Скок на цени, не и на заплати: Маслото и кашкавалът - двойно по-скъпи от ЕС

Проучване показва, че ерата на евтините храни свършва
17 ное 2021 07:10, Петя Славова
336
Скок на цени, не и на заплати: Маслото и кашкавалът - двойно по-скъпи от ЕС
Снимка: БГНЕС

Цените на стоките в България вървят нагоре. Според данни от бюлетина за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА), масовите млечни продукти у нас като масло и кашкавал още са почти двойно по-скъпи спрямо средните цени в Евросъюза, предава "Монитор".

Цената на маслото у нас през миналия месец достигна ниво от 1608 лв. на 100 кг, или с над 5,2% над отчетената през септември. Спрямо средната цена за ЕС от 929 лв. тя е 1,73 по-висока, като разликата е по-ниска в сравнение с отчетената през септември от над 1,9 пъти. Тогава цените за 100 кг бяха съответно 1528 лв. и 803,8. От САРА отчитат, че през октомври спрямо септември маслото в ЕС е поскъпнало с цели 15,6%

През миналия месец кашкавалът, продаван в България, е средно почти с двойно (1,84 пъти) по-висока цена, отколкото е средното й ниво в Евросъюза. Съотношението остава същото каквото и през август, когато бе 1,83 пъти. У нас масовият кашкавал „Витоша“ през миналия месец се е търгувал на едро по 1163 лв. за 100 кг, при средна цена за общността от 641,5 лв. Българската цена на месечна база е с 3,6% по-висока, а за ЕС е отчетено поскъпване спрямо септември от 6,1 на сто.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) цената му на едро у нас е с 93 ст. по-висока на годишна база и достигнала ниво от почти 12 лв. (11,95 лв./кг). Кравето сирене пък в края на миналата седмица е било със средна цена с половин лев (49 ст.) по-висока спрямо същото време на миналата година – 7,66 лв./кг срещу 7,17 лв. Пакетчето краве масло от 125 грама не е поскъпнало много – само с 9 ст. от 1,94 лв./бр. на 2.03 лв. на едро. Основната причина е, че голяма част от продаваните количества са внос от големите страни от ЕС, където то е доста по-евтино.

Прясното мляко с 3% масленост е с 18 ст. по-скъпо на годишна база, като нарастването на цената на борсите е от 1,73 лв. за литър на 1,91 лв./л, сочат още последните данни на ДКСБТ.

При цените на суровото мляко, влияещи на стойността на готовите млечни продукти между нашия пазар и средното ниво в ЕС, разликите са много по-малко. В България изкупната цена през октомври е била средно 66 лв. на 100 кг срещу 70,77 лв. за 13-те основни производители на суровината в ЕС.

Предвижданията на САРА за развитие на млечното животновъдство са за намаление на поголовието до 190 хил. глави в следващите години до 2025 г. Повишените изисквания към животновъдството вследствие на Зеления пакт в ЕС и стратегия „От фермата до трапезата“ също ще оказват негативно влияние. Очаква се спадът в производството на краве и овче мляко да продължи и поради ниската възвращаемост и силната ценова конкуренция. Натискът върху млечното животновъдство е основно по линия на фуражите, но уравновесяването на търсенето и предлагането в бъдеще ще доведе до увеличение на цените.

В изследване на Института по храни и аграрна политика FAPRI към Университета на Мисури цените на млечните продукти в ЕС и САЩ ще се увеличават заради повишените разходи на фермерите, ако не бъдат компенсирани от нарастване на производството. През следващите години цената на сирената се очаква да остане стабилна, но цените ще бъдат с поне 12-15% по-високи, отколкото в периода 2016-2020 г.

Проучване на на Kite Consulting за Великобритания пък предполага, че ерата на евтините храни свършва. Значителната инфлация при разходите на фермите ще бъде пренесена към потребителите по млечната верига. Стойността на производство се е увеличила с между 15% и 70% в зависимост от използваната енергия и продуктовия микс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
3
 
! Отговори
а преди 2 години
Затова си купувам вече западни сирена, защото хем няма хидрогенирани мазнини, хем са на същата цена...
287
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
До 310 "И хигиенистка няма да остане ... :)" На комунистите хигиенистки не им трябват. Както пее тяхното ново попълнение "хигиена нулева". Иначе, за останалото, аз лично знам няколко човека, които съвестно си гледаха работата при които дойдоха и им казаха, че "добре работим с теб, но президента има човек за твоето място" и съответно ги махнаха. Трима от тях вече си намериха работа в други държави и са в процес на изнасяне от България. ТАКА ще "оправяте" страната. Мдаааа.
286
1
 
