай да се държиш така с работниците си в Германия или Франция и ще видиш какво ще се случи!Тук просто всеки с гаражна фирмичка се изживява като бог и се смята за недосегаем, а законите и правилата не важат за него!Не ЕС ти е виновен за това и не е работа на чиновниците от Брюксел да решават проблема, имаме си институции, друг е въпросът, че не си вършат работата. На всеки е ясно защо.
41
24
 
22
 
! Отговори
социализмът преди 2 години
По същото време Сталин принуждаваше денонощен труд до смърт за изработка на танкове и боеприпаси също като социализма на Хитлер.
40
2
 
20
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
Историята че Хитлер бил с един тестес, беше по правдоподобна
39
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нито живи шивачки , нито вече свидетели , те още пишати девиденти изкарват
38
5
 
33
 
! Отговори
Д-р Менгелев преди 2 години
Немците не са се занимавали със затворниците, обслужването на евреите в концлагерите се е извършвало от други евреи, т.н. зондеркомандо (Zondercommando) които са били на трудов договор при нацистите. Те са облужвали дори газовите камери и пещите и са обискирали труповете за трофеи - златни зъби, накити и др.Да е чувал някой за процес срещу зондер слугите? Неее, естествено те са били принуждавани да вършат това срещу сделка за живота си, което е една от наглите еврейски лъжи
37
18
 
22
 
! Отговори
Д-р Менгелев преди 2 години
Може да звучи арогантно но газовите камери и пещите са помогнали за оцеляването на хиляди неблагодарни евреи, които още реват за обезщетения и се опитват да променят историята с наглите си лъжи. Камерите и пещите са построени за унищожаване на болните индивиди за да се ограничи разпространението на болести сред затворниците. Някой да е чувал за епидемия от тиф туберколоза или други разпространени по него време зарази? А затворът е идеалната среда за разпространение на такива епидемии.