Денков: Тестовете за децата ще бъдат един от два типа

Тестовете за учителите ще са безплатни, заяви просветният министър
28 окт 2021 10:45, Ния Христова
74
 
Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за закупуване на 400 000 бързи антигенни тестове, които са предвидени за учениците от 1 до 4 клас. Децата ще се тестват два пъти седмично.  
 
"Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителя, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но напълно възможно е да отидем до 8 ноември, ако няма пълен локдаун", обяви министърът да образованието акад. Николай Денков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Акад. Денков обясни защо в момента не тече информационна кампания:
 
"Очакваме тестовете да бъдат един от два вида: или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат", посочи просветният министър.
 
"Зеленият сертификат" ще се изисква по същество от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни.
 
"Два са принципите, които спазваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите", подчерта акад. Денков.
 
"Ще се опитаме да има запис по обществените телевизии, където да се вижда ясно как става. Всеки един родител да има възможност да види и да прочете. В момента не ги използваме, защото все още не е ясен какъв ще бъде продуктът", обясни образователният министър.
 
Акад. Денков апелира учителите да се ваксинират: 
 
"Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания COVID-19 протича тежко". 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, той тоя министър и оня, здравепогазващият, ще са доброволци сутрин по училищата с пликчета, близалки и клечки - каквото там са им продали батковците от Брюксел за бюджетните милиони. Ама как ще стигат до училищата се чудя, като още в първия подлез някой ще ги ошляпа.
7
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съгласим ли се да тестват децата ни, сме на половината път до ваксинирането им. Ще използват фалшивите резултати да вдигнат бройките в статистиката и да го използват за аргумент за инжектиране на децата с експерименталните препарати. Ако обичаме децата си, сега е моментът да го докажем. НЕ позволяваме тестване на децата! На каквато и да е цена.
6
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха! И кой ще изследва децата? Учителите също напускаме. Ние нито ще се инжектираме /почти всички изкарахме още миналата година ковидите/, нито ще си врем пръчки в носа през ден! Гледайте си работата!
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че учителите също масово напускат заради простотиите ви със "зелените сертификати". За какво са ми вашите училища вече? Ние си караме с тези учители на частно. Не ставате даже за ч е п за зеле! Вървете вие в училищата и болниците и си врете в носа каквото щете! Ако щете - и през час си врете клечкиили каквото друго там имате под ръка! На хората им писна тотално от вас. Обърнахте здравеопазването и образованието в ко чина! Изгонихте специалистите с глупостите си! Изтрепахте и хората!
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най добре спирайте децата от училище. И без това нищо не учат там и само си губят времето.
3
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 2 години
Както останалите по тези постове у нас - с връзки и с комисионни.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бягай и се покрий в някой подлез. Ама си вземи и няколко полицая, че даже и мишките са готови да се сръфат, заради циркът, в който превърнахте образованието - ти и предшествениците ти! Пука ми какви тестове сте нагласили. Джкато не приключите с цирковете моето дете няма да ви стъпи в мизерните училища повече! Има си учители вече две години, посещава си часове, абонамент имаме за образователна платформа, аз помагам. Въобще не ми трябва да си губим времето и нервите повече с чучела, като вас!
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този смвшник беше избран за Академик на БАН. С нищо не виждам да е известен в науката. Как ги избират там те си знаят!