Есента тази година хладна, като през периода 1961-1990 г.

Това е бил третият най-студен октомври от 20 години
11 ное 2021 20:30, Елка Василева
27
Есента тази година хладна, като през периода 1961-1990 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Тази година се разминахме с топлата есен, на която бяхме свикнали. Тя е хладна, типично за годините от 1961-1990 година, обясни пред „Монитор” климатологът проф. Георги Рачев.

Септември е бил леко хладен, а октомври дори студен, което не се е случвало от години.

„За 20 години това е третият хладен октомври. Разминахме се с топлата есен, с която бяхме свикнали. Вярно е, че имаше и доста дни с високи температури, но все пак на фона на XX век есента е студена. Положението с валежите също беше малко изненадващо, защото по принцип октомври трябваше да е сух, а той беше два пъти по-валежен”, коментира проф. Рачев.

В 20% от територията на страната пък дори е валяло три пъти над нормата, а в района като Сандански - 4 пъти. Като цяло есента досега е хладна и влажна.

Според проф. Рачев климатът ни е добър и благоприятен за реколтата. Той изтъкна, че ще приберем 11 млн. тона зърно.

„Всяка година слушам как реколтата е измръзнала. Имайте предвид, че това е втората най-плодородна година по отношение на пшеницата и то тя е с много високо качество. Ще приберем и 2 млн. тона слънчоглед. Ние формираме 5% от световния добив на слънчоглед. Правим много голямо количество олио. Добивът от царевица пък ще е 2 млн. тона.

Общо взето 1 млрд. лева ще са приходите от пшеница и царевица. Много добре сме в това отношение, селскостопанската продукция е добра, но не се субсидира, както е в Швейцария и други страни от Европейския съюз. Унищожихме трайни насаждения като ябълки. По-лесно е да внасяш от Турция и Гърция”, обясни проф. Рачев.

Той изтъкна, че още след изборите на 14 ноември се очаква и времето да застудее. Тогава температурите ще се понижат, но не е ясно отсега дали ще се радваме на първия сняг.

В началото на декември обаче ще усетим истинската зима. През втората половина на ноември ще има и мъгли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно този дето е писал че есента щее като 1961-ва година и хабер си няма какви зими имаше по онова време. На 8 ноември когато беше димитровден снега беше 25 сантиметра и баща ми бог да го прости ми правеше партина за да отида на училище.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И все по студено ще става, ама така е като политици управляват и разрушават и разделят...глобално затопляне другия път! Слънцето си има цикли и скоро ще стане доста по студено, само след спирането на много въглеродни мощности!
19
0
 
8
 
! Отговори
Летописец преди 2 години
70-те и 80-те години бяха с дъъъъъъъълги зими по 6-7 месеца. Помня отлично, че на 1-ви май 1988 г. валя сняг. Мокър, едър, тежък, но сняг. На 1-ви май. Да. И това беше последният сняг за зимата. А краят на 80-те снегът още се топеше по тротоарите кален и момичета-кокичета почваха да ходят с къси поли. Това е за Северна България.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след 2050 започва миниледниковата епоха, аз предпочитам жега ,ама природата ни е приготвила студ, просто винаги се затопля преди големия мраз. Да поживеем и ще видим, усетим :)
17
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналият уикенд бях по къс ръкав. Целият октомври беше жега, единствено тази седмица е леко по- студено
16
1
 
17
 
! Отговори
Грета Тунберг преди 2 години
А къде отиде глобалното затопляне???!!!Ми ся к'во ши прая? Трява да се връщам на училище???!!!
15
1
 
18
 
! Отговори
Bili преди 2 години
ааа, не така! Отклонение от наратива! Глобално затопляне, земята умира ...ние я убиваме с дъха си - ЦеОдве. Не е по-хладно а жега! Купете си "Тесла" да спасите земята!
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16Аз не виждам как ще прави пачки, щото заплашва със смърт 90% от населението, просто му липсва мозъка на "лекарчето" :)))
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14Времето е такова,че от дупките си излязоха всякакави психопати,садисти,малки жалки душици. Сега им е паднало да се показват и правят пачки.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам в един друг сайт, некакъв "доктор" казва - "нека неваксинираните да умрат"......хахахахахаха :))) Аз дори като обикновен български гражданин, колкото и да не харесвам некои хора, не бих им пожелал да умрат, тоз се пише лекар :))) Иначе по темата, аз като малък съм виждал 1 метър сняг във Варна, сега не съм виждал сняг от доста време :)))
11
1
 
19
 
! Отговори
Горячий петух преди 2 години
През изминалата зима на Антарктида е измерена най-ниската средна температура от както се измерва там температурата. Нали имаше глобално затопляне? Какво обяснение ще дадат фон дер *** и онова чу.чело от остроба
10
1
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Роден съм 66-а.Верно беше хладна..
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Есен като есен, нищо извънредно. Само на индиeц може да му се стори нещо необичайно.
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-студената пролет от 23 години насам,най-студената есен от 30 години насам,ама имало глобално затопляне. Прочетете "По жътва"на Елин Пелин та да видите какви жеги е имало преди 100 години.
7
2
 
14
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
До 8....22 декември почва эимата, синоптика!!
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква есен бе? След 2 седмици сме вече зима.
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя есента свърши с предимно топли дни, тези чак сега се сетиха да ни лъжат, че щяла да бъде хладна.
4
3
 
10
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 години
Абе оставете го Рачков и не гледайте през прозореца - кажете ни какво мисли Грета!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еха! Свършиха са сензациите и пак почнахем с ... историйките. "Най-горещия 8-ми юли от 4 години насам!" ВЪХЙЙЙЙЙЙВЙЙВЙВЙВЙ
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната революция, на единний, святий световний фашидо-комунизъм продължава...Прочетете последното интервю на Ерик Бреър-Дж. Оруел...