Денков: Тестовете за децата ще бъдат един от два типа

Тестовете за учителите ще са безплатни, заяви просветният министър
28 окт 2021 10:45, Ния Христова
74
 
Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за закупуване на 400 000 бързи антигенни тестове, които са предвидени за учениците от 1 до 4 клас. Децата ще се тестват два пъти седмично.  
 
"Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителя, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но напълно възможно е да отидем до 8 ноември, ако няма пълен локдаун", обяви министърът да образованието акад. Николай Денков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Акад. Денков обясни защо в момента не тече информационна кампания:
 
"Очакваме тестовете да бъдат един от два вида: или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат", посочи просветният министър.
 
"Зеленият сертификат" ще се изисква по същество от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни.
 
"Два са принципите, които спазваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите", подчерта акад. Денков.
 
"Ще се опитаме да има запис по обществените телевизии, където да се вижда ясно как става. Всеки един родител да има възможност да види и да прочете. В момента не ги използваме, защото все още не е ясен какъв ще бъде продуктът", обясни образователният министър.
 
Акад. Денков апелира учителите да се ваксинират: 
 
"Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания COVID-19 протича тежко". 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДенкоФ, посегнете ли на децата ще усетите народната сила. Сега е времето да се обедини! Свобода или Смърт!
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестовете за децата са, зада ги изкарат болни, заразени и заразоносители, а и е възможно да ги заразяват и с умисъл, та да им сложат ваксините след месец. Ако има бог, да запази поне децата. Искрено се надявам да ни помогне.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не съм на мястото на този, явно поел ангажимент да изпълнява конкретни задачи и инструкции. Каквото и да направи - все ще е трагикомедия. Ако накара учителите да се оправят с плюнките, ще настане пълен хаос и безобразие, и като "бонус" - масово напускане на учители и гневни до лудост родители. Ако остави родителите да правят сами тестове на децата, ще има като резултат повечето фалшиви деклараци (в едно с хубави благословии) и изхвърлени тестове. Той затова човекът вече гледа като пребозал.
45
3
 
9
 
! Отговори
Фъф преди 2 години
Училището и без това прилича на Великата Инквизиция. Тест след тест, сред след стрес, домашни безкрай , зададени от днес с днешен край и дори през соца не беше такъв ужас. С тази образователна система се демотивират и най-ученилюбивите деца. Моля се, да задължат учителите да се ваксинират с надеждата да се отървем от една кошмарна даскалица, която тормози децата
44
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"или родителисе ваксинират или децата дистанционно!" хххх Тая заплаха се изтърка още пролетта. Вървете плашете някоя разсеяна майка по форумите с нея. Учителите няма да се набодат дори заради сертификатите, ка-моли родителите ще тръгнат, за да могат децата им да ходят - къде? В празните училища, които са вече просто едни сгради-паметници. Повечето си намерихме решенията. Не ни вълнуват ни училищата, ни близалките и залъгалките ви. Ползвайте си ги на воля! Бодете се, лъжете се! Ваша воля!
43
2
 
20
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Уникални мерки! Мога да заведа детето на кръчма ( невероятното олицетворение на българския БИЗНЕС), но не мога да го заведа на училище. Лятото говореха, че училищата ще ги затварят последни, а какво стана точно обратно. ВСИЧКО РАБОТИ без училищата
42
15
 
