Умъртвяват 180 свине заради АЧС в пловдивското с. Радиново

Огнището е второ в индустриален обект през 2021 година
8 ное 2021 14:25, Елка Василева
53
Умъртвяват 180 свине заради АЧС в пловдивското с. Радиново
Снимка: архив, БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на заболяването африканска чума по свинете (АЧС) в животновъден обект в пловдивското село Радиново. Огнището е второ в индустриален обект през 2021 година и пето при домашни свине. От началото на тази година са установени и две огнища в стада от породата Източнобалканска свиня, се казва в съобщение на агенцията.

При констатиране на огнището в стопанството се отглеждат около 180 свине.

БАБХ е предприела мерки за ликвидиране на огнището съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои хуманното умъртвяване на животните и обезвреждане на труповете.

Създадени са зони на рестрикция, първата от които е трикилометровата предпазна, която обхваща землищата в Община "Марица" на селата Радиново, Костиево, Бенковски, Войсил и Царацово. Втората е 10-км и е надзорна, в която попадат селата Строево и Труд от Община "Марица", град Пловдив, селата Златитрап, Оризари и Кадиево в Община "Родопи", а в Община Стамболийски - град Стамболийски и село Йоаким Груево. В животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в двете зони, ще бъдат извършени клинични прегледи и лабораторен надзор.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Предстои провеждането на епизоотично проучване от експерти от Агенцията по храните съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига за откриване на потенциалния източник на инфекция и начина на заразяване на животните във фермата.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнаха и прасетата , баш тез месеци дето се яде повече свинско