Повлияха ли мерките и изискването за зелен сертификат на бизнеса?

Трудовото право не е дало отговор на въпроса кой трябва да плаща за тестовете
28 окт 2021 09:11, Ния Христова
27
Повлияха ли мерките и изискването за зелен сертификат на бизнеса?
Снимка: БГНЕС
Повлияха ли мерките и изискването зелен сертификат от персонала и посетителите на бизнеса? Темата коментираха пред Нова тв бизнесмените Мариан Колев, който е собственик на верига магазини, и Ивайло Пенчев, собственик на фирма за спортно оборудване.
 
Колев изтъкна, че трудовото право не е дало отговор на въпроса кой трябва да плаща за тестовете на служителите.
 
"Мисля, че това е решение на всеки един работодател. Специално за нашата фирма това, което ние сметнахме за справедливо, е първите няколко теста да са за сметка на работодателя, а оттам нататък да решава служителят. Ситуацията в момента е много по-различна от изминалите три локдауна. Тогава служителите искаха да дойдат на работа, но не можеха, защото магазинът беше затворен. В момента могат, но не искат, защото се притесняват от ваксините. Мисля, че донякъде е балансирано да му дадем повече време, отколкото ни остави държавата, давайки ни само 5 дни за гратисен период", обясни той.
 
"Народопсихологията е такава, че когато човек получи нещо безплатно, той не го цени. Още повече – те си мисля, че щом ги натискаш да получат нещо безплатно, то най-вероятно е много вредно. Безплатното тестване и ваксини само разглезват човечеството. Не е работа на никого да плаща за чуждото здраве. Хората трябва да се грижат за собственото си здраве. И това, че една група хора помага на друг група хора е добре, но трябва да чувстваме поне някаква благодарност", каза Пенчев. 
Още по темата
 
Той е на мнение, че предприемачите и работодателите не бива да „мрънкат” и да се оплакват. Според него, ако държавата ще помага, не трябва да е на тях.
 
"Когато кажат, че държавата е помогнала на бизнеса, това означава, че тя е задължила някой да помогне на друг. Кротките и работливите помагат на буйните тарикати. Когато някой започне да иска пари от държавата, особено работодателите, това означава, че искат някой да работи безплатно за тях. Това е крайно несправедливо. Работодателите не са най-слабите в обществото", категоричен е Пенчев.
 
"Моето мнение е, че мярката работи, въпреки многото критики, че е закъсняла. Може и да е така. Но сега има опашки за ваксини. Тази мярка е много по-работна от стандартната аргументация", добави бизнесменът. 
 
Пенчев посочи, че хората приемат изискването за зелен сертификат като забрана, а тя е точно обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Loki преди 2 години
От политиците се ражда само хаос.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че все още животните не са погнали, иначе щяхме да ядем пилешка супа с наночастици.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да не са повлияли , погледнато логично тези безхаберници ако бяха казали август ,че октомври ще се иска сертификат, сега ваксинираните щяха да са над 60% ,но защо пък да не е от днес за утре
19
2
 
9
 
! Отговори
Заразен ли си преди 2 години
Това трябва да се тества. Какво не грее, че си ваксан ако ме заразиш?
18
4
 
16
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Какво значение има какъв е броят на ваксинираните в болница, за това дали ще ходи на мол? Щом няма отрицателен тест значи вероятността да е положителен и да зарази околните е точно толкова, колкото и при неваксинирания. Поредното доказателство, че мерките не са измислени да предпазват хората, а да принудят административно хората да се бодат.
17
0
 
2
 
! Отговори
N13 преди 2 години
Скоро хапчета ще се пуснат срещу ковида от Merck и ще стане интересно.
16
15
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Защото боледуват по-кратко, разнасят по-малко, и броят им в болницата е по-малък. Ако всички са ваксинирани, няма да има натиск върху болниците, и всички ще живеем по-спокойно с вируса. Колко пъти трябва да ви се каже защо? Нищо не печелите от това да не се ваксинирате, както и околните ви.
15
8
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Чудесно. Бойкотирайте. Но все ще се наложи да излезете от вкъщи, да отидете на работа. А аз нямам нищо против да си седите у вас, ама просто не е възможно.
14
1
 
14
 
! Отговори
Ам гъл преди 2 години
Все повече Нарцисизма превзема Медий,"Известни лица" идеята е ясна Няма алтернатива "Аз казвам". Алтернативи на "Аз казвам" са Фактите който са превзети от всякъкви Съветници математици, шлосери, Ортопеди. И Убеждаването" на Хората, че даже имат повече "Права" със зеленато "Сертификатче" което утре води до Зелената сделка за "Климата" и ще ви "Убеждават" да си Стойте на студено да ходите само пеша да Дишате по малко щото CO2 е "Опасен" А всъщностТова е Газат на ЖИВОТА.Убиват ви не Ви "Спасяват".
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ситуацията в момента е много по-различна от изминалите три локдауна. Тогава служителите искаха да дойдат на работа, но не можеха, защото магазинът беше затворен. В момента могат, но не искат, защото се притесняват от ваксините. "Тоя си заслужава съдбата
12
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да фалират всички, харесва ми как народа не се поддава
11
3
 
34
 
! Отговори
някой преди 2 години
Защо позволяват на ваксинираните да ходят свободно навсякъде и да сеят зараза. Тестове на три дни за тях също, нали могат да предават заразата.
10
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези заведения и хотели. Отидете при хората, които произвеждат нещо в България- вижте и пишете за техните проблеми. Те са истинските предприемачи и бизнес. Какъв е продуктът на заведенията? задайте им този въпрос.
9
23
 
3
 
! Отговори
kirov преди 2 години
... бай *** имаше действителна нужда от баня: отдалечко дъхтеше на вкиснато. ... ***! Булга-ар!120 години минаха и думите на Алеко са си все така валидни.***-а не иска да се ваксинира, тупа се в гърдите и крещи небивалици за световни конспирации. Злото искало да погуби Пена и ***.Колко ли време ще трябва на този народ да разбере че ЩЕ СЕ ваксинира. Вместо да клечат по площадите, да отидат за една инжекция и кой на работа, кой по ресторанти и барове.Друг начин НЯМА.
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бизнеса не знам, но на епидемията със сигурност не повлияха
7
2
 
35
 
! Отговори
Нане преди 2 години
чорбаджиите след разгрома на Априлското възстание са излавяли Героите и са ги предавали на османците... Тия са същите продажници...
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ресторантьорите ще им помогне, ако малко се поизкъпят или образоват!
5
2
 
37
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Завършени федали... Смачканият бизнес иска ваксина за всички...))) цяла сутрин вият по новата...)))
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безплатните кюфтета в България ги дават на избори за да те купят евтино и после да ти съберат кожата, или защото кармата е с изтекъл срок на годност и трябва да я шината по някакъв начин (например като я изпишат като социална услуга).
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенчев много хубаво го каза - държавата не помага на бизнеса. Другите хора с техните данъци помагат.