Умъртвяват 180 свине заради АЧС в пловдивското с. Радиново

Огнището е второ в индустриален обект през 2021 година
8 ное 2021 14:25, Елка Василева
53
Умъртвяват 180 свине заради АЧС в пловдивското с. Радиново
Снимка: архив, БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на заболяването африканска чума по свинете (АЧС) в животновъден обект в пловдивското село Радиново. Огнището е второ в индустриален обект през 2021 година и пето при домашни свине. От началото на тази година са установени и две огнища в стада от породата Източнобалканска свиня, се казва в съобщение на агенцията.

При констатиране на огнището в стопанството се отглеждат около 180 свине.

БАБХ е предприела мерки за ликвидиране на огнището съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои хуманното умъртвяване на животните и обезвреждане на труповете.

Създадени са зони на рестрикция, първата от които е трикилометровата предпазна, която обхваща землищата в Община "Марица" на селата Радиново, Костиево, Бенковски, Войсил и Царацово. Втората е 10-км и е надзорна, в която попадат селата Строево и Труд от Община "Марица", град Пловдив, селата Златитрап, Оризари и Кадиево в Община "Родопи", а в Община Стамболийски - град Стамболийски и село Йоаким Груево. В животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в двете зони, ще бъдат извършени клинични прегледи и лабораторен надзор.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Предстои провеждането на епизоотично проучване от експерти от Агенцията по храните съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига за откриване на потенциалния източник на инфекция и начина на заразяване на животните във фермата.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
А главния нерез!
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай Боже прасето Бойко да е сред тях!
19
3
 
8
 
! Отговори
ЛУНА ПРЕЗИДЕНТ преди 2 години
Знаете за кой да гласувате ако искате всички тези простотии да секнат. В най-ненормалните времена единственото спасение е да изберем най-лудата. Няма как иначе.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев и Бойко Борисов са национални предатели, които избиват народа си и го лишават от храна по нареждане от чужбина!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костов е виновен!
16
2
 
5
 
! Отговори
В Банкя преди 2 години
Също има една избягала.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото има ковид толкова има и чум.а.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога няма да забравя как през лятото на 2019 г. банда хилещи се роми облечени в бели комбенизони нахлу в задния двор на възрастните ми родители и умъртви по най-свиреп и безчовечен начин двете НАПЪЛНО ЗДРАВИ прасенца, които те гледаха за Коледа. Тогава упрекнах ГЕРБ и Бойко Борисов за тази долна постъпка, но сега от позицията на времето осъзнавам че подобно на измама Ковид всичко беше спуснато отвън от някакъв могъщ център на власт, а нашите политици-йесмени, нямат думата.
13
0
 
1
 
! Отговори
Стомин преди 2 години
До Анонименсега вече е патриотично
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали това беше изкуствено създаен вирус от Борисов да убие всички Български свинеферми???? Сега при управлението на Радев, защо пак се учиват прасета???
11
3
 
15
 
! Отговори
Средно малък град преди 2 години
АЧС = КОВИД 19!!! И двете са медийно режисирани фалшиви пандемии, обслужващи корпоративни интереси и целящи тотално поробване на населението!
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтреблението на животите и на хората се извършва под фалшив предлог епидемия, уж за тяхно добро. След няколко години тези българи, които оцелеят след отровните ваксини, няма да имат право да произвеждат сами своята храна. Така ще бъдат покорни и зависими роби на Брюксел-гои.
9
4
 
1
 
! Отговори
amed doganq преди 2 години
че кой яде месо още ?ясен знак - месо не се яде !
8
0
 
10
 
! Отговори
Животновъдство преди 2 години
Че то останаха ли живи животни в страната?
7
0
 
15
 
! Отговори
Спас преди 2 години
ДА, ТРЯБВА ДА ВНАСЯМЕ СВИНСКО МЕСО ЗА ПРАЗНИЦИТЕ ОТ НЯКОЯ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА СИГУРНО ДЪЛБОКО ЗАМРАЗЕНО ОТ 1986 ГОДИНА. ЗАЩО ГО ПОЗВОЛЯВАТ НАШИТЕ ПРОДАЖНИЦИ. НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ ПРАСЕТАТА СА БОЛНИ. НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ И ХОРАТА СА БОЛНИ.
6
0
 
13
 
! Отговори
Избиват преди 2 години
българските животни, а после внасят отвън всякакво месо със съмнително качество....Повече от ясно е каква е целта!!!!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това огнище да не се окаже накрая като другите огнища, разчестване на конкуренция, в тая БАБХ трябва много яко да се разрови, че ми се струва голяма смрат ще излезе накрая
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете хората на мира!
3
0
 
19
 
! Отговори
Шопар преди 2 години
Сигурни ли сте че не е коронавирус?
2
0
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Ти па, те нас са ни почнАли!Кой оцелее!