Още 10% ръст в цените на храните до края на годината?

Пазаруване в криза: По-добре с по-малко продукти, но по-качествени
12 ное 2021 09:01, Петя Славова
114

Финансовата криза е факт, увеличението на цените на стоките - също. За да си позволим по-висок клас продукти, за да "не си хвърляме парите в кошчето", е необходимо да спестяваме от пазаруването като обем.Това препоръча председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пред Bulgaria ON AIR.

Експерти прогнозират до 10% ръст в цените на храните до края на годината. По думите на Богомилов, когато има такава тенденция, производителите се изкушават да намаляват качеството на продуктите със заместващи съставки.

"Класическият пример е с майонезата, която се прави с яйца и олио. Когато преди 5-6 години забелязахме, че масово под наименованието майонеза не съдържа яйца, това е израз именно на тази тенденция – да извадите по-скъпата съставка с една тъжна поредица от Е-номера. На етикета си го пише, моя си е отговорността дали да си го купя или не", заяви председателят на Асоциация "Активни потребители".

Според него силата на потребителя е във възможността му на избор.

"Има множество налични изследвания, според които се установява, че изхвърляме около 1/3 от храната, която пазаруваме. Отиваме, виждаме промоциите, купуваме двойно. Разваля се, в един момент ни омръзва и изхвърляме. Ако си организираме пазаруването по-добре и спестим 1/3 от парите си, защо не ги даваме за малко по-качествени продукти. И по този начин да помогнем за предлагането на по-качествени продукти", посочи Богомилов.

Вина имат и българските власти, смята той. Докато в Западна Европа постоянно изтеглят продукти заради проблем с качеството им, в България, за съжаление, такива примери няма.

"Ще решите, че в Западна Европа гнилият капитализъм загива: изтеглят по 5-6 продукта на ден. У нас няма, тишина и мълчание. Атомната централа гърми, властта мълчи. Ние трябва да се отворим към тези проблеми, а не да мълчим за тях. Само това е решението", категоричен е Богомилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 47 Забележително е, че при този хранителен режим все още можете да пишете, вместо да цвилите :)
41
4
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До чети внимателно === Племето ни винаги ще е предателско и крадливо, защото такъв ни е балканския манталитет. Още от времето на Киряк Стефчов се знаем какви сме. И за кражбите сме такива, защото винаги булгаропитека е бил сам за себе си и никога за държавата и народа. И за правилата и законите сме така, все да ги заобикаляме. И как такова племе да се оправи? Аз това отдавна го прозрях и затова сега съм мултимилионер и не бачкам от 2016 година. Не давам и пукнат грош за никой, гледам само за мен
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другаря Богомилов вместо да ни се кара, че купуваме каквото си искаме очевидно жали за времената когато се купуваше каквото има.Спокойно другарю, тези времена се завръщат благодарение на другаря Радев и кликата му.
39
3
 
5
 
! Отговори
1280 преди 2 години
Нали искахте промяна, сега ще си плащате.
38
0
 
11
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 години
България може да изхрани населението х3, но ако имаше държава, ако племето не беше крадливо и предателско...а можеше...
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз и без това не ям хляб, както и всякакви тестени и сладки изделия! Достатъчно ми е вода с трици и ленено семе! Общо струва 4 лв.
36
7
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Важното е, че промяната на Фигуранта дойде и Бойко Борисов го няма :))))) Ахахахахахахахаххаха.....гот ли ви е, дрогаре? :))))))) Сега ще си плащате, че ГЕРБ вече ги няма. Кефа цена няма, казват някои хора
35
2
 
15
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
Казвал съм го и преди- в големите магазини има сигурно 5-6 продукта, които си струва да се купят от 5000. Всичко друго е мощна отрова с цялата Менделеева таблица. И са ми много смешни хората, които не искат да си бият ваксина. Той реве срещу ваксината и се "пази" от отрови, а отива на обяд да яде дюнер или друг джънк фууд, набъкан с *** и отрови за организма.. А човекът е напълно прав, аз все повече си купувам все по-малко, но по-качествена храна..
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят туллупите дето пълнат количките с кренвирши, олио, евтин алкохол и се тъпчат до пръсване и са торби с лайнна.
33
7
 
9
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Гласувайте за Радев и Киро Канадецо и даже 20% скок в цените ще има ! айде материааала :) вие сте наред ! :)
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27....Ние на село не носим обуща. При животните с обуща не се ходи а с гумени *** и ботуши. Обуща ви требат на вас гражданете да одите по асвалто и тротоаро. При нас на село има само кал и оборска тор. Има и много работа. Нема празник нема делник нема нова година. Животните искат да са нахранени напоени и да им е изчистено. Които ги мързи одат у градо. Не им се копа сади или гледа животни. Много тежка работа мазоли излизат на ръцете. Всеки гледа на работата лекото и на баницата мекото.
31
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 12 год крадене, мутри и упадък толкова. Пак изберете крадци и убиици да ви управляват и чакайте по-добри цени, успех бедняци. От глад ще умрете акъла няма да ви дойде, тъпо племе.
30
1
 
9
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 2 години
Само още +10% ли?!?!Мооже и още и още и още и ощеее....Как да не може в бегето?
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е тенденция в цял свят,извършва се глобална спекула. Нашето правителство не парви нищо,за да защити хората от инфлацията. Раздаде народни кинти на бизнеса за високия ток,но те въпреки всичко вдигат цените.
28
4
 
5
 
! Отговори
д-р Глад преди 2 години
Винаги е "По-добре с по-малко продукти, но по-качествени", но дебелоглавите балканци байганьовци не го разбират.
27
0
 
11
 
! Отговори
Кво ви пука баровци? преди 2 години
Нали ядете по ресторанти само?!
26
0
 
8
 
! Отговори
Крадливи като нашите преди 2 години
комунисти, китайци на площада ги очистват.Ако пък по-малко са крали, във Трудов лагер, но в Затвор, едва ли...
25
1
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Предизборни внушения, за които е вече много късно. Победителите са известни!
24
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се връща Борисов, че при тия няма живот. При Борисов ми оставаха пари и всяка година бях на море, я в Гърция, я в Турция, а сега само за сметки и храна не стигат.
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдоха специалистите по хиперинфлация и се почна. Комyниcт боята си мени, но нрава никога!