4
 
! Отговори
много е просто преди 2 години
или родителисе ваксинират или децата дистанционно! децата разболяха всички както всяк година. стоят по 6 ч 20 деца в затвоен стая, естествено че все някой ще е болени ще разболее останалите. ама при дистнционното нямало кой да гледа децата вкъщи!? ами родителите да се ваксинират, така и да е болно детето няюа да натръшка всички, заедно с бабата и дядото.
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Не искаме да стресираме родителите", подчерта акад. Денков."=======Че аз стресиран родител от това, че децата ще ходят присъствено на училище не познавам. ТЪКМО НАПРОТИВ! Може би има 1-3% трайно зомбирани, но те няма да си пуснат децата така или иначе. Не искали да стресират родителите. Ха ха. Ами че те точно с тези фашизоидни и абсурдно-безсмислени "мерки" ги стресират
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дезориентиран ми се вижда тоз........ Що така?
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте за Кирчо, ако искате пак да получите тоя мисир. В комплект с Хазарта. Идат избори. Мислете!
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с вируса поне разбрахте ли се да изчака до 8 ноември?
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжец, Ментарджия, оставка!
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков: "Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата не е вярно"________ Не е вярно, обаче до ВЧЕРА точно ТИ и Кацаров по го твърдяхте напоително, и точно по медиите. Какво се оказва - че сте просто едни ЛЪЖЦИ? Не че сме ви примряли за тестовете, просто констатирам факт.
35
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 2 години
Изсипаха милиони и милиони в знайни и незнайни джобове, вдигнаха цени и такси на всичко и никой за 2 години не спомена дори за преструктуриране на сгради, тоалетни и обзавеждане в училищата. Камо ли да си мръдне пръста.Можеше да са по 15 деца в клас, чиновете да са единични, тоалетноте да са повече и реновирани и чисти. сградите да не са с 1, а с 5 входа ако трябва. Построиха хиляди хотели и колко нови училища?
34
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестове за деца няма да има не защото няма няма кой как да проверява плюнки, не защото много време отнемало, не защото това не било работа на ... ит.н а защото няма да позволим тоя завършен *** и грантажия радетел за ДЗендАр идеологията да слага етикети 'заразен' на нашите деца.
33
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма тестове. Няма ваксини за лица под 18 г. Няма! Точка. Това е мнението на мнозинството родители. Създайте училища за богопомазани ваксъри и децата им да учат там с по 5 теста седмично и с 3 ваксини ако искат. Не ни пука. Няма 3 платени многодетни клакьорки да решават живота на децата ни! Съберете децата на тия родители в 1 училище и си ги обучавайте за нобелови лауреати ако искате. Оставете нашите деца на мира!
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** фашаги (от котилото на които е и този Денков) ще разберат по трудния начин, че българина можеш да го мачкаш, стрижеш, лъжеш - много брутално и много продължително, но до един момент - момента, в който посегнеш на децата му.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко време ще трае процедурата с няколко стотин деца, които ще се съберат на двора и ще чакат сутрин, често на минусови температури? От времето на първия час ли ще е или ще ги викат по-рано? Кой ще взима слюнката (при по-малките деца абсолютно наложително с асистиране) кой ще слага реактива в плюнките, ще следи резултата и ще действа (как?) при положителен резултат? Учителите? Ха ха. Как ще са защитени тези, които манипулират с контейнерите с плюнка? И т.н., и т.н...."Хубавото" тепърва предстои
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27 точно това се опитвам да обясня. Че ще ги тестват седмица, две, после ще кажат че няма пари за повече тестове и родителите да си ги плащат сами или да слагат ваксина на децата си, защото ще стане задължителен зеления сертификат. И за децата. Но никой не чува. Просто едни многодетни сектантки искат да разкарат 3тото и 5тото дете, че не могат да ги гледат и обричат всички деца на България!
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опааа, тампонче в устата дето детето самопда се тества.... я пак! Видяхте ли бе ***! А уж нищо нямало да влиза в устата на детето. Охо. Сега тестче, след 2 месеца ваксина. Споко. Те вече одобриха тая на Пфайзер за деца над 5 години. От вчера я прилагат на хлапетийте в САЩ. Скоро и у нас. Радвайте се. Ще сте първите в опита, а децата ви ще ги наблюдават и изследват. Е, верно че ще са опитни мишки, но пък какви само мишки, а? Леле ако докопам някой от сдружението на родителите, леле...