АМ "Струма" е съответствала на нормите пред 20 г.

Новите и по-мощни автомобили са предпоставки за произшествия, коментират експерти
24 ное 2021 21:18, Петя Славова
32
АМ "Струма" е съответствала на нормите пред 20 г.
Снимка: БГНЕС

АМ "Струма" е много критикувана. Тя е проектирана отдавна и има разлики в правилата от тези на Европа. Това коментира по повод тежкия инцидент с 45 жертви на АМ "Струма" пред БНТ доц. д-р инж. Ивайло Иванов, декан на Факултета по транспортно строителство, УАСГ.

Когато е била строена, магистралата е съответствала на нормите, но за 20 години са се променили много неща – появиха се нови, по-мощни, бързи автомобили, съответно понякога се създават предпоставки за трагични произшествия, обясни доц. Иванов.

Още по темата

 Безопасността във всяка една сфера има три компонента – правила, тяхното спазване и изпълнение и контролът им. Скъсали се връзката между тези компоненти винаги следва трагедия. Има и още един – образованието. Хората, които се занимават с една дейност трябва да са знаещи и да имат натрупан опит още от училищната или студентската скамейка. Така ще могат да приложат всички тези знания, особено що се касае за пътната безопасност, допълни той.

Според доц. Иванов младите хора се ориентират към по-леките професии.

Да си пътен проектант е изключителна отговорност и изисква много учене. Малко студенти записват тази специалност и това довежда до недостиг на инженери, до това хора, които не са учили транспортно строителство, да работят в строителни и проектантски фирми.

Вместо на прима виста да изискваме оставките на хората, трябва да помислим защо не са успели да си свършат работата и дали ние като общество и експерти не можем да им помогнем по някакъв начин, коментира от своя страна инж. Христо Грозданов, експерт по пътна безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
А дали преди 2 години
Не е возил този автобус туби с гориво - за по-евтино. Как така се е взривил и е изгорял за минути??? Някой проверява ли това? Или пак БГ ще е виновна?
27
0
 
1
 
! Отговори
Марси преди 2 години
Този декан говори абсолютни глупости! Възмутен съм!!! Да отиде в САЩ и да види ,какво значи мощни автомобили и как се кара с 55-60мили/ч помагистрала с перфектен асфалт и маркировка! Това ,че един автомобил има възможност да поддържа 200км/ч не значи ,че като е на магистрала трябва да се движи с тази скорост! Има си ограничения ,които трябва да се спазват! Защо в БГ се нарушават законите и няма последствия е друга тема!
26
0
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Новите и мощни автомобили на таблото имат скоростомер и могат да спазват ограничението на скоростта в съответния участък.Навсякъде по света има пътища,които са строени преди години.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От манипулативна та Нова телевизия, пак излъгаха. Съобщиха, че тая година броят на жертвите по нашите пътища е над 500, а всъщност броя е към хиляда. Предимно млади хора в изчезващата ни нация. Всяка година сме първи, като втория след нас е на половина, а отличниците с 1/10-та. Причините са липсата на контрол: при курсовете, в пунктовете за преглед, в строителството и ремонта, по улиците и магистралите, при пътните знаци и маркировката.Липсва контрол, за да могат едни хора да си крадат на воля.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите съболезнования на роднините на починалите, лека им пръст на починалите. Мен лично втори ден сърцето ме боли , очите постоянно ми се насълзяват от ужаса , виждам малки деца в огъня. Аз имам малко дете и все едно него виждам там. Пътя не е виновен, търси се в грешна посока. Да се отговори защо автобуса се запали и защо горя така бързо , че никой не успя да се спаси. Аз съм морски капитан, 20 г всяка събота сме правили пожарни тревоги и винаги се е мислело за пожар и как да го избегнем.
23
4
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Не знам кой е мафия, но магистралата е строена при НДСВ, а лентата е рязана от Станишев. Защо и до днес няма документи> Защо будната съвест Йончева не разследва пътищата строени по това време? То и Чирпан - Стара Загора се със същата история
22
4
 