4
 
! Отговори
Живков преди 2 години
Дано им останат в ръцете тия стоки .За 5 купуват , за 50 ще продават.Ганйо ганйо последната дупка на кавала.
285
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 309/310 "Нали се сещаш, че служебното правителство махна само 5-6 от Шайката" Няма как да "се сещам(е)" за такова нещо, защото не е вярно. Не остана пост в тая държава от зам министър и зам-шеф на агенция, който да не беше "проветрен". Става дума буквално за стотици постове. Да не говорим за промените надолу, където хора бяха уволнявани по места, само защото си вършат съвестно работата и с това пречат на "красивите и умните" да правят каквото са решили (познавам 5 такива).
284
2
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 310 Ахахахахахахаха...кой си ти, че ще започваш нещо бе, льоль0 :)))) 7 месеца се скъсахте да уволнявате кадрите на ГЕРБ. Сложихте си вашите комунисти и държавата стана супер батаk :))) И все с ГЕРБ се оправдавате, били в администрацията. Ами айде, махнете цялата държавна администрация и я заменете с върли комунисти, че най-накрая да няма кражби и корупция, както твърдите. Само че как ще разберете кой от администрацията е от ГЕРБ и кой от БСП не знам. Сигурно с анкета. И никой няма да лъже
283
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 309 преди 2 години
Всички да минат през тест за интелигентност, компютърна грамотност и общи познания по български език ... Усещаш ли бахура из отзаде ... ???
282
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 307 ""Видими резултати от ГЕРБ...""Бойко не е на власт от 7 месеца,още колко ли време за всичко ще го обвинявате?!Истината е ,че некадърното управление на служебните и на моше ниците от ПП ще закопат държавата и народът!
281
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 307 'До това водят кюлчетата злато в чекмеджето и kypвuте в спалнята ..." Така е, измислиците на ДС и последиците от тях са това.
280
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видими резултати от ГЕРБ ... До това водят кюлчетата злато в чекмеджето и kypвuте в спалнята ...
279
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 305 "Питайте някой стар гражданин на СССР какво е "Лечо".Дали сме произвеждали и дали сме изнасяли." А ти, като ти е червясал мозъка от руска пропаганда, знаеш ли, че едно време на бългрските пазари нямаше чушки, та затова се разнасяше като някаква световна новина, когато "докарат" чушки на пазара и се избиваха кой ще се дореди: за да може другарите руснаци да папкат.
278
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България, която преди изхранваше почти целия СССР и имаше даже износ на запад на зеленчуци не може сега да задоволи собствените си нужди"===Знаете ли как наричат и до днес руснаците пипера, капията - БОЛГАРСКИЙ ПРЕЦ- български пипер.Питайте някой стар гражданин на СССР какво е "Лечо".Дали сме произвеждали и дали сме изнасяли. И не само за СССР. А сега ядем пластмасови турски домати, пластмасови гръцки праскови
277
1
 
2
 
! Отговори
Победител преди 2 години
Важното е, че ГЕРБ ги няма. Обичам да гладувам и да нямам ток, защото не мога да си плащам сметките.
276
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избрахте да ви управляват деца на ДС, сега пак ще гладувате
275
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е при комунизма - беднотия и глад.
274
2
 
4
 
! Отговори
!Чудна чудност преди 2 години
До Нафарфорий"Избрахте си най-добрите- сега се дръжте за палците"===Как машините могат да се хванат за палците. Щот тез убавци машините ги избраха, не хората които гласуваха. те само дадоха материала(вота),който чрез машините да бъде нагласен както е удобно.
273
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Изключете си хладилника и се завийте през глава с 5 одеала!"===Че кой има по 5 одеяла за всеки в къщи.Или ще се завиваме на смени - един лежи под одеялата, другият бяга наоколо да се топли, после се сменят.
272
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Качествените храни в ЕС не са по-евтини от наще.И там, и у нас е пълно с ментета - имитиращи продукти, хидрогенни мазнини, смлени кости и хрущяли в колбасите, соев протеин. Последното "трепе рибата".
271
3
 
6
 
! Отговори
Доктора преди 2 години
Идва хиперинфлация запасявайте се с храна. Все още е евтина .
270
4
 
8
 
! Отговори
пепи преди 2 години
На сайта на penny.de не видях три пъти по ниски цени . Даже цените бяха по високи от българските . Като лъжете , не забравяйте че сме 2021 година и всеки може да провери цените онлайн .
269
1
 
11
 
! Отговори
Black Metal преди 2 години
Това което се продава в България като българско масло и кашкавал, не е нито едното, нито другото! Именно заради това, си пазарувам в Лидъл - имат чудесен полски кашкавал, както и сметана и кефир от Латвия. Прясно мляко си купувам от Кауфланд - чешко в кутии. Български стоки избягвам да купувам, защото, каквото е пипнато от българин, му е mamkata разплакана! А и да не говорим, че българин ако не те изврътка с цените, няма кой друг!