5
 
! Отговори
Кой преди 2 години
КОЙ ПРОЕКТИРА ОТБИВКА С МАНТИНЕЛА ПО СРЕДАТА НА ПЪТЯ??? ШОФЬОРЪТ Е КАРАЛ СЪЩО ТВЪРДЕ БЪРЗО ПРИ ДРЕБЕН ДЪЖД С МОКРА НАСТИЛКА, през нощта..
21
2
 
6
 
! Отговори
Майна преди 2 години
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ПРОЕКТАНТЪТ ИМА ВИНА / ЗАРАДИ ИДИО.ТС.КАТА ОТБИВКА И МАНТИНЕЛА ПО СРЕДАТА НА ШОСЕТО/ , НО И ШОФЬОРЪТ НЕ Е НЕВИНЕН ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ 3 *** НЕГОВИ КОЛЕГИ СА МИНАЛИ БЕЗ ПРОБЛЕМ ПО СЪЩИЯ ПЪТ И СЪЩОТО ВРЕМЕ.
20
3
 
7
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
На доцента ще кажа че и преди 20 и преди 50 години не е нужен никакъв срандарт за да е напълно задължително да има ясна видима маркиривка, знаци както и че е пълно безумие тази мантинела стърчаща като вилица посредата на пътя и то точно след завой!
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От коментар 20 изядох една нула не 6500 а 65 000 ЕВРО.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Магистрала Струма, Лот 0 Даскалово -Долна Диканя. Проектирана е при управлението на СДС-Иван Костов от 1998 до 2001 години. Строителството започва през 2002 при управлението на НДСВ+ДПС и завършва при управлението на НДСВ+ДПС+БСП. Отсечката е пусната е в експлоатация през 2007 година, но с ограничение до 90 км/час, заради липса на акт 16, поради разминавания в кадастъра и плановете на поземлените комисии. През 2013 вдигат ограничението на скоростта на 120 км/час. Нормите са от преди 23 години.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Stoyanov...Ти мислиш ли че автомобил който струва 6500 евро ще го уплаши един удар отзад. В това купе съм най защитеният вид на планетата. При удар от която и страна да е изкачат 15 въздушни възглавници това нее обикновена кошница. Изглежда не си запознат с технологиите на Мерцедес. Все пак ангела ми хранител трябва да е наблизо. Вдигнали 250 км ще го изгубя.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте се самобичували,Струма не била качествена,вярно не е идеална ама не е и крайно лоша,при подобна авария на автобус направен на ГСМ качеството на магистралата не е определящ фактор!
15
2
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЗНАЧИ НЕ СМЕ СТРОИЛИ МАГИСТРАЛИ А ГЛАВЕН ПЪТ А.1 ПО ЗАКОН ЗА ДП.
14
3
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
До 13...Движението на света, няма нищо общо с бог. Но ти, и много други сте си эаблудени.
13
6
 
7
 
! Отговори
да преди 2 години
Този участък НИКОГА не е отговарял на никакви изисквания. Още строителството му е незаконно защото няма ОВОС, а има и проблеми с отчуждаванията. Освен това двата завоя малко след местопроизшествието са по-малък радиус от минимално изисквания за магистрала.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Stoyanov ......за 150 години са проектирани ....
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Демократите сринаха България от 1989 година ,до днес !
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е знак от БОГ, че цялата ни работа е калпава, и се изискват радикални промени! Жалко че, знакът трябваше да бъде съпроводен с жертви, но БОГ е решил, че така повече ще успее да ни събуди.
9
3
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
При катастрофа със замесен автобус и мантинела виновни са мощните коли разбира се. И когато хората умират от ковид ваксините виновен е мръсния въздух. Настоявам за въвеждане на зелен сертификат за редакцията - хем ще сте защитени от вируса, а ние ще преборим фалшивите новини...